Docudays UA оголосив програму фестивального вікенду «Надзвичайний стан», який триватиме з 11 до 13 листопада в кінотеатрі «Жовтень».

Відкриватимуть фестиваль дві стрічки литовського режисера Мантаса Кведаравічюса – «Маріуполіс» та «Маріуполіс 2». «Маріуполіс» розгортає оповідь про повсякдення міста на узбережжі Азовського моря, а «Маріуполіс 2» знятий вже після повномасштабного вторгнення (його створили із врятованих фрагментів відео, зафільмованих режисером перед тим, як його взяли в полон та вбили росіяни в березні 2022 року). Із 17 листопада стрічка також вийде в широкий прокат.

Що ще у програмі:

  • «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського (фільм про архітектора Флоріана Юрʼєва, який спроєктував «Літаючу тарілку» поблизу станції метро «Либідська» та низку пам'ятників по всій Україні);
  • «Плай» Єви Джишиашвілі (стрічка цьогоріч перемогла в національному конкурсі);
  • Фільм, присвячений збереженню та відновленню водних ресурсів «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко.
Кадр з фільму  «І кожна річка»

До добірки короткометрівок увійшли фільми українських режисерів, створені під час війни:

Також у межах міждисциплінарної програми показуватимуть VR-фільм у форматі 360°. Він має назву «Invasions 1.2.3», режисери – Алевтина Кахідзе та Пьотр Армяновський. Проєкт створили після деокупації Київської області: українська художниця Алевтина Кахідзе зустрічається з друзями в Ірпені, Музичах, Мостищі.

Кадр з фільму «Invasions 1.2.3»

Міжнародна програма

  • «Синдром Гамлета» (Єльвіра Нєвєра, Пьотр Росоловский). Стрічку називають портретом молодого українського покоління, сформованого в умовах тривалої війни.
  • «Фортуна Валентин» (Єва Найдлінґер). Цк історія постмайданного героя, який очолює боротьбу з корупцією у рідному містечку та мріє підкорити Чорне море.
  • «Світло, всюди» американського режисера Тео Ентоні, що отримала спецнагороду журі за документальний фільм на кінофестивалі Sundance 2021 року.
  • «Балконне кіно» режисера Павла Лозінського: камерна історія-спостереження, яка отримала гранпрі на «Тижні критики» Міжнародного кінофестивалю в Локарно;
  • «Останнє покоління» режисера Міколая Борови;
  • «Поетичний есей про наслідки людського безумства» екоактивіста та учасника кліматичного руху Чжао Ляна під назвою «Мені дуже шкода». Стрічку показували на Каннському кінофестивалі.
Кадр з фільму «Світло, всюди»

Також переглянути стрічки можна буде в онлайн-кінотеатрі Docuspace.

Кадр з фільму «Останнє покоління»

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить щороку. У Києві покази відбуваються наприкінці березня, після чого Docudays UA презентує фільми в регіонах України.

19-й Docudays UA мав пройти в березні 2022 року під назвою «Новий прекрасний світ», однак через повномасштабне вторгнення РФ фестиваль перенесли. «Надзвичайний стан» – спецвипуск 19-го Docudays UA.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі