Український фільм уперше відкриє Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA) – це стрічка «Фото на памʼять» (A Picture to Remember) режисерки Ольги Черних. Світова премʼєра фільму відбудеться в Амстердамі 8 листопада.

Стрічка знята в копродукції України, Франції й Німеччини та розповідає про війну з погляду трьох поколінь жінок родини Черних.

«Між Черних, її матір’ю-патологинею і її бабусею відбуваються часті відеодзвінки. Записи їхніх розмов перемежовуються фотографіями й відео з сімейного архіву, новинними репортажами, а також зображеннями паразитів, яких мама Черних вивчає через мікроскоп», – ідеться в описі фільму.

a_picture_to_remember_trailer from REAL PICTURES LLC on Vimeo.

Ольга Черних провела дитинство в Донецьку 1990-х років, а пізніше переїхала з батьками до Києва. Натомість бабуся режисерки залишилася на Донбасі.

Українські стрічки покажуть і в інших секціях фестивалю, зокрема в програмі Best of Fest, де Україна представлена фільмом Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

Російські фільми в програмі фестивалю

У програмі фестивалю є фільми російського виробництва й авторства. Відкритий лист до організаторів із закликом прибрати російські стрічки з програми опублікувала команда фестивалю Docudays UA. На момент публікації його підписали понад 30 представників української кіноіндустрії.

Зокрема, на фестивалі планують показати фільм Mud Іллі Поволоцього, у синопсисі якого творча команда використала російський пропагандистський наратив про те, що «війна в Україні триває з 2022 року». 

«Жодна диктатура не виправдовує відповідальність за поширення шовіністичної, імперіалістичної політики в російському суспільстві. Продовжувати надавати простір на міжнародних платформах представникам російського культурного сектору, які критично ставляться до путінського режиму, означає мимоволі зміцнювати їхню впевненість у тому, що диктатура Путіна є єдиним джерелом російсько-української війни. А тому суттєво обмежити відповідальність за війну», – ідеться в листі.

Автори звернення також підкреслюють, що «надавати простір для представників російського культурного сектору на міжнародних майданчиках означає нормалізувати нерівні умови, у яких наразі живуть і працюють кіномитці Росії й України». 

   

IDFA – міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі. Це найбільший світовий фестиваль документального кіно, який проводять щорічно з 1988-го. У 2023 році фестиваль триватиме з 8 по 19 листопада.

У 2020-му український документальний фільм режисерки Аліни Горлової «Цей дощ ніколи не скінчиться» (This Rain Will Never Stop) здобув перемогу на фестивалі IDFA в номінації First appearance (за найкращий дебют).