На Каннському кінофестивалі у 2023 році покажуть українську короткометражну стрічку As It Was («Як це було»), яку зняли в копродукції з Польщею. Це спільна робота українки Анастасії Солоневич і поляка Даміана Коцура.

Це кіно про повернення додому вперше після початку повномасштабної війни проти України. Головна героїня, на імʼя Валерія, приїжджає з Берліна, проводить час із другом і «пізнає рутину війни» в Києві.

Кадри з фільму As It Was («Як це було»). Головні ролі зіграли Кирило Земляний і Валерія Березовська. Фото: ГО «СУК»

Режисерка Анастасія Солоневич розповіла, що записувала в нотатки всі спостереження й досвід, який проживала з 24 лютого. Ідея зробити з цього кіно зʼявилася у після розмови з польським режисером Даміаном Коцуром. Над короткометражним фільмом працювала команда з пʼяти людей.

До конкурсу відібрали 11 фільмів із 12 країни, зокрема будуть стрічки з Аргентини, Колумбії, Іспанії, США, Франції, Угорщини, Індонезії, Ісландії, Норвегії, Великої Британії, Польщі й України. Переможця оголосять 27 травня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


76-й Каннський кінофестиваль пройде з 16 по 27 травня 2023 року. До основної програми не ввійшли українські стрічки, однак у межах програми ACID покажуть польську документалку «Звідки куди» про українців, які евакуюються з небезпечних регіонів країни. У Каннах також покажуть нові фільми Мартіна Скорсезе («Убивці квіткового місяця»), Веса Андерсона («Місто астероїдів»), Сема Левінсона («Ідол») і Педро Альмодовара («Дивний спосіб життя»). Повну програму можна переглянути тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі