Серед такої кількості подій, які включає в себе програма фестивалю мистецтва Kyiv Art Week, було важко виділити якісь окремі. В добірці кіно- та дискусійна програми, відкриття ярмарку, музичний фестиваль і музейні перформанси.

У кінці тексту – мапа з усіма локаціями фестивалю, щоб не загубитися у такій кількості культурних подій.

 Відкриття ярмарку Kyiv Art Fair і сам п’ятиденний ярмарок

Міжнародний ярмарок мистецтв Kyiv Art Fair. Подія привернула увагу 35 галерей та інституції з України, Грузії, Німеччини, Данії, Польщі та Великобританії. На ярмарку кожна з них представить свої найцікавіші роботи, перетворивши простір в одну величезну галерею площею понад 5000 квадратних метрів.

У день відкриття запланована музична лайв-програма від промо-групи Groove Operator, а також світлове шоу від F.A.C.E Foundation.

Окрім самого ярмарку, гості зможуть відвідати лекції, концерти й дитячу програму. А також проект «По графіку» українських та міжнародних художників-муралістів і спецпроекти від литовської арт-республіки Užupis та об’єднання BIRUCHIY.

Де: комплекс «Торонто-Київ», Велика Васильківська, 100

Відкриття: 23 травня о 19:00 відкриття

Квитки на відкриття: 200 грн

Коли: 24-27 травня з 10:00 до 22:00

Квитки: 50 грн

Facebook

 Кінопокази «Музейний Вікенд Kyiv Art Week»

Кінопрограма фестивалю пройде у форматі музейного вікенду – це три арт-фільми про життя і творчість митців епохи Відродження. Стрічки про Леонардо да Вінчі, Рафаеля та Боттічеллі, що завоювали прихильність глядачів по всьому світу, розкриють раніше невідомі факти з життя митців. Програма розроблена KyivMusicFilm.

Коли: 18-20 травня

Де: кінотеатр «Київ»

Квитки: 150 грн

Лінк

 Проект «По графіку»

У рамках Kyiv Art Week буде представлено проект «По графіку», в якому вперше в Україні будуть експонуватися станкові роботи та графіка міжнародних художників-муралістів.

Глядач матиме змогу побачити роботи українських митців Aec та Waone з дуету Interesni Kazki, Сергія Радкевича, Kislow, Дмитра Кришовського, а також деяких закордонних представників сфери стрит-арту: JR, Obey, Vhils, Zio Ziegler, Marat Morik, Aaron Li-Hill, Fikos Antonios, Popay, Seth, Kloneyourself, Mono Gonzalez, Fintan Magee, Remed, Roti.

Більшість із цих митців залишила свої стінописи в Україні, проте вкрай рідко їхні роботи на папері чи полотні можна побачити в Україні. Монументальні твори – це єдина частина творчості багатьох сучасних муралістів: паралельно з муралами вони працюють з галереями та музеями, експонуючи свої твори мистецтва.

Коли: 23-27 травня

Де: комплекс «Торонто-Київ», Велика Васильківська, 100

Квитки: 200 грн (у день відкриття) та 50 грн (з 24 по 27 травня)

Facebook

 Strichka Festival

Уже п’ять років поспіль стрічкоткацька фабрика має змогу консолідувати у своїх стінах найкраще від електронної музики, культури танців та культури взагалі. Раз на рік усі учасники цього процесу – локальні заклади, медіа-артисти, декоратори, діджеї, музиканти, будівники та волонтери – об’єднуються, щоб організувати велику зустріч усіх зацікавлених у цій культурі. «Велику за розмахом, проте інтимну за відчуттями», – кажуть організатори. Це і є «Стрічка».

Kyiv Art Week включили «Стрічку» в програму фестивалю як пораду відвідати важливу культурну подію, що проходить якраз у ті самі дні від команди арт-центру Closer.

Коли: 19 травня

Де: арт-центр Closer, Нижньоюрківська, 31

Квитки: Sold Out

Facebook

 That’s Wassup

22 травня у рамках Kyiv Art Week розпочнеться фестиваль сучасного молодіжного мистецтва That’s Wassup.

Започаткований у 2017 році That’s Wassup пройде вчетверте й перетворить простір музею на творчий кластер київської молоді.

Характерною рисою кураторського відбору робіт на фестиваль є так званий дисоціатив – мистецтво, що не викликає класичного ряду асоціацій, дає простір уяві та змушує подивитися на звичні речі під новим ракурсом.

На фестивалі в рамках Kyiv Art Week представлять аналогові та цифрові роботи більш ніж 20 молодих художників. Картини, скульптури, анімації, перформанси та мистецтво у віртуальній реальності будуть доступні для огляду, починаючи з 22 травня.

На вихідних 26-27 травня з 12:00 розпочнеться серія активних заходів That’s Wassup у форматі фестивалю молодіжної культури.

Коли: 22 травня – 22 липня

Де: Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», вулиця Лаврська, 19

Вхід вільний

 Дискусійна програма «Де? Кому? Нізащо! Що робити з радянським в сучасному місті»

Дискусійна програма в рамках Kyiv Art Week 2018, присвячена сценаріям розвитку радянського архітектурного та монументального спадку в Україні.

Пошук точок перетину актуального інтересу до радянського спадку та нагальної потреби «перевинайти» його місце в сучасній державі – у фокусі дискусійної програми Kyiv Art Week.

Серія лекцій та зустрічей з міжнародними та українськими експертами пропонує поміркувати про подальші сценарії роботи з архітектурною, мистецькою та дискурсивною пам’яттю радянської України. Куратори та архітектори з інших держав колишнього СРСР, де процес переосмислення відбувався раніше і за інших обставин, поділяться досвідом роботи з урбаністичним і культурним спадком.

Історики та фотографи розкажуть, як полюбити радянський модернізм і зрозуміти його цінність. Автори знакових об’єктів 1960-80-х рр. поділяться історіями створення та подальшої долі своїх проектів.

Коли: 19-20 травня

Де: Київський палац дітей та юнацтва, вулиця Івана Мазепи, 13

Вхід вільний

Facebook

 Проект «Ужупіс: відповідальність за свободу»

Ужупіс (українською – Заріччя) – колись депресивний район столиці Литовської Республіки, який у 1990-х вподобали представники творчих професій – художники, кінорежисери, актори, музиканти, літератори. 1996 року там було засновано «Центр альтернативного мистецтва», а 1997-го група митців проголосила створення концептуальної держави – республіки зі своїми президентом та урядом, гімном, гербом та прапором, Конституцією та поштовими марками.

Богемна публіка змінила район, нині він – один із прикладів природної, неагресивної джентрифікації на пострадянському просторі. Цей досвід представляє безперечну цікавість для Києва та України. Як і взагалі – литовський досвід у культурній політиці.

Проект присвячений 100-річчю відновлення литовської державності та поєднує роботи художників різних жанрів та поколінь із Литви та України. З лекцією в рамках проекту виступить міністр закордонних справ республіки Ужупіс, публіцист Томас Чепайтіс.

Коли: 23-27 травня

Де: комплекс «Торонто-Київ», вулиця Велика Васильківська, 100.

Квитки: 200 грн (у день відкриття) та 50 грн (з 24 по 27 травня)

Сторінка лекції

Facebook

 Дві виставки Permanent Shift у Київській картинній галереї

Проект Permanent Shift складається з двох частин – ретроспективної та сучасної. Перша представляє виставку українських та грузинських модерністів To find and not to let go, а друга – мультимедійний проект After.Museum.

After.Museum – про ситуацію пост-інтернету, digital art і сучасні художні практики, а також про місце музею в сучасному світі. Мистецтво для сучасного покоління – це зв’язки, книги, періодичні видання, виставки, вечірки, резиденції і фестивалі, які нас об’єднують. Виставка After.Museum – це спроба впровадити нові медіа в консервативний простір Національної галереї.

Коли: 22 травня – 2 червня

Де: Національний музей «Київська картинна галерея», вулиця Терещенківська, 9.

Вхід вільний

Лінк 1

Лінк 2

 Спецпроект BIRUCHIY «Розмальовки»

Міжнародний симпозіум сучасного мистецтва «Бірючий» представляє на Kyiv Art Fair колективний інтерактивний проект «Розмальовки», присвячений одному з найвідоміших атрибутів півострова Бірючий – прибережному ландшафту та його архітектурному оздобленню. Проект створили в рамках симпозіуму «Бірючий» у колаборації її постійних резидентів Жанни Кадирової та Дениса Рубана з організатором Геннадієм Козубом. Альбом-розмальовка для етюдів включає в себе 12 контурних зображень видів бази відпочинку «Золотий берег» формату А3.

Творці описують ідею проекту і пояснюють «правила гри» в такий спосіб: «Кожна людина – художник, а художники рідко знаходять час помалювати з натури». Розмальовку задумано як інтерактивний напівфабрикат, що пропонує художникам допрацювати добре знайомі мотиви, вирішивши їх за кольором і не витрачаючи часу на пошук і побудову композиції. До участі запросили художників, які коли-небудь працювали на «Бірючому».

У рамках ярмарку Kyiv Art Fair можна придбати розмальовку за символічну ціну і художньо інтерпретувати її сюжети

Коли: 23-27 травня

Де: комплекс «Торонто-Київ», Велика Васильківська, 100.

Квитки: 200 грн (у день відкриття) та 50 грн (з 24 по 27 травня)

Лінк

Мапа локацій фестивалю