Джазовий гурт під назвою Ezra Collective уперше переміг на Mercury Prize, повідомляє BBC. Церемонія відбулася в Гаммерсміті, що в Лондоні.

 

 

Виконавці отримали премію за альбом "Where I'm Meant To Be". Його стиль характеризують як джаз з елементами грайма, сальси й реґі.

До шортліста також увійшли Arctic Monkeys з альбомом "The Car"; Fred Again ("Actual Life 3 (January 1 – September 9 2022"); J Hus ("Beautiful and Brutal Yard"); Джессі Вейр ("That! Feels Good!"); Jockstrap ("I Love You Jennifer B"); Lankum ("False Lankum"); Young Fathers ("Heavy Heavy"); Shygirl ("Nymph"); Raye ("My 21st Century Blues"); Olivia Dean ("Messy"); Hugo ("Loyle Carner"). Короткий список обрало журі, до складу якого входили два музиканти, два диджеї й музичний критик.

«Якщо джазовий оркестр, який виграє премію Mercury Prize, не змусить вас повірити в бога, я не знаю, що це зробить», – прокоментував барабанщик гурту Ezra Collective Фемі Колеозо на церемонії нагородження.

У коментарі BBC він додав: «Ми – покоління музики у випадковому порядку, ми слухаємо Бетховена, а потім відразу звучить 50 Cent, а потім – Little Simz. І це певним чином впливає на те, як ми ставимося до музики. Тож немає правил, ми любимо джаз, але водночас ми любимо сальсу».

   

Щорічну музичну премію Mercury Prize заснувала Британська асоціація виробників фонограм (BPI) у 1992 році як альтернативу Brit Awards. Її присуджують за найкращий британський чи ірландський альбом, який вийшов за останній рік. Переможець отримує нагороду в 25 000 фунтів стерлінгів.

   

"Where I'm Meant To Be" – другий альбом гурту Ezra Collective, який випустили в листопаді 2022 року. Джазовий колектив складається із п’яти учасників: Фемі Колеозо (ударні), Ті Джей Колеозо (бас), Джо Армон-Джонса (клавіші), Джеймс Моллісон (саксофон), Іфе Огунджобі (труба).