Словник сучасної української мови й сленгу «Мислово» обрав «мобілізацію» словом 2023 року.

Там кажуть, що це слово перебувало в центрі суспільної дискусії протягом усього року та мало піковий інтерес у грудні, «коли уряд вніс до парламенту контраверсійний законопроект про мобілізацію».

«Мобілізація» потіснила іншого кандидата, «контрнаступ», який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів», – коментують укладачі словника.

Серед інших претендентів на «слово року»:

  • Ухилянт – не лише чоловік, що ухиляється від мобілізації. «Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових», – пояснює команда «Мислово».
  • Яйця по 17 гривень – як символ корупції у Міноборони;
  • Блокада і деблокада – ці слова використовують у зв’язку з російською блокадою українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також «недружніми діями» польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці, пояснюють укладачі словника.
  • Літо в Криму – теза очільника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.
  • Позиційна війна – термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Валерія Залужного про перехід війни на новий етап.
  • Конфлікт – несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного, вважають у «Мислово».
  • Дрон – різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році, коментують укладачі словника.

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), яке скоріше пов’язане з інтеграцією ШІ у військові системи, додають у «Мислово».

   

Словник «Мислово» створили в 2012 році для фіксації неологізмів, сленгу та «інших проявів сучасної української мови». Слова та визначення для них надсилають користувачі. 

Словник обирає слово року водинадцяте. Основні критерії – популярність і соціальна значущість. Словом 2022 року стала фраза «русский военный корабль, иди на х*й». У 2021 році це була «вакцина», у 2020 – «коронавірус», а у 2019 – «діджиталізація».