25 та 26 вересня у кінотеатрі «Кінопанорама» пройде фестиваль короткометражних фільмів про крафтових виробників Craft Film Days. У рамках фестивалю покажуть стрічки про виробників човнів, екологічних сонцезахисних окулярів та скрипок – історії людей, які перетворили хобі на професію.

Це можливість дізнатися, як працює бізнес крафтових виробників із різних куточків світу, зокрема й українських. Програма двох днів фестивалю однакова, а фільми транслюватимуть мовою оригіналу з українськими субтитрами.

The Village Україна разом з «Лавкою Традицій» розповідають про 7 фільмів фестивалю, які можуть надихнути на початок власної справи.

«Колектор Вермут» (The Collector Vermouth)


Режисер Ремко Мербіс, Великобританія, 4 хвилини

Фільм розповідає історію невеликого виробництва вермуту, що розташоване у вікторіанській теплиці серед англійських пагорбів. Власники витратили три роки на удосконалення рецепту власного вермуту – The Collector. Він містить 20 рослинних інгредієнтів, які виростили в англійському саду. У вермуті можна відчути бухту, розмарин, шавлію, полин і деревій, а також дикі рослини із сусідніх селищ та пагорбів Мендипа. Наприклад, горобину та сосну.

Крім того, з цих інгредієнтів виготовляють ботанічні настоянки, використовуючи спирт, який дистилюють із яблучного сидру. Після цього настоянки змішують із карамеллю ручної роботи та білим вином. Виноград для вина – сорту Мальвазія – вирощує та ферментує сім’я Сарторі в італійському регіоні Венето.

«Від дерева і до морського припливу» (From Timber to Tide)


Режисер Ремко Мербис, Великобританія, 5 хвилин

Це п’ятихвилинний документальний фільм про чоловіка на ім’я Бен Харріс – майстра дерев’яних човнів з англійського графства Корнуолл. Фільм описує шлях Харріса як човняра та його любов до роботи з деревом. А також про те, на що це схоже – зробити власними руками річ, на якій можна переплисти море.

«Енді Сміт робить пиво» (Andy Smith makes Beer)


Режисери: Морган Спенсер і Алек Доерті, Великобританія, Лондон, 3 хвилини

Фільм про пивоварню «Партизан» у Бермондсі, що знятий у рамках серії історій про крафтових виробників із Лондона. Герой фільму, Енді Сміт, працював шеф-кухарем у ресторанах із зірками Michelin. Проте пішов з ресторанного бізнесу та відкрив власну пивоварню. У момент зйомки фільму Енді був одним з небагатьох крафтових виробників пива у Лондоні. Індустрія зросла, і Енді разом з нею: тепер він виробляє одні з найкращих сортів пива у Лондоні та, можливо, у всій Великобританії.

У центрі фільму – історія створення крафтового пива. Крім того, стрічка описує, скільки сил та енергії потрібно для створення власного виробництва.

«Кузня» (Forge)


Режисер Гавін О’Браян, Великобританія, Уертінг, 4 хвилини

Кузня Creative з Уертінга на півдні Британії має дуже просту ідею – її засновники знаходять старі непотрібні матеріали та перетворюють їх у популярні меблі. Увесь процес виробництва та життя команди кузні зафіксувала діджитал-компанія із США Clearhead company.

«Сонцезахисні окуляри Dick Moby» (Dick Moby sunglasses)


Режисер Борис Буйж, Італія, 2 хвилини

Dick Moby – це італійський екобренд сонцезахисних окулярів, заснований в Амстердамі. Компанія займається дослідженням особливостей пластику, а усі їхні вироби біорозкладні та піддаються вторинній переробці. Крім того, процес виробництва таких окулярів враховує усі екологічні вимоги уряду Італії.

Завдяки стрічці глядач дізнається, як саме створюють сонцезахисні окуляри ручної роботи Dick Mobу. Додатковий бонус – сюжет розкривається від імені нахабної пари окулярів.

«Той, що створює скрипки» (The Violin Maker)


Режисер Дастін Коен, Америка, 4 хвилини

Фільм розповідає про життя одного з найвеличніших майстрів зі створення скрипок – Самуеля Зигмунтовича. Самуель живе та працює у Брукліні. Він почав навчатися майстерності ще у 13 років, вивчав принципи створення та реставрації скрипок у Пітера Пріера, Карла Беккера і Рене Мореля. А серед його клієнтів: Джошуа Белл, Чо-Лян Лінь і Максим Венгеров. Крім того, у своєму записі 2008 року струнний квартет «Емерсон» зіграв фуги Баха на інструментах Зигмунтовича.

«Справжні та місцеві» (True & Local)


Режисер Сергій Сараханов, Україна

У рамках фестивалю покажуть добірку з 5-ти короткометражних фільмів про українських фермерів та ремісників. Це історії людей, які знайшли та розвивають справу свого життя. Герої фільмів займаються сімейним господарством і відновлюють втрачені традиції крафтового виробництва. Кожен з них – майстер своєї справи, який вкладає у роботу багато любові. Короткометражки відзняли торік режисер Сергій Сараханов і продюсерка Марина Булацька. Герої – 5 українських фермерів, які виготовляють сири, йогурти, сирні запіканки, ферментують іван-чай або розвивають домашнє господарство.

Усі стрічки можна буде переглянути у рамках фестивалю про крафтових виробників Craft Film Days, який пройде 25 та 26 вересня у кінотеатрі «Кінопанорама».

Піти на фестиваль

Лавка традицій – проект підтримки та розвитку українських виробників. Це натуральні продукти, виготовлені за авторськими рецептами. Для їхнього виробництва використовують локальні інгредієнти, вирощені або отримані завдяки ручній праці. Продукцію «Лавки Традицій» можна придбати в супермаркетах «Сільпо» та делікатес-маркетах Le Silpo.

Матеріал підготовлено за підтримки