У Львові відновлять знищену мозаїку «Інформаційний простір» за допомогою 3D-сканування, повідомила Львівська міська рада.

Мозаїка була розташована в приватному приміщенні компанії «Торгпрес». Її планують відновити на другому поверсі будівлі, а збережений малюнок перенесуть на нову стіну за допомогою 3D-сканування. Розпочати викладення самої мозаїки планують улітку, наразі продовжують збирати матеріал для панно.

«На новому місці мозаїка матиме краще денне освітлення й оглядовість. Панно інтегрують у новий сучасний інтер’єр, воно буде у вільному доступі», – каже директор «Торгпреса» Сергій Васечко.

Роботи планують розпочати навесні 2024 року. Панно відновлюватиме команда фахівців під керівництвом художника, викладача Львівської національної академії мистецтв Василя Сивака, який уже 17 років створює мозаїки в українських храмах, пише Львівська міська рада.

Усі роботи з відтворення мозаїки «Інформаційний простір» профінансує ТДВ «Торгпреса». Таке рішення було узгоджено з мистецтвознавцями й науковцями, Львівська спілка художників підтримала його.

 

У Львові почали маркувати мозаїки міжнародним охоронним знаком «Блакитний щит» у листопаді 2023 року.

У січні 2023-го у Львові також запустили онлайн-мапу з найціннішими мозаїками міста. Там указані локації, назви мозаїк, а також час їхнього створення, додані фотографії. Кожен твір поставлений на облік і має ID. Загалом у Львові нараховують близько 236 мозаїчних творів, на карті позначені 88 із них, які вважають найбільш цінними з мистецького погляду.

Фото: Львівська міська рада