Український VR-проєкт First Day («Доба перша») Валерія Коршунова вперше представлять на 80-му Венеційському кінофестивалі, який триватиме до 9 вересня.

Це VR-проєкт від першої особи про перший день повномасштабного вторгнення РФ в Україну. First Day заснований на історіях реальних людей, кажуть у команді проєкту.

Глядачі, зокрема, зможуть побачити будинки в Бородянці й Бучі, які зруйновали російські окупанти. Сканування наслідків війни для створення First Day розпочали ще влітку 2022 року, каже режисер Валерій Коршунов.

На Венеційській бієнале команда First Day також представить власну інсталяцію на стенді Venice Immersive. Режисер проєкту також уже працює над трьома іншими VR-історіями про Бородянку, Гостомель і Чорнобиль.

  

Конкурс робіт у сфері віртуальної реальності започаткували на Венеційському міжнародному кінофестивалі з 2017 року. На стенді Venice Immersive у 2023-му покажуть 43 проєкти з 25 країн світу, зокрема й український First Day. Українська команда отримала грант на реалізацію проєкту й участь у бієнале, ставши переможцем Biennale Cinema College 2023.