Інклюзивний кінофестиваль «Єврофест: кіно для кожного» вперше відбудеться в Україні 5-11 грудня. У межах програми в кінотеатрі «Жовтень» покажуть документальні та художні фільми. Усі вони порушують теми інклюзивності – віку, раси, гендеру та сексуальної орієнтації.

Фестиваль створений для підвищення толерантності та рівності в українському суспільстві, а також розширення можливостей дозвілля для людей з інвалідністю, кажуть організатори. Дві стрічки в програмі показуватимуть із тифлокоментарем для людей з порушенням зору та адаптованим субтитруванням для людей з порушенням слуху. Розповідаємо про вісім фільмів, які показуватимуть на фестивалі.

«Чемпіони»

Трейлер стрічки «Чемпіони»

Іспанська комедія про тренера з баскетболу, засудженого до громадських робіт. Перед ним постає завдання: зробити баскетбольну команду з людей з ментальними порушеннями й перемогти на змаганнях. Фільм отримав нагороди іспанської кінопремії «Гоя»: за найкращий фільм року, найкращу пісню та найкращого актора-дебютанта. Стрічку показуватимуть французькою та італійською мовами з українськими субтитрами.

«Портрет дівчини у вогні»

Трейлер стрічки «Портрет дівчини у вогні»

Бретань XVIII століття, художниця Маріанна отримує замовлення на весільний портрет дівчини, який не вдалося завершити попередньому художнику: дівчина не дає намалювати своє обличчя і таким чином відкладає весілля. Тому Маріанна спостерігає за дівчиною вдень, а вночі з пам’яті пише її портрет. Героїні проводять разом весь час до весілля і поступово зближуються. Фільм отримав премію за найкращий сценарій та Queer Palm за висвітлення теми ЛГБТ в кіно − спеціальну нагороду Каннського кінофестивалю 2019. Фільм демонструватимуть з тифлокоментарем для людей з порушенням зору та адаптованим субтитруванням для людей із порушенням слуху.

«Робота без авторства»

Трейлер стрічки «Робота без авторства»

Драматичний трилер, заснований на біографії Герхарда Ріхтера − німецького художника, скульптора і фотографа. У центрі сюжету − молодий художник Курт Барнтерт, чиє дитинство припало на нацистські роки. Дитячий досвід вплинув на життя і творчість художника, а від травми його рятують лише стосунки зі студенткою Еллі. Вперше фільм показали на 75-му Венеційському кінофестивалі, де стрічка брала участь в основній конкурсній програмі й отримала приз «Золоте левеня». «Робота без авторства» також претендувала на «Оскар» у номінації за найкращий фільм іноземною мовою та найкращу операторську роботу.

«Сини Данії»

Трейлер стрічки «Сини Данії»

У 2025 році після теракту в Копенгагені, який, імовірно, влаштували ісламісти, у Данії зростає нетерпимість, а ультраправі партії знаходять дедалі більше підтримки населення. Рейтинг правого націоналіста Мартіна Нордаля різко зростає напередодні парламентських виборів, тому кілька мусульман об’єднуються в радикальну організацію, щоб запобігти приходу неонацистів до влади. Для цього вони вирішують убити Нордаля, щоб не допустити його перемоги на виборах. Режисером «Синів» став Улаа Салім – син мігрантів з Іраку, який народився у Копенгагені.

«Зимові мухи»

Трейлер стрічки «Зимові мухи»

Трагікомедія словенського режисера Олмо Омерзу про дорослішання двох хлопців-підлітків Мару та Гедуша. Вони втікають з дому й вирушають у подорож автомобілем. Автостопом хлопці зустрічають дівчину, яка вирішує приєднатися до них і подорожувати разом. Світова прем'єра стрічки відбулася на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, де Омерзу отримав нагороду як найкращий режисер.

«Обскуро Бароко»

Трейлер стрічки «Обскуро Бароко»

Документальна стрічка про Луану Муніс – трансгендерну активістку з Бразилії. Фільм досліджує пошуки себе на тлі Ріо-де-Жанейро. Фільм отримав приз журі «Тедді» на Берлінському кінофестивалі 2018 року.

«Зжерті левами»

Трейлер стрічки «Зжерті левами»

Зведені брати Піт і Омар після смерті бабусі хочуть жити разом, проте тітка Піта не дозволяє Омару стати частиною їхньої сім’ї. Тому хлопці вирішують знайти батька Омара у Блекпулі. Це повнометражна екранізація короткометражки 2013 року «Їдемо в Мекку», яка отримав нагороду за найкращу комедію на Манчестерському міжнародному кінофестивалі.

«Лайко: Ром у космосі»

Трейлер стрічки «Лайко: Ром у космосі»

Угорська чорна комедія, події якої розгортаються на початку 1957 року, коли Радянський Союз надає Угорщині можливість надіслати свого космонавта на орбіту. Цим космонавтом стає льотчик-ром Лайош Сербан, відомий як Лайко.

Обкладинка: Arthouse Traffic