У суботу, 28 жовтня, кілька сотень людей прийшли до Кабміну – це традиційний Марш свободи чи Конопляний марш.

Головна вимога – дозволити лікування медичним канабісом в Україні. Головне гасло – «коноплі лікують».

Учасники вимагають декриміналізувати зберігання незначної кількості канабісу без мети збуту. «Ми не злочинці», – скандують вони.

Музичний супровід Маршу – 20ft radio.

На бетонному паркані дворика Кабміну суперечка – поліція просить учасників маршу спуститися вниз. Люди з транспарантом просять обґрунтувати вимоги, пославшись на буль-який законодавчий акт. Розходяться миром.

Маршрут від Кабінету міністрів на Грушевського до будівлі міністерства охорони здоров’я замість кількасот метрів став значно довшим. Учасникам маршу довелось через Кріпосний провулок обходити наметове містечко та поліцейський кордон – безстрокову акцію, яка триває під Верховною Радою. Вулиця Грушевського все ще перекрита.

Машини, які проїздять повз марш сигналять на знак підтримки. «Водію білого авто, звуковий сигнал дозволено використовувати лише для уникнення аварії», – поліція просить водія у білому седані бізнес-класу зберігати тишу.

Повз проїздить інше авто – водій опустив скло та увімкнув погучніше регі.

Фінальна точка маршу – МОЗ, у силах якого змінити розпорядження, що визначає, яка саме кількість коноплі вважається «незначною».

Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна