У варшавському «Музеї над Віслою» відкриють виставку робіт української художниці в жанрі «наївного мистецтва» Марії Примаченко, пише ArtMuseum.

Виставка «Тигр у саду» пройде з 22 березня по 30 червня. Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького відправить до польської столиці 89 робіт. Це добірка картин 1982–1994 років із приватної колекції мистецтвознавця Едуарда Димшиця.

Картина Марії Примаченко «Тигр зайшов у садок і радіє, що яблуні вродили й багато яблук»

Під час експозиції відбуватимуться дебати й семінари, присвячені творчості української мисткині. Виставку відкривають спільно з благодійним фондом «Творча спадщина родини Марії Примаченко».

Виставка робіт Примаченко стане останньою в тимчасовому просторі «Музею над Віслою». Після цього він переїде на нове місця біля площі Дефіляд. На місці музею відкриють танцювальний центр.

   

Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. У селі Болотня художниця написала написала більше 800 картин, проводила майстер-класи й приймала гостей.

Частина картин Марії Примаченко згоріла 28 лютого через напад РФ в Іванкові на Київщині. Будівлю музею Іванкова вже внесли в список обʼєктів для відбудови. На відновлення необхідні 25 мільйонів гривень. Ми вже детально розповідали про знищений музей в Іванкові.

   

У Львові планують створити Музей наївного мистецтва, де експонуватимуть твори Марії Примаченко, Михайла Бойчука й Никифора Дровняка.