Подорож на авто – окремий вид відпочинку. Можна взяти з собою все необхідне, зупинятися біля кожного цікавого місця і слухати під час подорожі улюблену музику. А які ще бувають формати подорожей, крім road trip?

Ми разом з MINI Сountryman вирушили у відпустку по Україні, аби перевірити, чи можна подивитися на знайомі місця по-новому – не тільки з вікна авто, але і з висоти польоту. Для цього ми звернулися до парапланеристів.

Яка Україна з висоти польоту?

«Наш ландшафт переважно рівнинний. Коли піднімаєшся в небо, то перш за все помічаєш палітру природних кольорів, можна розрізняти невеликі підйоми і спуски, дослідити аграрні ландшафти. 

Туризм і парапланеризм – пов’язані. З парапланом ти не йдеш гуляти по місту, а шукаєш унікальні природні об’єкти. Щоб політати біля гір, між горами, побачити перехід від лісів до скель, або ще крутіше – до снігів. Чи полетіти та сісти на льодовик зверху – можливостей безліч. Можна максимально оцінити красу місця, відчути запахи довкола і побачити вид зверху власними очима, а не через ілюмінатор літака», – Микола Балабан.

Троє парапланеристів з Києва та Харкова взяли спорядження і почали п’ятиденну подорож по Україні на MINI Countryman. Вони проїхали 2500 кілометрів, політали у шістьох локаціях, піднімалися в небо на сотні метрів, зустріли два світанки, спали у місцевих готелях і в наметі на даху автомобіля.

вгору

Дмитро Яснолобов, 28 років

парапланерист і кайтер із Харкова, клуб X-Country

«Я почав літати 9 років тому на параплані без мотора. Потім закинув це на кілька років, аж доки не спробував літати з мотором. Займаюсь цим уже третій рік як хобі. З польотами на моторі я не прив’язаний до місця. У моєму рідному Харкові немає гір, тож злетіти дуже складно. А з мотором можна піднятися з будь-якого городу чи поля, легко прогнозувати маршрут, я менше залежу від погоди. Я літаю тільки в Україні. Мій улюблений район для польотів – річка Сіверський Донець, біля водосховища. Там соснові ліси, красиві береги, яри, гарний рельєф».

Дмитро Павлюченко, 32 роки

парапланерист із Харкова, школа Sky Country

«Я займаюся парапланеризмом free flight (без мотора – ред.) понад десять років. Останні два – професійно. Працюю тест-пілотом і конструктором в компанії з виробництва парапланів та усього, що з цим пов’язано. Також їжджу за кордон на змагання. Мої улюблені місця для польотів – у Криму. Дуже за ним сумую. Люблю гори. На заході мені дуже подобаються Карпати та пригір’я Карпат. Вони безпечні та красиві. А на сході – гори у Донецькій області, там є Донецький кряж. Вони заввишки до 200 метрів, але там можна стартувати й пролетіти рівнинами великі відстані по сотні кілометрів».

Микола Балабан, 35 років

парапланерист із Києва, школа NearBirds

«Парапланеризм – це і моє дозвілля, і спорт. Я займаюся ним п’ять років. Для мене це насамперед розвантаження: в небі немає жодних сторонніх звуків, я на 100% сконцентрований на самому собі та польоті. Ще це спосіб знайти друзів по всьому світу. Як дитячий табір «Артек» у кращі часи. З’являється почуття дотичності до чогось великого. У мене є мрія політати в Доломітах, це Альпи, Італія. Манять краєвиди – великі кам’янисті гори зі сніжними шапками на вершинах».

Новоград-Волинський

Житомирська область

Територія біля річки Случ має дуже красиві обривисті скелясті береги. З висоти польоту видно, як річка завертає у ліс, поруч нависає скеля і сідає сонце. У скелястих виступах вздовж берегів можна помітити руїни замків, старих поселень. А сама долина Случа вузька і стрімка, як каньйон. Біля річки є садиби зеленого туризму, де можна зупинитися під час пішої або велопрогулянки.

Мала Вільшанка

Львівська область

Мала Вільшанка – болотисте підгір’я Карпат. Саме місце для польотів на параплані не дуже велике, але тут однаково можна набрати висоту і пролетіти немалі відстані. Зазвичай пілоти пролітають по 50-100 кілометрів. Але є випадки, коли це 200, 300 і навіть 500 кілометрів.

«Аерологія локації побудована таким чином, що місце старту розташоване в пазусі гір. Щоби злетіти, треба, аби хоч якийсь вітер створював висхідні динамічні чи термодинамічні потоки. Ми стояли на старті хвилин 40, чекали вітру. Потім побачили, що пташки починають крутитися на місці й наближаються до нас, а отже, йде потік. Ми стрибнули в потік разом з пташками та після цього політали кілька годин над селищем», – Микола Балабан.

Золочів

Львівська область

Тут ми побачили з одного боку красиве поле, з пагорбами та сосновим лісом. А з іншого боку – велетенські супутникові тарілки. Вони належать Центру космічного зв’язку в Золочеві, який називається «Азимут». Це один з найбільших об’єктів космічного та супутникового зв’язку в Україні, запущений 1974 року.

Полонина Боржава

Закарпатська область

Боржавський хребет – унікальна природна екосистема. На цій території живуть рідкісні звірі, птахи, рослини. Також це найпопулярніше місце серед українських парапланеристів. Система гір побудована таким чином, що можна злетіти з будь-якого місця і зручно приземлитися. На Боржаві часто проводять парапланерні змагання, серед яких і міжнародні. Єдиний мінус локації – погодні умови, які можуть бути несприятливими для польотів тривалий час.

Дністровський каньйон
біля Іване-Золотого

Львівська область

Каньйон Дністра – це найцінніший і наймальовничіший відрізок річки. Уздовж 250 кілометрів Дністер тече по каньйоноподібній долині, утворюючи багато фантастичних краєвидів. З одного боку берег крутий та високий, а з другого – завжди розлога поляна, на якій переважно розташовується село.

Місце унікальне тим, що тут є не тільки гірська система, поля і ліси, а ще й річка. Вода завжди створює художню геометрію на землі, урізноманітнює малюнок. З неба починаєш бачити і озера, і затоки, і траєкторію того, як тече і розливається русло – отримуєш набагато ширшу картинку, ніж із землі», – Микола Балабан.

«Це місце тепер моє улюблене для польотів в Україні. Сюди можна приїхати на тиждень і літати щодня. Я літав над Дністром, під великим мостом через річку, проводив ногами по воді. Ідеальний штиль, вітру не було, гарна димка повзла над річкою – найкращий політ за поїздку», – Діма Яснолобов.

Рибаківка

Миколаївська область

Село Рибаківка розташоване неподалік Березанського лиману і солоного озера. Берегова лінія піщана і довга, а на території поселення багато сосон, тому повітря пахне хвоєю і морською водою.

«Морські польоти називають бризовими. Бриз – вітер, що приходить з моря. Завдяки йому з’являється висхідний потік. До того ж спостерігати море під час польоту – прекрасно. Відчуваєш такий аж солодкуватий запах морської води. Мені навіть вдалося долетіти до Коблева. На пляжі, звісно, було дуже багато людей. Незвично бачити таку кількість на квадратний метр», – Діма Яснолобов.

«Бриз дуже безпечний, нічого не потрібно ловити, ти розслабляєшся і кайфуєш. І високо не піднімешся, максимум на 30-50 метрів. Але вздовж берега можна далеко летіти», – Діма Павлюченко.

Експедиція з парапланами – вже четверта із серії мандрівок Україною на MINI Countryman та друга спільно із The Village Україна. Більше фото з попередніх експедицій можна знайти за хештегом #UndiscoveredUkraine у соціальних мережах. MINI продовжує традицію подорожей Україною, що відкривають її з нових сторін.

Найуніверсальніший MINI готовий дістатися таких місць, досягти яких не можуть інші автомобілі. Чи на звивистій прибережній дорозі, чи в глибині міста, він дає тобі саме ті враження від водіння, на які ти очікуєш. Насолоджуйся свободою і гнучкістю їзди в будь-якому місці. А коли повернешся, із задоволенням розповідай про свої пригоди.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ