Компанію Apple заснували Стів Джобс і Стів Возняк, морозиво Baskin-Robbins – родичі Берт Баскін та Ірвін Роббінс, а кількість відомих творчих дуетів годі й перелічити: філософи Сімона де Бовуар і Жан-Поль Сартр, художники Марина Абрамович та Улай, співаки Джонні Кеш і Джун Картер.

Коли йдеться про спільну улюблену справу, то двоє – завжди краще, ніж один. У спецпроєкті The Village Україна та Dewar’s розповідаємо про киян, які успішно творять спільну справу на двох.

Дзен Євстигнєйкін

Дана
Себесевич

Продакшн Best
Friends Film

Дзен і Дана знайомі вже 14 років. Раніше працювали артистами на заходах: Дзен танцював, а Дана була повітряною гімнасткою. Уперше зустрілися на сцені під час новорічної вистави, де були інопланетянкою та піратом.

Згодом почали працювати на фрілансі над створенням реклами та музичних кліпів: Дзен – як режисер і продюсер, Дана – як продюсерка і стилістка. Спочатку кожен окремо, але з часом зрозуміли, що найкраще виходить саме разом.

Також до проєктів долучали талановитих друзів, тому заснована у 2014 компанія отримала назву Best Friends Film Production. Сьогодні в портфоліо продакшну – відео для Bentley та Vogue в Україні, кліпи для Alina Pash, а також два короткометражні фільми («Дякую» і «Смачного»), що відзначені міжнародними нагородами. З останніх новин – за результатами Kyiv International Advertising Festival у 2020 році, Best Friends Film завоював нагороду «The most creative production company in Ukraine 2020».

Ми завжди...

Робимо те, у чому кожен із нас найкращий. Дзен відповідає за комунікації та пошук клієнтів, а Дана – за організацію та тайм-менеджмент. Також Дзен веде фінансову звітність, а Дана розвиває соцмережі та сайт продакшну. Дзен має суперсилу заряджати команду енергією під час зйомки, а Дана найкраще за всіх мотивує та підтримує.

Дослухаємося одне до одного та намагаємося знаходити компроміс. Звичайно, якщо йдеться про зйомку – останнє слово за режисером або оператором. Але ідей забагато не буває, кожен член команди може висловитися.

Підтримуємо одне одного та вчимося. У команді по черзі граємо «доброго» та «поганого» поліцейського. Можна сказати, що за стільки років ми одне одного виховали та можемо порозумітися з півслова.

Прагнемо зробити кожного в команді успішним. Це – один із найголовніших принципів. Завжди підкреслюємо, що ми не просто виконуємо кожен свою роботу. Ми команда, у нас синергія та спільна мета, якої маємо досягти.

За стільки років ми одне одного добре вивчили і можемо порозумітися з пів слова у ситуаціях, коли треба швидко ухвалювати рішення.

Ми ніколи...

Не кажемо «це неможливо» або «ми не зможемо». Будь-яку проблему можна вирішити, але важливо сісти та спокійно все обговорити.

Не драматизуємо, тому що це призводить до паніки в команді Не існує ситуації, з якої не можна було б знайти виходу.

Не говоримо про роботу в неділю. Намагаємося не планувати на цей день зйомки, навіть до офісу забороняли в неділю приходити. Також щодня намагаємося не обговорювати робочі питання за вечерею, але з цим поки складно. У цілому, графік у нас вільний, але ненормований. Прагнемо зробити хоча б неділю сімейним днем.

Ми не просто працюємо разом, ми проживаємо разом життя. Так склалося із самого початку, нам завжди було потрібно щось робити вдвох. Зараз, під час карантину, деякі пари не розуміють, як увесь час проводити разом. А ми просто не знаємо, як інакше. Для нас це прекрасна можливість переосмислити ідеї, набратися сил, вивести творчість і спільний проєкт на новий рівень.  

Працювати разом для нас – найприродніше рішення. Удвох ми сильніші, ефективніші та досягнемо більшого, ніж окремо.

Не існує ситуації, з якої не можна було б знайти виходу.

Ліка
Бугайова

Стас Липецький

музиканти
гурту Zetetics

Ліка та Стас дружать уже понад шість років – та майже стільки ж часу разом створюють музику.

Засновницею проєкту є Ліка, вона створює для пісень усі тексти та вокальні партії. Стас – гітарист і мультиінструменталіст. За час існування Zetetics випустили ряд синглів і чотири альбоми, здійснили великий тур містами України. Двічі брали участь у фестивальній програмі Atlas Weekend і потрапили до фіналу у відборі на Sziget.

Наразі гурт працює над новим альбомом, який обіцяють невдовзі презентувати. Також вони почали розвивати разом невелику агенцію із запису джинглів та аудіоефектів для реклами.

Наше знайомство було випадковим, а перетворилося на тривалу дружбу та співпрацю. Ліка тоді була учасницею музичного телепроєкту. Так сталося, що для участі в ранковому ефірі їй терміново був потрібен гітарист. Нас познайомив спільний друг, зробили ввечері коротку репетицію, а зранку вже були в телестудії. Виконували «Кафе «Последний путь»» гурту Billy’s Band. Відтоді ми товаришуємо та граємо разом уже 7–8 років. Нерозлучні, можна сказати.

Ми впевнені, що найважливіші та найкрутіші зустрічі відбуваються саме випадково. Ніколи навіть не обговорювали, чому в нас сталося саме так, але ми дійсно ідеально одне одного доповнюємо. Навіть не знаємо, що б було, якби ми не зустрілися. Мабуть, кожен робив би потроху своє. А, можливо, і взагалі закинули б музику. Але без цієї зустрічі точно не з’явився б Zetetics.

Ми завжди...

Починаємо роботу над треком з ідеї. Автор ідеї – завжди Ліка, вона приносить її до Стаса, і ми продовжуємо разом. Це може бути майже готова композиція, а може бути лише кілька окремих мелодій. Стас багато часу витрачає на пошук цікавих рішень у гітарних партіях, він часто знаходить щось справді неймовірне! Поодинці ми б ніколи такого не створили.

Залишаємо одне одному простір і вільний час на себе. Наприклад, після телепроєкту Ліка взяла паузу на цілий рік, багато подорожувала та весь цей час працювала над новим матеріалом. Потім ми записали кілька акустичних пісень і зробили перший концерт у Києві. Але навіть протягом того року, коли не співпрацювали, завжди були на зв’язку – як друзі.

Ми різні за характерами, але водночас дуже схоже сприймаємо світ естетично та емоційно. Ліка – тендітна та чутлива, але при цьому більш активна. Може наполегливіше працювати, відстоювати наші інтереси. Стас – більш м’який і спокійний, любить розмірковувати, слухати та спостерігати.

Вважаємо, що найголовніше в роботі – дослухатися одне до одного та поважати думку іншого. Наша робота – не про впертість і категоричність, це – про чуйність і вміння прислухатися. Гадаємо, саме через невміння чути одне одного більшість гуртів розпадаються. Але якщо вдається порозумітися – спільний результат буде вдвічі крутішим.

Поодинці ми б ніколи такого
не створили.

Ми ніколи...

Не маємо чіткого графіка та розпорядку в класичному розумінні. Це специфіка роботи. Працювати разом над матеріалом ми можемо від кількох годин до кількох діб. А згодом – знову переробляти все створене. Потім робити паузу, займатися кожен своїми справами, а з часом знов зустрічатися та працювати далі.

Не ставимо табу, а також не маємо серйозних конфліктів або розбіжностей. Вважаємо, що якби було інакше – просто не протрималися б разом так довго. Максимум – Ліка може час від часу бути більш вимогливою та критичною. Головне для нас – ніколи не працювати, спустивши рукава, завжди викладатися на повну.

Не конфліктуємо, бо розуміємо, наскільки важлива для нас спільна справа. Ми зараз працюємо над новим альбомом, який презентуємо навесні – і саме під час роботи над ним відчули, що стали ще ближчими. Оскільки створення альбому почалося під час карантину, Ліка вперше самостійно створила майже всі аранжування – партії віолончелей, ритм-секції, клавіші, синтезатори, перкусії та багатоголосся. Над гітарними партіями працював Стас, а вже пізніше у студії музиканти адаптували ці партії під себе й зіграли разом. До речі, ще до виходу альбому ми випустимо кілька синглів – тож послухати нас у новому звучанні можна буде вже зовсім скоро.

У цьому проєкті – велика частина кожного з нас, і саме це поєднання робить його цікавим. Вважаємо, що у творчості чи не найважливіше – знайти справжнього товариша, соратника. Разом ви будете надихати одне одного та мотивувати зробити більше.

Головне для нас – ніколи не працювати, спустивши рукава, завжди викладатися на повну.

Двічі – краще. Тому Dewar’s витримує свій скотч два рази.

Це займає більше часу й коштує дорожче, але це єдиний спосіб досягти тієї м’якості у смаку, якою славиться віскі Dewar’s.

Матерiал пiдготовлено за пiдтримки