Успішна людина – здорова людина. Останнім часом ця ідея все більше інтегрується у міський простір – з’являються заклади з корисною їжею, місця для вуличних тренувань, бігові клуби. Фітнес – не страждання, а спосіб зробити своє життя більш наповненим і гармонійним.

The Village Україна разом із фітнес-клубом Palestra складають список місць для натхнення та запитують експертів, де налаштуватися на здоровий стиль життя.

 

Де знайти натхнення на здоровий спосіб життя?

Олена Базу


дизайнерка, лайфстайл-блогерка

Нещодавно я почала правильно харчуватися, тому уважно стежу за новими місцями або сервісами про здоровий спосіб життя. У Києві поступово таких локацій стає все більше. Радують і нові спортклуби, які комплексно дбають про здоровий спосіб життя, де можна смачно поїсти після тренування, послухати освітні лекції та зустріти однодумців.

МІСЦЯ У КИЄВІ, ЯКІ НАДИХАЮТЬ НА ЗАНЯТТЯ СПОРТОМ

Труханів острів

Мені подобається проводити тут час влітку, коли обладнаний бар, лежаки і кінотеатр просто неба. На траві займаються йогою, ходять по канату або просто в щось грають сім’ями. Це надихає на здоровий спосіб життя. Щоправда, в таких місцях часто не вистачає смачної їжі: шашлик та алкогольні коктейлі це не те, що хочеться тут бачити.

Арт-завод Платформа

вулиця Біломорська, 5

Тут можна знайти багато активностей і їжі на будь-який смак. Звичайно, жодна київська локація не зрівняється зі спортивними місцями в Центральному парку або в Брайант-парку в Нью-Йорку, але Платформа рухається у напрямку, де менше фастфуду і пива та більше фрешів і кавунів на свіжому повітрі. А нещодавно тут з’явився куратор напрямку здорового харчування, тому очікуємо ще бар зі смузі, боули і корисні десерти.

Фітнес-клуб Palestra

вулиця Оболонська набережна, 1

Це мій улюблений тренажерний зал у Києві: за дизайном, атмосферою і набором послуг. Я дизайнерка, тому для мене візуальна естетика приміщення дуже важлива, особливо коли приходиш туди ледь не щодня. У Palestra дизайн зроблений з любов’ю до деталей. І зручно після тренування тут же зробити манікюр і потім піти пообідати у місці, де хороше меню і порції. Окремо хочу відзначити тренерський склад, тут завжди придумують якісь спільні активності поза залом, що дуже мотивує пробувати щось нове: бігати, кататися на сапах, ходити в гори.

Як і де правильно харчуватися?

Софія Рожко


нутриціолог, засновниця theBODY school, освіта – Institute of healthy science, Dublin, Ireland

Правильне харчування має, передусім, дбати про клітини нашого організму, адже все починається саме з них. Споживання різноманітної їжі, яка поєднує в собі продукти різних груп (білки, жири, вуглеводи), допомагає підтримати здоров’я клітин та організму загалом. Дієти, своєю чергою, обмежують споживання жирів і вуглеводів і тим самим погіршують самопочуття. Відмову від необхідних організму поживних речовин ніяк не можна назвати здоровим харчуванням. Здорове харчування має бути комплексним.

Для початку варто додати у свій раціон більше здорової їжі, проте не виключайте шкідливу їжу занадто швидко на перших етапах. Почніть пити на 2 склянки води більше, ніж зазвичай, додайте 2 порції овочів на день. Також спробуйте замінити смажену їжу на олії на запечену в духовці або приготовану на грилі.

КИЇВСЬКІ ЗАКЛАДИ І МАГАЗИНИ ЗІ ЗДОРОВОЮ ЇЖЕЮ

«Цветочная лавка»

вулиця Саксаганського, 13/42

На мій погляд, це один з найбільш здорових закладів Києва. Великий вибір салатів, смузі, а також красивий інтер’єр. Дуже подобається, що немає прихованих калорійних соусів і добавок, як це нерідко буває. Моя улюблена страва – салат-боул з лососем і яйцем-пашот. Мені подобається заправка, яка посилює смак страви: гірчиця + апельсин. Всі інгредієнти добре поєднуються і легко засвоюються.

Good Wine

Це світ здорової їжі! Можу гуляти там годинами і досліджувати всі новинки! З улюбленого – якісні йогурти, великий достаток цільнозернових круп, різноманітні хлібці, свіже м’ясо і здорові снеки. Як перекус підійде свіжоприготований хумус власного виробництва, хлібці Bio Today «Flatbread garlic» та овочева нарізка.

Simple

вулиця Саксаганського, 102

Здорова їжа на ходу! Як хот-дог, тільки корисний. Особливо рекомендую морквяне пюре з амарантом і барабулькою. Якщо ви худнете – захопіть цю страву на обід, якщо ні – вона стане чудовою вечерею.

Де і з ким тренуватися?

Андрій Нестеров


фітнес-директор Palestra, міжнародний тренер Nike, фітнес-експерт HERBALIFE

Тренуватися можна де завгодно: вдома чи навіть на роботі. Групові тренування добре мотивують і заряджають енергією. Дуже круто, якщо ви людина з активною позицією. Тоді ви можете самостійно зібрати групу колег або однодумців і зробити, наприклад, weekend run або щось подібне.

Якщо вас цікавлять наявні ініціативи, то в Києві є бігові клуби, часто проводять велодні, забіги, походи, фітнес-тури, йога-сесії. Фізкультура стає доступнішою, і це радує. Перевага спортивних ком’юніті у тому, що вони мають тренера. Він допомагає досягнути мети, а також може працювати з кожним індивідуально. Для спортивних ініціатив немає поганої погоди, тому заняття проходять як влітку, так і взимку на відкритому повітрі. Важливо правильно підібрати тренувальну форму. Тренування групою корисне ще й тому, що можна завести нові знайомства й іноді збиратися разом поспілкуватися чи навіть брати разом участь у виїзних подіях.

ВІДКРИТІ МІСЦЯ ДЛЯ ГРУПОВИХ ТРЕНУВАНЬ

НСК «Олімпійський»

вулиця Велика Васильківська, 55

Біг – один з найдоступніших видів активності, який не вимагає додаткового інвентарю. На головному стадіоні міста організовує свої пробіжки з усіма охочими біговий клуб Nike+ Run Club. Тут вам завжди покажуть правильну техніку бігу і виконання потрібних вправ, розділять групу на рівні підготовки і новачки не залишаться без уваги. Окрім бігу, Nike+ Run Club проводять на стадіоні функціональні тренування з вагою власного тіла, а також йогу для тих, хто встиг зареєструватися через мобільний додаток Nike+ Training Club та Nike+ Run Club або за посиланням. Розклад занять на кожен тиждень можна знайти у Facebook-спільноті.

Велотрек

вулиця В'ячеслава Липинського, 15

Після реконструкції це місце стало велосипедним центром Києва. Тут можна безкоштовно поїздити на велосипеді або потренуватися, долучитися до велоспільноти та відвідати заняття із сайклу. Теренери допоможуть порадами у виборі інвентарю, а якщо ви не вмієте кататися – вас обов’язково навчать.

Парк «Наталка»

вулиця Оболонська Набережна, 9

Усі знають Оболонську набережну, яка зручна для прогулянок і пробіжок. До того ж торік поруч відкрили парк «Наталка» і тепер Оболонь стала комплексно підготовленою для любителів спорту. У парку облаштована спортивна зона: волейбольний і баскетбольний майданчики та майданчик із тренажерами для воркауту – перекладини, груші, кільця. Тут збираються бігові клуби і йогісти.

Як відпочивати і відновлювати енергію?

Саша Годяєва


майстриня сандао й медитативних практик, арт-директорка й ілюстраторка

Із самого дитинства нас вчать доглядати за своїм тілом і тримати його у формі, але не дають знань про догляд за думками та емоціями. Потім це може призвести до депресій, хронічної втоми або неврозів. Ми живемо у світі, в якому занадто багато інформації, і з кожним роком її стає все більше. І в цих умовах кожному з нас потрібно подбати про свій моральний стан, щоб зберегти якість життя.

Духовна практика допомагає позбутися зайвих думок, викинути сміття з голови, розкрити свою чутливість (інтуїцію), оскільки саме вона забезпечує нашу внутрішню навігацію. Через практику ми можемо усунути різні неприємні прояви в тілі, які безпосередньо пов’язані з нашим думками та емоціями. І взагалі практика нікого не лікує, вона налагоджує ту гармонію, яка першочергово є в людині і на якій побудований цей світ.

Три практики від Саші Годяєвої:

1. Дихання – найпростіша і найефективніша практика, яка завжди у нас під рукою. Вдих – перше, що ми робимо після народження і видих – останнє, коли йдемо з цього світу. Тому просто налагодивши правильне дихання всім тілом, ми вже можемо істотно собі допомогти.

2. Сандао – давньо-корейська медитативна енергетична практика, яка допомагає відчути свою внутрішню енергію і навчитися керувати нею.

3. Живі руни – особлива система вправ і звуків, яка служить для гармонізації загального стану людини і її життя.

МІСЦЯ У КИЄВІ, ДЕ МОЖНА ПРАЦЮВАТИ НАД СВОЇМ ДУХОВНИМ РОЗВИТКОМ

Soul Spa Anti-Age

вулиця Антоновича, 90/92

Центр відпочинку і догляду, місія якого – допомогти людям віднайти гармонію життя. Soul Spa об’єднує східну філософію і сучасну наукову медицину в єдину методику продовження життя і розкриття потенціалу людини. Клуб Soul Spa пропонує детокс-програми, біопунктуру, відновлювальну терапію. Усі програми допомагають сучасному жителю мегаполіса встановити фізичну і духовну рівновагу.

Спеціалісти клубу підбирають комфортний ритм та індивідуальну програму активних занять для відвідувачів.

Щосереди о 19:00 в центрі проходить курс медитативних практик Саші Годяєвої на основі корейської системи медитації й зцілення сандао.

Голосіївський парк

Голосіївський проспект

З настанням теплого періоду Саша Годяєва організовує групові практики в Голосіївському лісі щонеділі о 8:00:

«Я проводжу медитативні практики для людей, які щодня пливуть у нескінченному потоці хаотичних подій, тиску і стресів. Сама лише присутність у гармонійному полі природи вже робить свою справу, і нервова система людини починає розслаблятися. Практика в лісі спрямована на синхронізацію внутрішніх ритмів людини з ритмами природи, що сприяє гармонізації внутрішніх процесів. Я даю комплекс дихальних і фізичних вправ, підкріплених медитацією. У такому поєднанні це сприяє ефекту очищення і наповнення на всіх рівнях – духовному, фізичному й емоційному».

Фото: Текуч Дарія
Фото: Текуч Дарія

Palestra – місце, яке надихає на здоровий і гармонійний стиль життя. Тут вчать отримувати задоволення від спорту і вдосконалюватися.


Матеріал підготовлено за підтримки

ФОТО: palestra.uaSimple, unsplash.com, wikimedia.org, Анна Бобирєва, Андрій Шурпенков, Юлія Наконечна, Текуч Дарія, Саша Годяєва, прес служба Віталія Кличка, прес служба Nike+ Kyiv, Good Wine, Арт-завод Платформа