Першу галерею українського сучасного мистецтва The First Ukrainian Gallery відкрили в Нью-Йорку, в арт-районі Сохо, повідомили в команді проєкту Art of Resistance, яка запустила галерею.

На дебютній виставці Diamond Jam представили роботи 23 українських художників із Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Рівного й Донецька. Це твори, які раніше показували в межах програми Венеціанської бієнале й у Музеї дизайну Барселони.

Фото: The First Ukrainian Gallery

«Виставка розпочне річну програму, що покликана стати стартовою платформою для сучасних українських художників і кураторів у центрі Мангеттена», – розповідають у команді.

Відкриття галереї в Сохо називають «першим кроком у масштабній подорожі, яку планує розпочати команда Першої української галереї США».

Фото: The First Ukrainian Gallery

Серед гостей на відкритті галереї були актор Рорі Калкін і його партнерка, кінематографістка Кейтлін Арісменді («Спадкоємці»), а також режисерка Марина Ер Горбач («Клондайк»), диджейка Дар’я Коломієць, художниця Ольга Рондяк.

Рорі Калкін на відкритті галереї. Фото: Dinara Khairova

«Основною метою нашого проєкту була й залишається підтримка художників у цей складний час. Ми співпрацюємо з більш ніж 30 художниками й художницями, деякі з яких є біженцями й намагаються вижити в різних країнах Євросоюзу. Проте не тільки ті, хто виїхав, потребує підтримки. Інші художники залишаються жити в Україні, і кошти від продажу їхніх картин є єдиним для них засобом виживати», – коментує кураторка галереї Марія Мануйленко.

Усі кошти від продажу картин спрямують на підтримку художників, розвиток проєкту, а також на відбудову дитячої лікарні у Львові.

   

Раніше попап-галерею українського мистецтва й дизайну запустили в Барселоні засновники київського обʼєднання «Скульптурний цех» Іван і Катерина Підгайні. Test Gallery працює в історичному центрі міста, на вулиці Carrer Milans.