Проєкт українського мистецького обʼєднання «Відкрита група» й польської кураторки Марти Чиж представлятиме Польщу на бієнале сучасного мистецтва у Венеції, пише The Guardian.

На бієнале представлять відеоінсталяцію «Повторюйте за мною» про вимушених переселенців зі сходу України, які оселилися в тимчасовому таборі у Львові. Герої відео розповідають про досвід війни, відтворюючи звуки різної зброї, артилерійський обстріл або сирену.

У «Повторюйте за мною» знялися вимушені переселенці Алла, Антоніна, Борис, Катерина, Ірина, Олена, Світлана і Юрій. Учасниками обʼєднання «Відкрита група» є художники Юрій Білей, Павло Ковач й Антон Варга.

Проєкт «Відкритої групи» посів друге місце відбору на Венеційську бієнале-2024. Але польська мистецька спільнота розкритикувала проєкт, який очолив перше місце, «за надмірний ухил у бік наративу про національну жертву».

Відеоінсталяція «Повторюйте за мною» є продовженням роботи, яку створили українські художники у 2022 році. До 10 березня 2024 року проєкт можна побачити у львівському артцентрі Jam Factory.

 

«Відкрита група» представляла Україну на Венеційській бієнале з проєктом «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» у 2019 році. У межах проєкту над Венецією мав пролетіти український транспортний літак «Мрія» з інформацією про всіх українських митців на борту. Проте літак «Мрія» не пролетів над парковою зоною виставки мистецтв у Венеції. Проте це й було задумом організаторів.

   

Цьогорічна Венеційська бієнале пройде під загальною темою «Іноземці скрізь». У червні 2023 року експертна комісія на чолі з Міністерством культури на конкурсі обрала для презентації у Венеції кураторський проєкт «Плетіння сіток» Вікторії Бавикіної й Максима Горбацького.

У грудні засновники ГО «Українська фотографія», який відібрали представляти Україну на Венеційської бієнале цьогоріч, розіслали електронні листи ЗМІ про те, що Мінкульт не допомагає в підготовці до виставки.

У Мінкульті опублікували заяву, де зазначають, що МКІП уклало домовленість з офісом Венеційської бієнале про надання приміщення для українського мистецького проєкту безкоштовно й направило кураторам правила користування приміщенням.

Фото: The Guardian