Оперу Gala-24 українських композиторів Іллі Разумейка й Романа Григоріва покажуть на відкритті Міжнародного фестивалю опери, музики та театру O.Festival у Нідерландах.

В опері автори переосмислили наслідки людської діяльності, зокрема російського вторгнення в Україну в межах глобальної екологічної кризи.

Ідея для сюжету виникла після того, як російські військові підірвали Каховську ГЕС. Вибух спричинив найбільшу екологічну трагедію в Європі з часів Чорнобиля і вплинув на зміну ландшафту, каже Ілля Разумейко.

«Важливою частиною опери має стати розстроєне фортепіано, яке репрезентує собою умовно «культуру» й культурні нашарування, які тягнуться за нами через історію музики й опери», – говорить Роман Григорів.

Партнерами проєкту є Національна спілка композиторів України, Національний заповідник «Хортиця».

O.Festival – це європейський фестиваль, що присвячений сучасній експериментальній опері й орієнтований на музично-театральні твори різних жанрів і стилів. У 2024 році фестиваль триватиме із 16 до 24 травня. Показ вистави в Києві запланували на травень 2024 року.

   

Оперу Chornobyldorf українських композиторів Романа Григоріва й Іллі Разумейка покажуть у Нью-Йорку в січні 2024 року. Chornobyldorf увійшов до списку шести найкращих музично-театральних перформансів за версією Music Theater Now. Опера побувала на гастролях у Відні, Роттердамі, Вільнюсі, Гаддерсфілді й прозвучала на британському радіо BBC.