Проєкт «Ми однієї крові» за ініціативи банку ПУМБ запустив лінійку одягу «Жити назустріч». Вона надає можливість кожному українцю підтримати поранених захисників і захисниць, які потрапляють на медичну евакуацію або проходять реабілітацію.

За кожне замовлення з нової колекції одну адаптивну річ доправлятимуть в евакуаційні потяги та шпиталі. Також на сайті проєкту «Ми однієї крові» ви можете додатково оплатити одну або декілька одиниць одягу для поранених. 

Чому колекція «Жити назустріч» така важлива

Щоби поранені військові могли одягатися без труднощів, їм потрібен адаптивний одяг, пошитий за спеціальними лекалами, із липучками та кнопками й додатковими розрізами.

«Коли ти поранений, із тебе зрізають одяг ножицями Есмарха, ти залишаєшся голим на операційному столі. А коли повертаєшся з операційного столу в палату, то, цілком імовірно, звичайний одяг тобі вже не підходить. А тобі хочеться вдягнути щось... Хочеться бути одягненим нормально, бо одяг – це захищеність. Одяг – це тепло, якого зараз бракує в шпиталях. Одяг – це відчувати себе не пацієнтом, не хворим, не калікою, а людиною», – говорить Юрій Гудименко, командир саперного відділення й популяризатор адаптивного одягу «Незламним Pohuy», який сам зазнав важкого поранення на фронті.

Щоби надихнути тих, хто прямо зараз бореться з наслідками поранення, запуск лінійки «Жити назустріч» підтримали й інші військові, які з власного досвіду знають про виклики лікування після важких травм. Це захисник Маріуполя з проєкту «Серце Азовсталі» Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія»), який втратив ногу на війні, і ветеран Владислав Єщенко, який втратив зір після поранення.

Долучилася до проєкту й срібна призерка Паралімпійських ігор у Токіо 2020 року й неодноразова чемпіонка світу і Європи з фехтування на візках Наталія Морквич.

Як виглядатиме колекція «Жити назустріч»

Колекція «Жити назустріч» має дві лінійки виробів: для поранених військових – адаптивний одяг із мотиваційними принтами, для кожного українця – худі, сорочки, футболки з лаконічною вишивкою та рядками з віршів поета Сергія Жадана«Головне – тримай при собі свою віру, свою любов і свою впертість», «Байдуже, звідки ми всі прийшли. Головне, що ми залишились тут», «Ніхто не знає, як працює любов. Але вона працює, спробуй її зупини».

Ці й інші цитати письменника українська художниця й тату-майстриня Марія Федорівна перетворила на графічні композиції, додавши до дизайну птахів – вісників життя, трави, сонце, янголів, серця й інші елементи. 

Кожна річ із колекції пройшла тестування в Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь». 

«Для поранених важлива наявність адаптивного одягу, що дає змогу комфортно почуватися під час лікування та реабілітації. Швидкий доступ до пораненої кінцівки дає можливість медичному персоналу виконувати різноманітні маніпуляції: заміну пов'язок, обробку ран, виконувати різні санітарно-гігієнічні процедури. Функціональність у такому одязі разом із сучасними методами лікування є запорукою швидкого одужання наших поранених», – розповідає Костянтин Гуменюк, головний хірург ЗСУ, полковник медичної служби.

Як адаптивний одяг доставлятимуть пораненим

Координацію доставлення адаптивного одягу до шпиталів та евакуаційних потягів узяла на себе Ірина Солошенко – керівниця проєкту з евакуації поранених благодійного фонду «Коло». Організація приєдналася до «Укрзалізниці» в переобладнанні вагонів для поранених і брала безпосередню участь у створенні першого у світі вагона-реанімації.

«Лінійка одягу «Жити назустріч» – це початок руху в напрямі створення рівних можливостей для всіх. Адже повноцінна інклюзія можлива тільки тоді, коли до неї рухаються всі разом: держава, бізнеси, суспільство, цивільні, військові та ветерани війни», – кажуть у команді проєкту «Ми однієї крові». 

ПУМБ і бренд «Незламним Pohuy» вже доправили перші 300 комплектів теплого одягу пораненим захисникам і захисницям. Приєднатися до ініціативи можна, придбавши речі з колекції «Жити назустріч» на сайті lifesavingmerch.com.ua та в Instagram проєкту. Згодом вона буде доступна й офлайн у ЦУМі. 

   

Понад півтора року тому ПУМБ створив проєкт «Ми однієї крові», об’єднавши навколо себе бізнеси, митців, громадян, лідерів думок, громадські організації, щоби допомагати військовим, пораненим на полі бою. Завдяки всім учасникам проєкту вдалося врятувати понад 100 000 життів.

  

Матеріал підготовлено за підтримки ПУМБ