Am I Jazz? – джазовий фестиваль від команди Closer – стартує в Києві 16 листопада й триватиме три дні.

Ольга Бекенштейн, джазова музична кураторка арт-центру Closer, розповідає про лайнап і локації фестивалю, а також дає поради джазовим новачкам.

Ольга Бекенштейн

– Кого з артистів ви радите обрати тим, хто лише починає відкривати для себе джаз?

– Не знаєте жодного імені з лайнапу будь-якого фестивалю, то йдіть на оркестр, якщо він там є. У нас є – Steven Feifke with Dennis Adu and Jazzworkshop Orchestra. Розмір має значення…:)


15 листопада

культурний центр «Кінотеатр «Київ»

Показ документального фільму Софі Хубер про лейбл Blue Note. Гербі Генкок, Вейн Шортер, Роберт Гласпер, Террас Мартін та інші розповідають історію легендарного лейблу, джазової тусовки і про зв’язок джазу та хіп-хопу.

16-17 листопада

Closer, 3rd floor

Перші два вечори концертної програми проходять на третьому поверсі арт-центру Closer, у залі, що зазвичай працює як галерея, а ще як техно-сцена фестивалю Стрічка. На Am I Jazz? це сцена, де ми вішаємо Funktion-One, заносимо рояль, де разом з ним може вміститися оркестр. Також місце, де проходять експериментальні концерти.

16-18 листопада

Closer

Джаз колись був передусім танцювальною музикою. Тож після концертної частини з актуальним джазом ми переходимо до актуальної танцювальної музики. Нічні вечірки та епілог фестивалю проходять у головному залі Closer.

Without A Song - Sunday Jam At BarmenDictat

17-18 листопада

«Бармен Диктат»

Нічні джем-сейшени, а цього року ще й презентація альбому Юрія Середіна, відбудуться на найстарішій джемовій сцені Києва.

– Що зміниться цього року порівняно з попередніми двома фестивалями?

– У нас вийшла трилогія на тему дефініції джазу. Одне з можливих визначень буде відображено у декораціях, але завчасно, звісно, ми не розповімо. Важко сказати, чим відрізняється саме цей реліз (крім усього лайнапу, зовнішнього вигляду сцени, декорацій і назви фестивалю, що з 2016-го змінилася тричі), я бачу всі ці три роки фестивалю як одну главу. З наступного року ми починаємо нову, тож Am I Jazz? зазнає певних змін. А отже, цього вікенду маєте останню можливість побачити початок цієї фестивальної історії.


Am I Jazz?

Рекомендації від Ольги Бекенштейн

Стівен Фейфке

Молодий композитор і вже лідер біг-бенду в Нью-Йорку. Треба розуміти, що в місті з шаленим ритмом, якщо твоя музика не є справді особливою, утримати близько 20 музикантів неможливо. А Стівен це робить з 23 років. На фестивалі він буде виступати з Деннісом Аду та оркестром, який ми збираємо спеціально для цього концерту.

The Steven Feifke Big Band - My Favorite Things feat. Lucas Pino and Adam O'Farrill

Узагалі ДЕННІС АДУ ТА JAZZWORKSHOP ORCHESTRA окремо заслуговують на увагу. Виступи біг-бенду – це дуже рідкісне явище, до того ж це нова генерація джазових музикантів. Support your locals.

One Finger Snap - Dennis Adu Big Band
Matthew Shipp Trio - Psychic counterpart

Меттью Шипп

Американський піаніст і композитор, що порівнює джаз із панк-музикою за її подачею «fuck you music». Для тих, хто найбільше цінує в музиці імпровізацію, неочікувані переходи, емоційний натиск.

Dave Liebman - Wayne Shorter - Eddy Gomez - Jack De Johnette - jazz specials in Japan 1987

Дейв Лібман

Саксофоніст, що разом із Майлзом Девісом започаткував джаз-ф’южн. Статус «легенда джазу» закріплений офіційно з 2013 року, коли Лібман отримав нагороду від Jazz Educators Network, яка так і називається Legends of Jazz.

Марк Копленд

Піаніст, що грав разом із такими музикантами, як Ренді Бреккер, Том Харрел, Боб Мінтцер, Гері Пікок, Джон Аберкромбі, й багатьма іншими. Здається, їхній з Дейвом Лібманом виступ буде найліричнішим концертом у стінах Сloser за весь час існування.

Dave Liebman Marc Copland Blue In Green

Thomas Fehlmann

Композитор і продюсер, одна друга легендарного проекту The Orb, резидент кельнського лейблу Kompakt, один із важливих музикантів електронної сцени загалом.

Thomas Fehlmann - Readymade
DZ'OB (Live Performance at Hi5 Studio)

DZ’OB

Дніпровський експериментальний гурт, що додає електронних бітів до академічної музики, а електронну музику розкладає на академічні партитури. Торік їхній дебютний альбом Basement Suite отримав величезне схвалення серед української музичної преси, а зовсім недавно він вийшов на вінілі.

Alfa Mist - Closer

Alfa Mist

Британська сцена, якою вона є сьогодні. Меланхолійна, рефлексійна та дуже-дуже красива.

Юрій Середін

Цього року Юрій записав альбом, реліз якого ось-ось відбудеться як у фізичній формі, так і на стримінгових платформах. Але слухати музику одного з найцікавіших композиторів нашої джазової сцени, звісно, треба й наживо. Новий альбом Юрія Середіна «Asylum search» вийшов щойно.

«The Evidence by Yuriy Seredin» Part 1