Світова прем’єра фільму «Рідне місто» (Hometown) нідерландського дуету Metahaven відбудеться у просторі «Ізоляція» 26 квітня.

The Village Україна розповідає, хто такі Metahaven.

 Metahaven – дизайн-студія, заснована нідерландцями Даніелем ван дер Вельденом та Вінкою Крук у 2007 році в Амстердамі. Митці спеціалізуються на питаннях медіа та демократії в інформаційному суспільстві.

 Нідерландський дует відомий насамперед за співпрацею із сервісом WikiLeaks. Metahaven розробляли айдентику і дизайн для сайту організації Джуліана Ассанжа, що стала відомою в 2010 році після публікації засекречених документів про військові контингенти США в Афганістані та Іраку. Американські урядовці називають WikiLeaks не журналістською організацією, а «ворожою службою розвідки».

 «Metahaven визначив нову методологію в графічному дизайні», – кажуть у Museum of Modern Art у Нью-Йорку. У 2013 році дует представив у МОМА виставку Islands in the Cloud. До неї увійшли матеріали, пов’язані з роботою групи для WikiLeaks, Ісландського інституту нових медіа і Князівства Сіландія – самопроголошеній офіційно невизнаній державі.

Виставка Islands in the Cloud / фото MOMA

 У 2014 році на замовлення BBC та некомерційних організацій Metahaven зняли документальний фільм «The Sprawl: Пропаганда про пропаганду», у якому дует порівняв інтернет із зброєю масового знищення. «Ми вивчаємо методи, за допомогою яких фантазія може бути подана так, щоб видавалася за правду. Здебільшого це розповідь про те, як пропаганда поширюється у Мережі і як ця система дозволяє правді жити поруч із вигадкою», – пояснюють ван дер Вельден і Крук. Роботу номінували у трьох категоріях на Міжнародному кінофестивалі в Роттердамі.

Постер фільму «The Sprawl: Пропаганда про пропаганду»

 Один із перших проектів Metahaven – дослідження мемів у книзі «Чи можуть жарти повалювати уряди». Зокрема, нідерландці вивчили феномен вірусного кліпу на трек Never Gonna Give You Up. «Це пісня, яка врешті перейшла у нескінченний потік самовідтворення, таким чином із неполітичного висловлювання перетворившись на політичне», – пояснює дует.

Rick Astley – Never Gonna Give You Up

 У 2018 році вийде ще один фільм Metahaven. Стрічка під назвою «Одержимий» (Possessed) – це есе із поєднанням ігрового і документального кіно, у якому порушують питання особистості в епоху соціальних медіа.

POSSESSED Official Trailer from metahaven on Vimeo.

Трейлер фільму Possessed

 Metahaven демонструють своє почуття гумору (і Київ) у Twitter.

Обкладинка: Metahaven