Естонія планує повернути Україні колекцію скіфського золота й грецьких монет, які викрали з окупованих музеїв Криму й Херсона, повідомила Веліда Китаїна – дружина заступника помічника Державного секретаря з питань Європи і Євразії Джорджа Кента.

Колекцію українського скіфського золота й монет грецького періоду Криму, які датовані 500 роком до нашої ери, естонські прикордонники конфіскували в латвійця, який прибув з РФ у 2018 році. Коштовності викрали з музеїв в окупованих Криму й Херсоні.

Чоловік намагався перевезти через кордон сім кілограмів мʼяса, що викликало підозри у прикордонників. Після детального огляду виявили 274 старовинних золотих та срібних прикрас, монети, посудину для пиття, кінський головний убір й інші артефакти. «Естонія відреставрувала речі й планує повернути їх в Україну», – каже Веліда Китаїна.

Вік монет перевищує дві тисячі років, їх відносять до часу колишнього царя Фракії Лисимаха. Також українські археологи зазначають, що знахідки здебільшого належать до старожитностей на сході й півдні України, включно з окупованим Кримом. Існують свідчення, що «чорні археологи» вивезли на територію РФ аналогічні скіфські й сарматські золоті прикраси, пише естонська громадська телерадіомовна компанія ERR.

 

Після майже 10 років судового процесу археологічний музей Алларда Пірсона в Нідерландах остаточно зобовʼязали передати Україні колекцію «скіфського золота», на яку також претендували в окупованому Криму.

   

Редакція The Village Україна зібрала добірку виставок, на які ми очікуємо у 2024 році.

Фото: PPA