Українська кіноспільнота підписала відкритий лист до влади, у якому закликають перенаправити цьогорічний бюджет Держкіно, який становить 589,6 мільйона гривень, на потреби Збройних сил. 

Кінематографісти висловили недовіру керівництву Держкіно, яке функціонує «без затвердженої стратегії й керується некомпетентною головою Мариною Кудерчук». Також зазначають, що рішення про використання коштів ухвалює Рада з підтримки кінематографії, яка мала скласти свої повноваження в березні 2023 року.

«Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги й бюджетної підтримки для розвитку й репрезентації України у світі, і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної й недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно й з численними порушеннями», – ідеться у листі.

Кіноспільнота також вимагає звільнити керівництво Держкіно, провести прозорий конкурс на посаду очільника й членів Ради з державної підтримки кінематографії й розробити новий проєкт стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Лист адресовний президенту, голові Верховної Ради й премʼєр-міністру. Звернення підписали режисери, продюсери, лідери громадських кіноорганізацій й інші представники кіноіндустрії, зокрема: Ірина Цілик, Аліна Горлова, Аліса Коваленко, Марися Нікітюк, Марина Врода, Надія Парфан, Богдан Логвиненко й Олена Гончарук.

Підписати листа можна, заповнивши форму до 26 січня.

 

У вересні 2023 року уряд схвалив проєкт фінансування Держкіно й Українського інституту книги, згідно з яким із держбюджету виділять уп’ятеро більше коштів у 2024 році.

   

Редакція The Village Україна поспілкувалася із співзасновник українського кінопродакшену ForeFilms, продюсером фільмів «Дике поле», «Атлантида», «Додому» й «Люксембург, Люксембург» Володимиром Яценком про майже два роки великої війни, назрілу серйозну розмову держави з суспільством і надію на 2024-й.