Іспанський художник Пабло Вальбуена проведе в Києві перформанс «Примарна поезія», локацією для якого стануть три пам’ятники, закриті захисними конструкціями від уламків.

Перформанс відбудеться на памʼятниках Володимирові Великому на Володимирській гірці, Григорію Сковороді на Контрактовій площі й Богданові Хмельницькому на Софійській площі. Цей проєкт – наступний етап виставки, що працювала в тимчасовому культурному просторі «Модуль тимчасовості» (МОТ) на Контрактовій площі в Києві й у низці інших міст.

Під час перформансу закриті пам’ятники підсвічуватимуть спеціальними приладами з пульсовим ефектом й озвучуватимуть голосами одинадцяти українських поетів, які записали близько сорока власних віршів, розповідають організатори проєкту – команда Don't Take Fake.

Візуалізація проєкту. Фото: Don't Take Fake

Роботу зі збору поезій курував український поет, перекладач і літературознавець Остап Сливинський. Окрім нього, серед учасників проєкту – Люба Якимчук, Ірина Цілик, Олена Гусейнова, Артур Дронь, Павло Коробчук, Галина Крук й інші.

Побачити перформанс можна буде 10–12 листопада, з 17:00 до 23:00.

«Застосовуючи сучасні технології, ми нагадуємо про важливість збереження історії й культури й підкреслимо, що мистецтво чинить опір у часи війни та зберігає пам’ять свого народу», – коментують у Don’t Take Fake.

   

У «Модулі тимчасовості» Пабло Вальбуена презентував відеосимуляцію на основі панорамного знімання ірпінського «кладовища автомобілів». Спалахи світла супроводжував аудіоряд із поезією Люби Якимчук у супроводі контрабасиста Марка Токара. Два інші концепти використовували зображення харківської школи №134 й однієї з пошкоджених житлових будівель Києва. 

Детальніше про проєкт МОТ і його організаторів ми розповідали за цим посиланням.

   

У Києві захисники конструкціями закрили, зокрема, памʼятники князю Володимиру на Володимирській гірці, княгині Ользі на Михайлівській площі, Тарасові Шевченку в парку його імені, Богданові Хмельницькому на Софійській площі, Івану Сагайдачному на Контрактовій площі, Ярославу Мудрому біля Золотих воріт, Івану Котляревському на Лукʼянівці.

Пам’ятник Грушевському в Києві отримав захист за проєктом RE:Ukraine. Monuments від української студії дизайну Balbek Bureau.