Двоє екоактивісток облили супом картину «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі в паризькому Луврі, пише Reuters. Картина, що зберігається під куленепробивним склом, залишилася неушкодженою.

Це протест, що мав на меті привернути увагу до проблем сільського господарства Франції, кажуть в організації Riposte Alimentaire. 

Акцію влаштували 24-річна Саша й 63-річна Марі-Жульєт. У Riposte Alimentaire заявили, що система у Франції «не поважає фундаментальне право на їжу». За їхніми даними, кожна третя людина в країні пропускає прийом їжі через брак коштів, а 20% виробленої їжі викидають, не вживши.

Крім того, Riposte Alimentaire засуджує європейські угоди про вільну торгівлю, через які нібито до країни потрапляють продукти неналежної якості.

  

Це не вперше, коли обʼєкти мистецтва обливають фарбою чи супом, аби «привернути увагу до зміни клімату». Зокрема, у «Мону Лізу» кинули шматком торта в травні 2022 року, «Соняшники» Вінсента Ван Гога облили супом у жовтні того ж року, а в Мадриді активісти приклеїли себе до картини Франсіско-Хосе де Гоя.

   

В Італії екоактивісти пофарбували водойми в зелений колір напередодні кліматичного саміту COP28 у Дубаї, що пройшов у грудні. Нешкідливий барвник флуоресцеїн вилили у річки в Римі, Венеції, Мілані, Турині та Болоньї. Він зник за декілька годин.

обкладинка й відео: Riposte Alimentaire