У Львові відновили фасад кам’яниці 19 століття на вулиці Котлярській, пише «Бюро спадщини».

Мешканці міста відновили фасад будівлі, реставрували атику (стінка, що розміщена над карнизом), ліпнини, декоративні елементи. А також поремонтували систему водовідведення й розетки, зняли антени, кабелі й пофарбували фасад.

У межах робіт удалося відновити втрачені вази й автентичні надписи, які відновили студенти академії Труша. Зібрати кошти для відновлення будівлі допомогла кав’ярня-галерея «Штука», влаштовуючи мистецькі вечори й декілька аукціонів. «Зрештою завдяки спільним зусиллям мешканців, бізнесу й підрядників на початку зими роботи були завершені», – кажуть організатори.

Оновлювати фасад кам’яниці почали у 2022 році за ініціативи адміністрації кав’ярні «Штука» й мешканців вулиці. Триповерхова будівля належала родині Кранців, її створили в 1890 році.

На третьому поверсі будівлі зберігся балкон із металевим поруччям у стилі неоренесансу, а на першому поверсі – металеві жалюзі й рекламні надписи польською і їдиш, зокрема торговця канцелярськими товарами Озіаша Лайба Шахта.

 

У Києві відновили оригінальний вітраж на вході в одну з найстаріших аптек міста. Це аптека в історичному будинку 19 століття на розі вулиць Богдана Хмельницького й Івана Франка.

В аптеці також збереглися й інші оригінальні інтер’єри, двері й вітражі різних історичних періодів.

Фото: «Бюро спадщини»