Букерівську премію 2022 року отримав письменник зі Шрі-Ланки Шехан Карунатілака за книжку The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»).

Це другий роман автора, де події відбуваються на Шрі-Ланці під час громадянської війни. Головний герой, військовий фотограф, опиняється в потойбіччі й має сім місяців, щоби розгадати таємницю своєї смерті та знайти схованку з фотографіями.

Журі описали книгу як «метафізичний трилер, потойбічний нуар, який розмиває межі не лише різних жанрів, але й життя і смерті, тіла і духу».

До шорліста Букерівської премії 2022 року ввійшли також такі книжки:

  • «О Вільям!» Елізабет Страус (авторка «Олівії Кіттерідж», за яку отримала Пулітцерівську премію»);
  • «Дерева» американського письменника Персіваля Еверетта;
  • «Патока Уокер» британського автора Алана Гарнера;
  • «Такі маленькі речі» ірландської письменниці Клер Кіган;
  • «Слава» Новайолет Булавайо (Зімбабве).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Шехан Карунатілака народився в 1975 році у Шрі-Ланці. Навчався в Новій Зеландії, жив і працював у Лондоні, Амстердамі й Сінгапурі, врешті повернувся на батьківщину. Окрім своїх романів, він написав рок-пісні, сценарії й історії подорожей. Його дебютний роман називається «Китаєць» і відзначений Книжковою премією Співдружності у 2011 році.


Букерівську премію заснували в 1968 році, перше нагородження відбулось у 1969 році. У конкурсі можуть взяти участь письменники з різних країн за умови, що їхній твір буде перекладений англійською й опублікований у Великій Британії.

У 2021 році Букерівську премію отримав письменник із ПАР. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі