Американський фотограф і кореспондент турецького інформаційного агентства «Анадолу» Вольфганг Шван отримав премію International Photography Awards за фото пораненої вчительки з Чугуєва.

Його відзначили в номінації «Пресфотограф року» (Editorial / Press Photographer Of the Year). Шван приїхав на схід України на початку січня 2022 року, щоб висвітлити екологічну історію, натомість протягом двох місяців висвітлював щоденне життя в окопах Донбасу.

У перший день повномасштабної війни Шван зі своїм колегою вирішили поїхати до Харкова, але за годину від міста побачили хмари диму і звернули в інший бік, розповідає фотограф агентству «Анадолу». 58-річна вчителька Олена Курило стала першою, кого вони зустріли на місці російського обстрілу житлового будинку.

Це фото з’явилося на шпальтах світових ЗМІ. Пізніше американська художниця Євгенія Гершман також намалювала портрет Олени Курило з фотографії й продала його на аукціоні в США за 100 000 доларів. Усі кошти з продажу спрямували в українське товариство Червоного Хреста.

Крім фото вчительки, на сайті премії опублікували інші фото Швана, об’єднавши їх у фотоесе з російсько-української війни. Один із членів журі також відзначив світлину, де чоловік фотографує жінку перед знищеним танком.

У номінації Book Photographer Of the Year відзначили спільну роботу майже сотні фотожурналістів про війну в Україні під назвою A War Crime.

Друге місце в цій номінації отримала робота Relentless Courage: Ukraine and the World at War. На обкладинці – фото Дмитра Козацького, який перебував «Азовсталі» й у російському полоні.

У категорії Professional Editorial також відзначили фото Марка Абрахама, де до Володимира Зеленського звертаються після його виступу в Конгресі США.

   

Нагороду International Photography Awards вручатимуть уже 20 рік поспіль. Кожен з 11 переможців у професійних категоріях отримує грошовий приз у розмірі 1200 доларів, а в непрофесійних категоріях – 600 доларів. Переможців в основних категоріях запрошують на гала-концерт, щоб позмагалися за головну нагороду, отримати статуетку й грошовий приз 10 000 доларів.

У 2023 році вперше ввели номінації для фото, створених за допомогою штучного інтелекту. У категорії AI-Generated Image переміг Лучано Кеніг Дюпон.

У вересні 2022 року нагороду на International Photography Awards отримав львівський фотограф Тарас Бичко. Він посів друге місце в номінації «Аналоговий / плівковий портрет» за сімейне фото.