У музеї Ханенків відкрили виставку «Перед майбутнім» із експонатами українського павільйону на Венеційському бієнале архітектури.

Архітектурне бієнале у Венеції із темою «Лабораторія майбутнього» тривало з кінця травня до кінця листопада 2023 року. Україна брала в ньому участь уперше з 2014 року: 35 учасників із галузей архітектури, мистецтва й науки створили п’ять тематичних виставок. Співкураторами стали співзасновники бюро «Форма» Олексій Петров та Ірина Мірошникова й арткритик і директор видавництва IST Publishing Борис Філоненко.

Назва виставки, «Перед майбутнім», бере за основу ідею майбутнього як часу після закінчення війни, пояснює команда. Експозиція охоплює п’ять тем і векторів роботи: відбудова, комеморація, освіта, екологія та майбутнє.

Виставка триватиме до 7 січня 2024 року за адресою вулиця Терещенківська, 15–17. Експозицію можна буде оглянути з 10:00 до 18:00 щодня, крім понеділка й вівторка. Квиток коштує 50 гривень, його можна придбати онлайн або в касі музею.

   

Уперше за майже десять років Україна відкрила павільйон (фактично цілих два) на Венеційській бієнале архітектури. Найбільша архітектурна виставка світу, яка чергується з Венеційською бієнале мистецтва, менш відома. Вона відокремилася від мистецької в 1980 році й так само проходить що два роки у Венеції.

Павільйон від України ввійшов в 11 найкращих національних павільйонів за версією Deezen (усього їх 64). Редакція The Village Україна розповідала,  як українські архітектори (і не тільки) втілювали в своїх проєктах відбудову, комеморацію, екологію, освіту (яка в процесі трансформувалася в «турботу») та майбутнє.

   

«З’їж мене», «Нічні кошмари» й київська ялинка: редакція The Village Україна зібрала добірку виставок, які варто відвідати в грудні.