Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів у 2023 році.

ПЕРЕМОЖЦІ У НОМІНАЦІЯХ:

  • «ЛІТЕРАТУРА» Катерина Калитко за книгу поезій «Орден мовчальниць»;
  • «МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО» − виконавці гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько та Сергій Охрімчук за альбом «Пісні Української революції»;
  • «КІНОМИСТЕЦТВО» − Ірина Цілик за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин»;
  • «ПУБЛІЦИСТИКА, ЖУРНАЛІСТИКА»Віталій Портников за публіцистичні твори з 2017 по 2022 роки;
  • «ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО Й МИСТЕЦТВОЗНАВСТВО» − Михайло Назаренко за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792−1883».

У категоріях «Театральне мистецтво» та «Візуальні мистецтва» лауреатів не оголосили.

Щоб лауреати отримали нагороди, відповідний указ ще має підписати президент Володимир Зеленський. Комітет премії вже вніс подання про присудження нагород.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Шевченківська премія – найвища державна нагорода в Україні за внесок у розвиток культури й мистецтва, заснована 1961 року. Конкурс складається з трьох турів. У кожному з турів список номінантів скорочується, а переможців визначать у третьому турі. Нагородження проводять 9 березня, на день народження Тараса Шевченка.


У 2023-му Національну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не вручили 9 березня (хоча переможців визначили ще 15 лютого), у день народження поета. Це пояснили тим, що збираються провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу» для робіт, створених після початку повномасштабної війни. Вони опинилися поза фокусом премії через те, що твори,  які беруть участь у конкурсі, мають бути оприлюднені не пізніше як за пів року до подання. Прийняття заявок на нову номінацію уже оголосили. Переможців збиралися оголосити разом 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка.

До довгого списку премії 2023 року, який оголосили ще в листопаді 2022-го, увійшли 44 номінанти (як індивідуальні, так і команди). У січні 2023-го оприлюднили шортліст премії. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі