Стрічка «Степне» української режисерки Марини Вроди отримала нагороду за найкращу режисуру на 76-му Міжнародному кінофестивалі в Локарно, повідомляє Держкіно. 

Фільм є копродукцією України та Німеччини та повнометражним ігровим дебютом кінорежисерки Марини Вроди.

Фото: Держкіно

В основі сюжету – історія чоловіка, який повертається додому з великого міста, щоб піклуватися про хвору матір. Перед смертю жінка розповідає синові про «скарб», який вона заховала у сараї.

Організатори кінофестивалю назвали стрічку «кінематографічним шедевром, який залишає незгладимий відбиток у психіці», фільмом «із глибоким змістом, попри мінімалістичний сюжет».

Зображення: Locarno Film Festival

Дія фільму розгортається серед українських зимових пейзажів і на тлі соціального відчуження в пострадянському суспільстві, ідеться в описі стрічці на сайті кінофестивалю.

Під час нагородження режисерка Марина Врода зі сцени виголосила гасло «Слава Україні», на що їй відповів «Героям слава» румунський режисер Раду Жуде, ще один переможець фестивалю, відзначають у Держкіно.

Режисерка також згадала кінематографістів, які зараз на фронті, та членів команди, які загинули під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

   

Міжнародний кінофестиваль у Локарно проводять щорічно в місті Локарно, Швейцарія, починаючи з 1946 року. Це один із найдавніших кінофестивалів разом із Венеційським, Каннським та Карловими Варами.

Головним призом фестивалю є «Золотий леопард», нагорода за найкращий фільм. Існують також леопарди для найкращого режисера, леопарди для найкращої актриси, актора.

   

У 2022-му дві нагороди на фестивалі в Локарно отримала українська стрічка «Як там Катя?» Фільм отримав спеціальний приз журі Ciné+, а виконавицю головної ролі Анастасію Карпенко визнали найкращою акторкою.

 

Марина Врода – друга українська кінорежисерка, яка отримала «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю. У 2011-му жюрі фестивалю відзначило її короткометражну стрічку «Крос», зняту спільно з французькою кінокомпанією Les 3 Lignes.