Десятий Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва Linoleum проведуть офлайн у Києві після річної перерви, повідомляють організатори.

Фестиваль пройде з 4 по 8 жовтня на території інноваційного парку Unit.City. Темою цьогорічного фестивалю стало «Життя-Буття», у межах якої представлять історії про українців, їхню боротьбу та ідентичність.

На Linoleum 2023 представлять найбільшу за час існування фестивалю міжнародну конкурсну програму та низку позаконкурсних блоків.

Конкурсна програма

У межах українського конкурсу анімації покажуть десять робіт у різних техніках (2D та 3D, whiteboard анімація, стоп-моушн). Це будуть стрічки «про війну, жах, лють, розлуку, та про боротьбу, що єднає всю країну», розповідають організатори. 

До жюрі національного конкурсу увійшли продюсер та аніматор Олег Маламуж, директор фестивалю анімаційних фільмів O!pla Пьотр Кардас і засновниця продакшн-компанії Art Shot Аґне Адомене.

У міжнародному конкурсі візьмуть участь 42 фільми, які розділили на п'ять блоків, присвячені сімейним стосунками, внутрішньому світу людини, коханню, травмам та почуттю меланхолії.

У складі журі міжнародного конкурсу: польська режисерка анімації Марта Пайєк, британська продюсерка інноваційних анімаційних фільмів Абіґейл Еддісон, а також португальський режисер Педру Серразіна.

У конкурсі комерційної анімації змагатимуться 23 роботи. Зокрема, представлять кліпи від авторів робіт для Тома Йорка та Елтона Джона, освітні відео для міжнародних організацій та креативні рекламні ролики. Анімаційні фільми українців також візьмуть участь у конкурсі комерційних робіт.

Судити цей конкурс будуть ілюстраторка та режисерка анімації Оксана Курмаз, аргентинський аніматор Данте Сабайа та режисер анімації родом з Іспанії Пабло Баярін.

Інші активності

На фестивалі також буде позаконкурсна програма, до якої увійдуть блок фільмів Ladies First створений жінками про жінок; блок New Faces із роботами українських аніматорів, які ще не брали участь у фестивалі; підбірка анімації Херсонської кіношколи та блок експериментальної анімації.

Крім того, представлять п'ять блоків дитячої анімації для вікових категорій від 3 до 16 років.

Також запланований блок освітньої програми, на якому можна буде поспілкуватися з українськими та іноземними митцями та режисерами. Обговорюватимуть можливості штучного інтелекту в анімації, моделі презентації творчості та успішні кейси української анімації. 

Освітня програма буде доступна онлайн та офлайн та є безкоштовною для відвідування. 

Як потрапити

Усі події фестивалю відбудуться у трьох локаціях Unit.City. Детальний розклад фестивалю з’явиться за місяць до проведення, наразі можна ознайомитися з програмами показів. 

Абонементи можна придбати лише онлайн за цим посиланням. Квитки на окремі покази з'являться у продажі за два тижні до початку фестивалю. 

Слідкувати за анонсами можна на сайті фестивалю та в соціальних мережах Facebook та Instagram.

   

Фестиваль авторської анімації й медіамистецтва Linoleum уперше провели в Україні у 2014 році. У 2022-му Linoleum мав відбутися офлайн в 11 містах України, серед яких Маріуполь і Херсон, однак через повномасштабне вторгнення пройшов у форматі онлайн. Гран-прі фестивалю отримав польський фільм про апокаліпсис.