З 19 до 26 квітня в Києві відбудеться другий фестиваль квір-кіно Sunny Bunny. Уже традиційно фільми покажуть у кінотеатрі «Жовтень». SunnyBunny(«Сонячний зайчик») починав як позаконкурсна програма кінофестивалю «Молодість» у 2001 році. Нагороду вручають найкращим фільмам, що зачіпають проблеми ЛГБТК(ІА+) людей.

Цього року на фестивалі вперше проведуть міжнародний конкурс короткометражних квір-фільмів, куди ввійдуть учасники Берлінале, Локарно, венеційського Тижня критики тощо. Крім того, планують показувати й національні короткометражні стрічки, програму дебютних фільмів «Нові барви», документальних і дитячих стрічок («Квірчик»).

Що подивитися в повнометражному міжнародному конкурсі

   

«Усе буде добре»

All Shall Be Well, Гонконг, Китай, 2024

Зокрема, відбудеться українська прем’єра фільму «Усе буде добре». У лютому цього року стрічка отримала нагороду Teddy Award на Берлінському міжнародному кінофестивалі. Це – одна з найстаріших квір-премій у світі. Фільм розповідає про гонконзьку пару Енджі та Пет, яка прожила разом понад чотири десятиліття. Після несподіваної смерті Пет Енджі стає залежним від своєї великої родини, намагаючись зберегти свою гідність і дім, у якому вони мешкали понад тридцять років.

«Перехід»

Crossing, Швеція, Данія, Франція, Туреччина, Грузія, 2024

Ще один лауреат Teddy Award – фільм грузинського режисера Левана Акіна «Перехід» . Світова прем’єра відбулась на Берлінале в програмі Panorama в лютому цього року, де фільм здобув приз журі. Леван Акін відомий українцям за фільмом «А потім ми танцювали», що виграв Гран-прі ювілейного десятого Одеського міжнародного кінофестивалю у 2019 році. Нова стрічка Левана Акіна розповідає історію вчительки-пенсіонерки, що вирушає до Стамбула відшукати свою давно зниклу небогу Теклу.

Трейлер стрічки «Перехід»

«Літо з Кармен»

The Summer with Carmen, Греція, 2023

Стрічка «Літо з Кармен» була номінована на Queer Lion на торішньому Венеційському кінофестивалі. А в себе вдома, у Греції, фільм отримав одразу дві нагороди на кінофестивалі в Салоніках. Кармен – кличка собаки, яку завів колишній партнер головного героя. Разом зі своїм другом він проводить день на квір-пляжі Афін, намагаючись перетворити справжні життєві події в кіносценарій.

Трейлер стрічки «Літо з Кармен»

«Вся ця тиша»

All the Silence, Мексика, 2023

Мексиканська картина «Вся ця тиша» розповідає про лесбійську пару Міріам і Лолу. Уранці Міріам викладає жестову мову, а вдень бере участь у професійній театральній постановці, водночас зберігаючи стабільні та пристрасні стосунки зі своєю дівчиною Лолою. Попри те, що її життя тісно пов’язане з життям глухої людини, її світ починає руйнуватися, коли вона виявляє, що втрачає слух.

Трейлер стрічки «Вся ця тиша»

«Світло Світло Світло»

Light Light Light, Фінляндія, 2023

Фінська картина «Світло Світло Світло» брала участь у кінофестивалі в Котбусі, кінофестивалі «Темні ночі» в Таллінні та була номінована одразу на кілька нагород фінської національної премії Jussi Awards. Дія фільму починається навесні 1986 році, у фінському селі, яке зазнає негативного впливу через Чорнобильську катастрофу. Так само вибухово в житті місцевої дівчини Марії з’являється Мімі.Через 20 років Марія повертається додому, щоб приглянути за хворою матір’ю, – спогади починають спливати на поверхню.

Трейлер стрічки «Світло Світло Світло»

«Еґґгед і Твінкі»

Egghead and Twinkie, США, 2023

Картина «Еґґгед і Твінкі» (Egghead and Twinkie, США, 2023) була визнана найкращим комедійним фільмом на кінофестивалі в Остіні та найкращим фільмом на Cinequest San Jose Film Festival. Режисерський дебют Сари Камбі Голланд з Остіна, повністю знятий за краудфандингову кампанію в тіктоці, розповідає історію подорожі дівчини Твінкі та її найкращого друга Еґгеда. Після незграбного камінгауту перед батьками героїня вирішує зустрітись зі своїм онлайн-коханням на великій танцювальній вечірці для лесбійок Lez Dance.

Трейлер стрічки «Еґґгед і Твінкі»

Короткі метри міжнародної програми

   

  • Ти – фантастиш / Du bist so wunderbar, Леонардо Ґодінью, Пауло Менезес / Leandro Godinho, Paulo Menezes, Бразилія, Німеччина / Brazil, Germany, 2023, 17’
  • Нічого особливого / Nothing Special, Мікко Макела / Mikko Makela, Велика Британія / United Kingdom, 2024, 14’
  • Серце-годинник / Ticker, Том Петті / Thom Petty, Велика Британія / United Kingdom, 2023, 9’
  • Дилдотектоніка / Dildotectonics, Томаш Паула Маркеш / Tomas Paula Marques, Португалія / Portugal, 2023, 15’
  • Апокаліпсис учора / Apocalypse Yesterday, Богдан Колесник / Bohdan Kolesnyk, Україна / Ukraine, 2023, 18’
  • Я не хочу бути лише згадкою / I Don't Want to Be Just a Memory, Сарнт Утамачоте / Sarnt Utamachote, Німеччина / Germany, 2024, 20’
  •  Болеро / Bolero, Нанс Лаборде-Джордуаа / Nans Laborde-Jourdaa, Франція / France, 2023, 17’
  • Сміливий орел / Bold Eagle, Ваммі Альказарен / Whammy Alcazaren, Філіппіни / Philippines, 2024, 10’
  • Чотирнадцять / Catorce, Даніель Санчес-Лопес / Daniel Sanchez-Lopez, Іспанія / Spain, 2023, 12’
  • Метаморфози / Metamorfosi, П’єтро Порпораті / Pietro Porporati, Італія / Italy, 2023, 11’

Українські короткометражні фільми

   

У програмі фестивалю буде представлено шість українських коротких метрів як від молодих кінематографістів, так і від уже відомих. Зокрема, свій перший квір-фільм представить українська режисерка з Маріуполя Зоя Лактіонова.

  • Повернення / The Return, Вадим Мочалов / Vadym Mochalov, Україна / Ukraine, 2023, 32’
  • Лінії / Lines, Ганна Трофімова / Hanna Trofimova, Україна / Ukraine, 2023, 40’
  • Крим / Qirim, Катерина Храмцова / Kateryna Khramtsova, Чехія / Czech Republic, 2023, 10’
  • З любов’ю, Коптєв / With Love Koptev, Єлизавета Шерстнова / Yelyzaveta Sherstnyova, Україна / Ukraine, 2024, 8’
  • Апокаліпсис учора / Apocalypse Yesterday, Богдан Колесник / Bohdan Kolesnyk, Україна / Ukraine, 2023, 18’
  • Ми ніколи не зустрічались / We Have Never Met, Зоя Лактіонова / Zoya Laktionova, Україна / Ukraine, 2023, 5’

Абонементи на кінофестиваль можна придбати за посиланням.