У 2024 році українські музеї та галереї згадуватимуть про річницю російсько-української війни, а також Помаранчевої революції. У Національному музеї історії нарешті покажуть «скіфське золото», яке повернули Україні після майже десяти років судової тяганини. Також продовжиться тренд на дослідження ідей шістдесятників: із нами знову будуть Василь Стус і Василь Симоненко, а також Алла Горська та Любов Панченко, яка загинула в травні 2022 року в Бучі. Утім, в Українському Домі досліджуватимуть і волелюбний мистецький Київ 1990-х і 2000-х років, а Музей Ханенків наважиться потроху показати експонати із законсервованої колекції (але лише по одному щотижня). Редакція The Village Україна зібрала добірку виставок, на які ми очікуємо у 2024 році.

Музей Ханенків

   

Колекція музею з питань безпеки законсервована з початку повномасштабної війни, але впродовж року музейники щотижня будуть показувати один експонат і розповідати про його історію.

Національний музей історії України

   

«Скарби Криму. Повернення»

Після дев’яти років судової тяганини Україна нарешті повернула з Нідерландів скарби з Криму, які покажуть у Скарбниці музею. Колекцію з 565 музейних експонатів привезли на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі» в Амстердам із чотирьох кримських музеїв ще до окупації півострова Росією. Над поверненням експонатів в Україну з 2014 року працювали Мінкульт, Мінʼюст, МЗС, а також адвокати з Нідерландів й України, тому повернення цих скарбів – справді історичне.

КОЛИ: не раніше весни

   

«Кримська війна. Історія російської поразки»

Назва говорить сама за себе, тож виставка покаже Кримську війну в усіх аспектах, анонсують у музеї.

КОЛИ: весна

   

«33/10»

У 2024 році – річниця російсько-української війни, тому в музеї вирішили зібрати історію конфлікту за час незалежності України.

КОЛИ: кінець лютого

   

«Прадавні вірування землі нашої»

Від найдавніших часів до прийняття християнства – на виставці розкажуть про вірування людей, які жили на теренах України.

КОЛИ: лютий

PinchukArtCentre

   

Виставка Олександра Ройтбурда

Художник Олександр Ройтбурд помер на 60-му році життя в серпні 2021 року, але його діяльність продовжує впливати на сучасних митців і на розвиток та інституціоналізацію сучасного мистецтва в Україні, кажуть у Pinchuk Art Centre. Роботи художника з приватних колекцій, документи й артефакти, які висвітлюють митця в його суспільно-історичному діалозі з реальністю, покажуть на виставці під кураторством критика Костянтина Дорошенка. Куратор пропонує «побачити художника крізь призму сприйняття ним взаємодії культури, соціуму та влади».

КОЛИ: із 7 березня до 14 липня

Олександр Ройтбурд. Із серії «Життя короля (Людвиг)». 1992. Полотно, олія. 200 × 100 см. Колекція PinchukArtCentre. Надано PinchukArtCentre

«Я з тобою»

Мрії, що розгортаються на тлі страху; надія, яка проростає з відчаю, і сила, яка дужчає із загрозою зникнення: виставка розповість про історії інших країн, відштовхуючись від досвіду російсько-української війни. В експозиції зберуть роботи художників з України, США, Бельгії, Ізраїлю, Туреччини й Індії. Куруватимуть виставку артдиректор центру Бйорн Гельдхоф, Ксенія Малих та Олександра Погребняк.

КОЛИ: із 7 березня до 14 липня

Юрій Білей, Freiheit fur Alle («Свобода для всіх»), 2023, вугілля, архівна фотографія, змішана техніка, музейний друк, папір Solution Velvet White 270 г/м2, 68 x 100 см, Робота включає фотографії Рольфа Гетце з колекції Берлінського міського музею. Надано художником.

Виставка номінантів Future Generation Art Prize

Уже всьоме PinchukArtCentre що два роки присуджує премію Future Generation Art Prize. Мета премії – відкрити нові імена в мистецтві й надати їм довгострокову підтримку в майбутньому. Незабаром обіцяють оголосили художників, які ввійшли до шорліста премії. За обрання номінантів відповідатиме відбіркова комісія, а переможців визначить міжнародне журі, до складу якого ввійшла, зокрема, кураторка 59-ї Венеційської бієнале «Молоко мрій» 2022 року Сесилія Алемані. Роботи номінантів згодом покажуть на виставці.

 

Національний центр «Український Дім»

   

У лютому Український Дім презентує річну програму, а поки анонсує такі проєкти:

«Алла Горська. Боривітер»

Це буде виставка, присвячена творчій і громадській діяльності художниці-шістдесятниці, а також її найближчому мистецькому колу. У співпраці з артфундацією «Дукат» там представлять твори з музейних і приватних збірок і створять відеосвітлову інсталяцію.

КОЛИ: березень

Ескіз мозаїчного панно «Боривітер» для ресторану «Україна» у Жданові (нині Маріуполь), 1967. Фанера, аплікація. Музей шістдесятництва. Філія Музею історії міста Києва. У співавторстві з В. Зарецьким, Г. Зубченко, Г. Пришедьком

«Паризька комуна vs Живописний заповідник»

Мистецький Київ 1990–2000-х років – артгрупи «Паркомуна» й «Живописний заповідник» – ламали норми та стереотипи радянської псевдоестетики та висували на перший план індивідуальність і творчу свободу. Саме про ці яскраві феномени розповість виставка.

КОЛИ: травень або червень

Вечірка у сквоті «Парижска комуна». Зліва направо: Ілля Чічкан, Валерія Трубіна, Володимир Бережний, Максим Мамсіко, Київ, 1993 рік

Ретроспективна виставка Тіберія Сільваші

Представити живописця й теоретика мистецтва хочуть через його ключові й маловідомі твори, які вступатимуть у діалог із творами минулого й теперішнього. Це спільний проєкт разом із Музеєм сучасного мистецтва, який куруватиме Борис Філоненко й команда UMCA.

КОЛИ: вересень

Тіберій Сільваші. Малярство, інсталяція. Центр сучасного мистецтва, Київ, куратор – Єжи Ону

Національний музей «Київська картинна галерея»

   

У 2024 році в музеї триватимуть виставки, присвячені Івану Марчуку: виставку «Шевченкіана» подовжили до 25 лютого включно, а також перед Новим роком відкрили новий проєкт «Іван Марчук. Відомий невідомий», який триватиме до квітня.

«Віхи»

На виставці представлять твори представника нової української хвилі Олександра Бабака та його батька Петра Бабака, який належить до старшого покоління митців. Експозицію проводитимуть у межах масштабних довготривалих музейних проєктів «Сучасне мистецтво» та «Сімейна художня традиція».

Олександр Бабак за роботою над картиною

«Самаркандська епопея українських художників. 1941–1944»       

Це дві окремі виставки, присвячені80-річчю з моменту завершення евакуації українських художніх вишів в узбецьке місто Самарканд. У другій частині виставки, яка матиме назву «Самарканд – 80 років потому», покажуть твори Матвія Вайсберга, Олени Придувалової й Олексія Аполлонова, які у 2023 році побували в Узбекистані на запрошення посольства України.

Крім того, у музеї планують відкрити виставку західноукраїнської мистецької школи, де покажуть твори, зокрема, Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая. Також хочуть запустити проєкт «Творча лабораторія», його мета – допомогти молодим художникам створити персональні чи групові виставки.

Діна Фруміна, «Регістан» 1942 р. Фото надане Національним музеєм «Київська картинна галерея»

YA Gallery

   

Більшість великих проєктів галерея готує у Львові. У Києві поки що анонсують дві виставки – українського стритарт-художника Rubae, який у квітні 2023 року випустив книгу зі своїми графіті на вантажних вагонах, й ужгородського художника Руслана Тремби.

Коли: Rubae – лютий, березень, квітень; Руслан Тремба – квітень, травень, червень

Крім того, до 25 лютого показуватимуть виставку Дмитра Молдованова «Дорога до слона», що вкотре переосмислюватиме міфологічні сюжети за допомогою флуоресцентних фарб і «вібруючих» тонів, що світяться. Такою метафорою назвали шлях до персонального Бога, незалежно від віросповідання та релігії. Індійська притчевість переконує: усе, що оточує нас – особиста ілюзія, навколо якої ми вибудовуємо власні переконання. Утім, персональні історії стають універсальними, бо, ймовірно, попри свою різність ми переживаємо одне й те саме.

Dymchuk Gallery

   

«Зупинка»

Відчуття порожнечі, які можна відчути й тілом, і розумом, покажуть художниці офортної студії EtchingRoom1 Анна Ходькова та Крістіна Ярош. Це виставка про стан, коли життя сповільнюється або намагається зупинити вас: коли йдеш добре відомими місцями, але зустрічаєш лише свій внутрішній світ. Щоби висловити це відчуття, художниці обрали метафору автобусної зупинки, де можна відпочити після довгої черги перегляду малюнків і подивитися на мозаїку з ландшафтом. Цей проєкт уже презентували в галереї «Артсвіт» у Дніпрі, але нову експозицію розширять.

КОЛИ: січень

Крім того, у Dymchuk Gallery планують показати виставки Олександра Ройтбурда й Олександра Гнилицького на честь десятиліття відкриття галереї. Також презентують нову серію робіт Юрія Пікуля.

Voloshyn Gallery

   

«Промінь входить у ґрунт»

На персональній виставці Нікіти Кадана представлять масштабні інсталяції, вугілля на папері та живопис художника.

КОЛИ: з кінця січня до кінця березня

   

«Куди ніч – туди і сон» (робоча назва)

Персональна виставка Даніїла Ревковського й Андрія Рачинського розвиватиме два попередні проєкти «Хвостосховище», які демонстрували в PinchukArtCentre та Voloshyn Gallery у 2021 році. Митці припускають, що під час археологічної експедиції у 2153 році в руїнах будинку в Дніпрі знайшли зображення снів, і навіть знають, кому ці сни належать. Сон стає дійсністю, і, можливо, одним із чинників знищення людства.

 КОЛИ: березень – квітень

   

Також до 21 січня у Voloshyn Gallery показуватимуть виставку південнокорейської художниці Мінук Лім «Можливість половини». У межах виставки можна подивитися двоканальний фільм, що досліджує телевізійне мовлення. На кадрах – смерть колишнього президента Південної Кореї Пак Чон Хі (1917–1979) і колишнього північнокорейського диктатора Кім Чен Іра (1941–2011).

The Stein Studio

   

«Рівень води»

Художниця Еліза Мамардашвілі звернула увагу на зміну знайомого для неї ландшафту запорізьких порогів і порівняла свої відчуття з переживанням обміління. На виставці представлять графіку, роботи на металі й вишивку.

КОЛИ: березень

«Хліб на щодень»

Як змінювалася їжа під впливом історичних подій, художниця Лада Вербіна розкриє на досвіді своєї родини.

КОЛИ: квітень

 

I Love You

Етапи зрілості, а також повагу до їхнього природного прояву Катя Лесів показує в документальній серії фото про перетин живих ритмів двох окремих півоній. Ці фотороботи також лягли в основу артбуку I Love You, виданого IST Publishing.

КОЛИ: червень

The Naked Room

   

Протягом першого тижня нового року тут відкривають виставку номінантки на премію PinchukArtPrize Крістіни Мельник, роботи якої показували в Братиславі у 2023 році. Також The Naked Room переходить на нову модель фінансування. Крім виставок, кожен охочий може придбати роботи митців, які можна переглянути на сторінці Patreon. Зараз це твори Павла Макова, Люсі Іванової, Петра Ряски, Каті Бучацької, Саші Курмаза, Саші Маслова, Антона Саєнка, Станіслава Туріни, Аліни Якубенко, Віталія Кохана, Тамари Турлюн, Олександра Чекменьова та Єгора Анцигіна, але список постійно оновлюють.

Галерея «Цех»

   

У галереї представлять акварель і керамічну скульптуру від одеського митця Євгена Петрова, який народився в Херсоні. Персональні виставки митця вже неодноразово показували в галереї на Кирилівській. Наприклад, до повномасштабної війни, у 2021 році, це був виставковий проєкт Петрова «Експрес «Одеса – Київ». Крізь «прикордонний» стан між сном і дійсністю митець продовжує приховано критикувати соціум. Утім, робить це так інтелігентно, що важко зрозуміти, чи він глузує зі своїх героїв, чи йому їх шкода.

КОЛИ: перший квартал 2024 року

Також у Мистецькому Арсеналі подовжили виставку «Співіснування з темрявою», де вивчають «стратегії, залежності й слабкості» під час можливих блекаутів. Експозиція триватиме до 31 березня.

Галерея Imagine Point

   

У січні продовжують виставку «Стан постійної напруги», де можна побачити картини, що повертають до кримського узбережжя та триметрову надувну скульптуру «Вагітна голуба собака, яка просто виє на Місяць». Також відкриють виставку «Острів скарбів», де покажуть керамічні скульптури та живопису від Неллі Ісупової й Олега Колбанова.

Загалом у 2024 році пропонують «мистецькі подорожі» містами України, бо запрошуватимуть художників із Харкова, Миколаєва, Одеси, Львова, Ужгорода, Сум. За щорічною традицією, будуть організовувати й оупен-коли для художників (коли оголошують тему й пропонують авторам її осмислити).

Крім того, хочуть показати результат співпраці українських та іноземних митців. На початку 2022 року у великій залі показували виставку «Інституалізація» від десяти митців із художньої майстерні Київського інституту автоматики, а тепер в одному просторі з ними працюють колеги з-за кордону.

Галерея Portal 11

   

Виставка творів Сергія Колоса

Український модернізм розкриватимуть у персональній виставці бойчукіста Сергія Колоса, який здобув мистецьку освіту в Італії та Німеччині, а згодом – у майстернях Михайла Бойчука та Василя Кричевського. Колос також брав участь у розписах приміщення Київського оперного театру та Луцьких казарм й очолював текстильне відділення Київського художнього інституту. На виставці представлять оригінальні ескізи художника, його графічні роботи, гобелен і живопис.

КОЛИ: із 17 лютого до 24 березня

Музей шістдесятництва

   

«Різдвяні Василі. Діалог поетів»

У діалог протягом усього січня вступатимуть Василь Стус і Василь Симоненко. Вечори «Святих Василів» започаткував філософ і дисидент Євген Сверстюк: це традиційні різдвяні зустрічі, де згадували поетів, народжених у період різдвяних свят. Крім Стуса і Симоненка, це, наприклад, Василь Чумак або Василь Еллан-Блакитний. До відкриття виставки запланували«літературно-музичне дійство», де ділитимуться спогадами про «двох Василів» і декламуватимуть їхні тексти. Вхід на подію, яка відбудеться 6 січня, вільний.

   

Якщо дасть змогу безпекова ситуація, восени також відбудеться виставка, присвячена творчості художниці-шістдесятниці Любові Панченко, яка померла в травні 2022 року в Бучі. Виставку показуватимуть в експоцентрі Музею Києва (Музей шістдесятництва – це філія Музею Києва). 

До слова, Музей шістдесятництва зібрав перше й поки що єдине видання творів Любові Панченко, яка створювала одяг із виразними фольклорними мотивами. Ознайомитися з альбомом можна сайті Інституту національної пам’яті.

Крім того, у лютому планують показати виставку робіт майстра пейзажу та графіки Олекси Захарчука.  

Національний музей Голодомору-геноциду

   

«Намір»

Щоденник закатованого письменника Володимира Вакуленка, російські підручники з Куп’янська, хрести з масових поховань у Київській області й Ізюмі, спалене зерно з терміналів Чорноморського порту, листи російських школярів із закликами вбивати українців: ці експонати, серед інших, показують ознаки сучасного геноциду. Виставку відкрили ще в листопаді 2023 року, але продовжуватимуть до 15 листопада 2024 року.

Центр сучасного мистецтва «Білий світ»

   

Тут планують виставку Петра Антипа, який зараз створює найбільшу живописну роботу у світі, «Космогонію», розповідають у артцентрі. Також показуватимуть левкасні мініатюри від ста майстрів левкасу та роботи постімпресіоніста, «майстра кольору й пластики» Михайла Демцю.Крім того, традиційно експонуватимуть роботи переможниці Всеукраїнського трієнале живопису Ганни Криволап.

«Левкасні мініатюри». Фото: Сергій Мазураш

Музей видатних діячів української культури

   

«Олена Пчілка – 175. Відома й незнана»

До 175-ої річниці з дня народження матері Лесі Українки планують відкрити виставковий проєкт, де розповідатимуть про Олену Пчілку не лише як про видатну літературну діячку, але і як про «надзвичайно багатогранну особистість і прогресивну маму».

КОЛИ: восени

   

Також у «Хлібні» («Софія Київська») до 9 січня можна оглянути виставку різдвяного декору та шопок (різдвяний вертеп, вертепна скриня). Там представляють вироби етномайстерні «Коза Дереза», яка протягом 14 років займається крафтярством і протягом п’яти років представляє Україну на виставках за кордоном. Увесь декор виготовили з природних матеріалів – тирса, бавовна, клейова суміш на основі пшеничного борошна, лушпиння зернових і гречаних.

ОБКЛАДИНКА: Imagine Point