Буває момент у житті, коли розумієш: настав час завести домашнього улюбленця. Але до появи кота чи собаки у вашому домі варто поставитися відповідально. Ранні підйоми, вакцинування та збалансоване харчування – це все не так просто, але точно вартує зусиль.

The Village Ukraine разом з Royal Canin підготували посібник для майбутніх власників котів та собак, який допоможе якнайкраще піклуватися про нового друга.

 

Хочу:

Що треба
знати перед тим,
як завести кошеня

Допомагає розібратися

Ксенія Олійникова

Ветеринарна лікарка і зоопсихолог

Де взяти
тварину

Як і чим
годувати

Ветеринарний
огляд

Виховання
і догляд

 

 

Хочу:

Що треба
знати перед тим, як завести цуценя

Допомагає розібратися

Валерія Терещенко

Ветеринарна лікарка клініки «Довіра», місто Харків

Де взяти тварину

Як і чим
годувати

Ветеринарний
огляд

Виховання
і догляд

 

Де взяти тварину

Обирати кошеня потрібно розумом і серцем. Ви маєте дбати про нього щодня – не тільки годувати і прибирати, а й доглядати, виховувати та гратися з ним.

У розпліднику

Зверніть увагу на відгуки й те, як довго розплідник працює. Подивіться на батьків кошеняти та умови, в яких утримуються коти – від цього буде залежати характер улюбленця. Якщо неможливо відвідати розплідник, домовтеся про відеозвіт або дзвінок. Дізнайтеся, чим годують кошенят, як вакцинують, чи навчають користуватися туалетом. Купуйте кошеня тільки з документами про породу та ветеринарним паспортом.

У притулку

З притулку можна взяти як кошеня, так і дорослого кота. З дорослими тваринами буде простіше зрозуміти, чи підходить вам характер. Зазвичай у притулку також віддають тварин з ветеринарним паспортом, іноді вакцинованими та навіть стерилізованими. Та якщо вирішили прихистити кота просто з вулиці, ви маєте самостійно займатися обстеженнями, документами та щепленнями.

У знайомих

Якщо ви вирішили взяти кошеня у друзів або знайомих, бажано кілька разів відвідати тварину, аби поспостерігати і зрозуміти її темперамент. За можливості забирайте кошеня з паспортом і документами.

Як і чим годувати

Як обрати раціон

Кота можна годувати домашніми продуктами, але це непросто. Раціон має бути збалансованим, і скласти його має ветеринар-дієтолог. Таке харчування виходить дорожчим, воно важке у приготуванні, а страви мають короткий термін зберігання. Неправильне харчування може призвести до ожиріння, проблем із ШКТ, печінкою та нирками.

Найкраще годувати котів спеціальним збалансованим кормом, відповідно до породи, віку та особливих потреб конкретної тварини. Малюків годують тільки кормом для кошенят, а подальший раціон найкраще підібрати з ветеринарним лікарем. Після 7 і 12 років котів переводять на спеціальні корми, де враховані потреби вікової категорії. Правильно підібраний раціон, крім іншого, допомагає підтримувати здоров’я тварини.

Режим годування

Коти їдять маленькими порціями до 12 разів на день, тому сухий корм повинен завжди бути у вільному доступі. Вологий корм можна давати хоча б 2-3 рази на тиждень. Найчастіше коти не люблять пити воду там, де їдять. Обладнайте зручне місце для пиття і стежте, щоб там завжди була свіжа і чиста вода.

Заборонені продукти

Котам не можна давати гостре, солоне, прянощі, будь-які солодощі чи навіть авокадо. Молочні продукти також небажані. Не варто годувати котів просто молоком, кашею і м’ясом, бо раціон повинен бути збалансований згідно з потребами тварини.

Ветеринарний огляд

Тривалість життя

Середній термін життя котів – 12-15 років, за сприятливих генів та догляду – до 20. Брати кошеня найкраще у віці 3,5 місяці, коли пройшов етап відлучення від матері і переходу на самостійне харчування.

Огляд у ветеринарного лікаря

Радимо відвідати ветеринарного лікаря одразу після появи в будинку тварини. До 7 років ветеринарний огляд кота потрібно проводити раз на 6-12 місяців, після 7 років – раз на 3-6 місяців. Раз на рік потрібно пройти загальне УЗД, аналіз крові та тест на породні хвороби. Якщо тварина нервує – пам’ятайте: легка седація краще, ніж стрес.

Стерилізація/
кастрація

Якщо ви не плануєте займатися розведенням, варто зробити стерилізацію. Вже з 4 місяців можна стерилізувати кішку лапороскопічним методом, адже стерилізація до першої тічки значно знижує ризик онкозахворювань.

Вакцинація

Кошенята із розплідників та притулків зазвичай уже вакциновані. Якщо ні – зверніться до ветеринарного лікаря та не вакцинуйте тварину самостійно. А подальший графік процедур визначає лікар вже на першому візиті. Для вуличних тварин перелік щеплень завжди індивідуальний.

Виховання і догляд

Як підготувати будинок

Для комфортного життя коту досить простору квартири за умови його правильної організації. До появи тварини потрібно обладнати місця для їжі та пиття, купити корм. Коту також потрібне затишне місце для сну, яке він обере самостійно. На вікна важливо встановити спеціальні захисні сітки, прибрати з доступу небезпечні предмети. Кошеняті потрібно дати просторий лоток з можливістю робити ямки.

Не забудьте також купити кігтеточку, переноску, щітку для догляду за шерстю. Іграшки та інші аксесуари можна докупити згодом, коли буде потреба.

Догляд за котом

Купати кота варто тільки спеціальним засобом та у разі, якщо він значно забруднився (бажано якомога рідше). Вичісувати тварин потрібно щонайменше раз на тиждень, а пухнастих – раз на 2-3 дні або навіть щодня. Раз на тиждень коту потрібно чистити зуби спеціальною пастою для тварин. Раз на 2-3 роки бажано проводити професійну чистку ультразвуком. Привчати кота до підстригання кігтів потрібно з дитинства. А операція з їх видалення – заборонена. Стрижка та гоління шерсті без рекомендації ветеринарного лікаря – теж шкідлива процедура, яка завдає котам стресу та загрожує переохолодженням або тепловим ударом.

Побутові навички кота

Важливо з дитинства привчити кота до переноски і ветеринарних оглядів. До кігтеточки привчають з двотижневого віку, наприклад, тренуваннями або прикладом матері. Якщо хочете ходити зі своїм улюбленцем на прогулянки, обирайте активне кошеня і привчайте до цього з дитинства. Проте не варто відпускати тварин на вулицю самих.

До туалету кошенята найчастіше привчаються прикладом мами. Якщо малюк не привчений, несіть його до лотка після їди. Спрацьовує інстинкт копання, і кошенята швидко звикають. Лотки потрібно вчасно прибирати, їх повинно бути на один більше, ніж котів у будинку.

Виховання
і характер

Характер тварини передусім обумовлений генами. Також кошенята часто копіюють поведінку кішки-мами. Решта залежить від тренувань і виховання.

Доведено, що коти тренуються не гірше за собак і не поступаються їм інтелектом. Але вони більш незалежні й швидше втрачають інтерес. Не можна бити й карати котів за проступки, це викликає агресію. У формуванні звичок працює метод заохочення.

Пам’ятайте, що кожен кіт – це особистість. Поважайте потреби улюбленця, піклуйтесь про нього, і він неодмінно віддячить вам любов’ю.


Даша Харченко

лайфстайл-блогерка


Посмотреть эту публикацию в Instagram

В этом году Зефиру 6 лет! 6 Карл!!! Помню, как на мой день рождения Антон достал этот серый пушистый комочек из внутреннего кармана джинсовки??? Представляете, какой он был маленький??? С того дня и по сей я не могу от него отлипнуть??? Лучший подарок эвер!!! Интересный факт о Зефирушке: до того, как мы перевезли его в Киев, он был ещё тем социофобом? Каждый раз, когда домой приходили гости, он забивался в самый дальний угол и не выползал оттуда, пока все не разойдутся??‍♀️ Плюс после планового осмотра у ветеринара нам был прописан корм @Royalcaninua как полнорационный для стерилизованных котов. Приятно осознавать, что хоть кто-то в нашей семье питается правильно? Не знаю, с чем это связано, то ли со сменой местожительства, то ли корма ?, но сейчас эта фобия прошла! Зефир спокойно идёт на руки ко всем новым людям, играет с ними, дается гладить и в целом ведёт себя очень раскованно? Возможно у вас есть какие-то вопросы по поводу Зефира? с радостью отвечу на все??

Публикация от Dasha Kharchenko (@hard_chenko)

Кошенята потребують особливої уваги,
дізнайтесь більше про їхні етапи розвитку та потреби

Читати про цуценя

матеріал підготовлено за підтримки

Де взяти тварину

Обираючи породу цуценяти, зважайте не тільки на спогади з дитинства та вподобання. Оцініть фінансові можливості й те, скільки часу ви можете приділити улюбленцю. Звісно, будь-який собака вимагає щоденної уваги, але великі породи потребують більше часу на тренування та коштів на утримання. Ветеринарний лікар та заводчик можуть порадити певні породи, орієнтуючись на ваш стиль життя, наявність дітей у родині тощо.

У притулку

Прихистити безпритульного собаку чи цуценя – благородний та дуже відповідальний крок. Дорослі собаки можуть мати особливості поведінки та труднощі в соціалізації. Цуценя може вирости іншого розміру від прогнозованого або ж мати непередбачуваний характер. Але більшість собак успішно адаптується. І вони щиро віддячать любов’ю.

Зазвичай притулки віддають собак вакцинованими, стерилізованими та з паспортом. Але якщо ви знайшли тварину на вулиці, якнайшвидше зверніться до ветеринарного лікаря за первинним оглядом та щепленнями.

У розпліднику

Розплідник бажано обирати за рекомендаціями. Поцікавтесь умовами, в яких утримують тварин, якщо є змога, відвідайте цуценят або попросіть відеозвіт. Пам’ятайте, що цуценя з офіційного розплідника не може коштувати дешево. Обирайте цуценя з документами про породу і ветеринарним паспортом.

У знайомих

Якщо вирішили придбати цуценя у знайомих, маєте змогу познайомитись з ним завчасно. Як і з розплідником, переконайтесь, що наявні всі документи.

Як і чим годувати

Як вибрати корм

Собака потребує збалансованого харчування, що містить різні вітаміни та мікроелементи. Тварині не варто давати те, що їсть власник, адже це може зашкодити її здоров’ю: вплинути на масу тіла, роботу шлунку, печінки та нирок. Саме тому радимо годувати собак готовим збалансованим кормом. Його можна вибрати із сегментів економ, преміум та суперпреміум. А підібрати раціон відповідно до віку, породи та особливих потреб допоможе ветеринарний лікар.

Режим годування

Цуценят потрібно годувати чотири рази на день і поступово привчати до триразового режиму. Дорослу тварину достатньо годувати зранку та ввечері, але давати їжу між годуваннями небажано. 

Також собака повинен мати постійний доступ до свіжої води. У перші дні в новому домі важливо годувати цуценя кормом, до якого воно звикло раніше. Навіть якщо це не збалансоване харчування, змінювати раціон краще поступово впродовж тижня.

Заборонені продукти

Не можна давати собакам молочні продукти та солодощі. Шкідливими є і кістки, які не перетравлюються і травмують внутрішні органи. Якщо ви бажаєте годувати собаку домашньою їжею, пам’ятайте, що раціон має бути збалансованим, його вартість зазвичай буде більшою, а термін зберігання – значно коротшим.

Ветеринарний огляд

Тривалість життя

Середній термін життя собак великих порід – 8-9 років, середніх – 10-11 років, а маленьких – 12-14 років. Але він може бути довшим за умов правильного харчування, догляду та регулярних обстежень у ветеринарного лікаря.

Стерилізація/
кастрація

Зводити собак потрібно правильно й відповідально, і лише з метою розведення. Якщо ви цього не плануєте – стерилізація потрібна для зниження ризику онкозахворювань. Також це покращує поведінку собак і полегшує їх тренування. У деяких розплідниках можна придбати цуценя вже стерилізованим. Стерилізація можлива вже з 4 місяців після завершення курсу вакцинації, але найкращий період – з 7 до 12 місяців, після зміни зубів. Сук потрібно стерилізувати до першої тічки.

Вакцинація

Цуценят вакцинують у період з 2 до 4 місяців. Бажано забирати тварину з розплідника після завершення курсу. Але якщо маєте змогу створити цуценяті безпечне середовище – можна забирати його вже після двох перших щеплень. Зазвичай молодші цуценята легше адаптуються до нового власника.

Огляд у ветеринарного лікаря

Після первинної вакцинації потрібно звертатися до ветеринарного лікаря для ревакцинації та планового огляду варто щонайменше раз на рік.

Виховання і догляд удома

Як підготувати оселю

До появи цуценяти треба облаштувати його місця для їжі та сну, купити корм, повідець і нашийник. А ще знадобляться одна-дві іграшки для тренування зубів. Радимо не купувати одразу безліч аксесуарів, а обирати їх поступово згідно з потребами собаки.

Догляд за собакою

Як часто стригти та купати собаку – залежить від ваших вимог до її вигляду та конкретної породи. Купання та грумінг не шкодять здоров’ю тварин, але й не є обов’язковими (крім окремих порід, як-от йоркширський тер’єр). Доглядати за шерстю можна вдома або звернутись у салон до професійного грумера.

Важливо використовувати для догляду тільки спеціальні засоби та звертатися до досвідченого грумера. Якщо собака має схильність до утворення зубного каменю, ветеринарний лікар може рекомендувати чистку зубів спеціальною пастою.

Як виховувати цуценя

З перших днів слід виховувати у цуценяти необхідні звички: ходити в туалет на прогулянці, спати на своєму місці тощо. Для цього небажану поведінку коментуйте суворим «Ні». А за гарну поведінку хваліть цуценя. Собаки дуже чутливі до голосу та інтонації. До виконання команд теж заохочуйте голосом і час від часу ласощами або кормом для тренування. А от бити собаку або кричати на нього не варто.

Прогулянки
та тренування

Тренувати собак і гратися з ними треба щодня. Цуценят варто виводити гуляти чотири рази на день, а з віком поступово привчати до прогулянок зранку та ввечері. Заняття з тренером і кінологом є корисними для всіх собак, а для великих порід – необхідними. Після курсу тренувань вам буде набагато легше порозумітися з вашим собакою та контролювати його.


Лєра Бородіна

підприємниця, засновниця
Oh My Look! i G.Bar


Посмотреть эту публикацию в Instagram

10 фактов о нашей собаке, о которых вы не спрашивали. Хотя нет. Вы спрашивали — а я не успевала ответить. Спасибо @royalcaninua за повод ❤️ ⠀ ?Вафля — породы мальтипу. Мальти — потому, что мальтийская болонка, Пу — потому, что пудель. Наша F2. Это когда кто то из родителей мальтипу. ⠀ ?Весит она около 3 кг. Ну около потому, что после 3 я перестала ее взвешивать ? нет, больше она не вырастет. ⠀ ?Она не грызёт обувь, обои, мебель, игрушки, только мой нос и Машину пятку. ⠀ ?Соня сдержала своё обещание и действительно убирает за собакой. Хотя ей и нужно об этом напоминать?. ⠀ ?Интересно, что когда мы дома — она в роли охранного пса. Лает громко, если кто то подходит к двери или просто проезжает мимо. Когда она дома одна — она тихонько помалкивает. ⠀ ?Стрижем мы ее не чаще, чем раз в 2 месяца. Уж очень я люблю Вафлю бомжика, когда шерсть торчит во все стороны и вьется. ⠀ ?Каждый вечер она встречает меня так — как будто нас разлучили в детстве и только программа «Жди меня» помогла нам встретиться. И вот мы встретились ?? ?Каждый вечер и каждое утро она запрыгивает к нам на кровать, быстренько ложиться на бочок и подставляет свой живот, чтобы его гладили. И лежит как человеки лапки вверх! Вот это я себе и представляла когда представляла свою собаку ? ?С едой у Вафли, как у детей. Это все было не просто. Для безсобачных подписчиков сообщаю — есть 2 вида корма: сухой и влажный и самое важное в этом деле — держать баланс между ними двумя. С мая Вафля вообще не ела сухой корм, он ей был не интересен? что мы только не делали: меняли вкусы, размачивали, даже подсыпали по влажный и смешивали, надеялись, что она съест за кампанию, но нет. Она съедала все вкусное, а сухой корм прекрасно оставался лежать в миске. Но на выходных проклятие было снято — Маше удалось накормить Вафлю. Вчера, правда, выяснилось, что Вафля есть только с Машиных рук, но это уже победа, это уже прогресс, #royalcaninua , спасибо ? ⠀ ?Закгругляясь хочу сказать, что Вафля — лучшая моя покупка в жизни. И да, я теперь в секте этих людей, которые говорят «решайтесь на собаку! Не только дети, но и даже вы будете себе благодарны!» А теперь, чур! Ваши истории! Кто там у вас живет??

Публикация от ?Lera Borodina®? (@borodina)

Цуценята потребують особливої уваги, дізнайтесь більше про їхні етапи розвитку та потреби

Читати про кошеня

матеріал підготовлено за підтримки

Royal Canin вже понад 50 років працює над тим, щоб забезпечити здорове харчування котів і собак

матеріал підготовлено за підтримки