Понад 8 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами. Такі дані наводить Міжнародна організація з міграції (МОМ) станом на середину травня. Фактично кожен шостий українець переїхав в інший регіон.

Під час війни багато внутрішніх переселенців повернулися у своє рідне місто після кількох років життя в Києві чи інших великих містах. Які зміни помітили у своєму рідному місті або селі? Як це – жити з батьками після перерви? Чи хочеться залишитися вдома назовсім? Розповідають три українки.

Валерія Жикуліна

25 років, SMM-менеджерка мережі спортхабів ЕБШ, повернулася з Києва до Полтави

Мені здавалося, що я вже в безпеці, але за хвилину оголосили, що потяг не їде та попросили залишити вагони

Мої друзі інколи жартують, що я амбасадор Полтави, бо всім її нахвалюю. У Києві ж я живу з 2014 року, відколи вступила в університет. Додому їздила раз на один-два місяці, востаннє була на новорічні свята, тож війна застала мене в київській квартирі на Оболоні (ми її винаймаємо разом із хлопцем).

Напередодні, 23 лютого ввечері, я все-таки зібрала тривожну валізку, а потім довго не могла заснути. О 5:10 ранку прокинулася від дзвінка подруги. Коли побачила виклик, чомусь не спало на думку, що почалася війна, подумала про щось хороше. Але в голосі подруги був страх, вона казала, що в них вибухи, немає інтернету та що вона з родиною збирається виїздити.

Після того, як я поклала слухавку, першою думкою було: «Ну до Києва вони ж, напевно, ще не добралися, то є час». Після цього я почула вибух, потім ще два. Зідзвонившись із рідними, ми з хлопцем швидко почали збиратися, щоб їхати до Полтави. Сестра на той момент також була в Києві, вона 20 лютого приїхала у відрядження.

Ми хотіли встигнути на ранковий «інтерсіті» о 6:45, узяли квитки. У валізи поскидали речі, які перші трапилися під руку, взяли документи та поїхали на вокзал, де мали зустрітися із сестрою. Ми забігли у вагон за хвилину до відправлення потяга. Мені здавалося, що я вже в безпеці, уже навіть видихнула, що ще трохи й буду вдома, але за хвилину через гучномовець оголосили, що потяг не їде, і попросили залишити вагони. Довелося повертатися до квартири та шукати варіанти, як ми можемо виїхати з Києва.

Я не переймалася через речі, бо була впевнена, що повернуся до Києва за три дні.

Сестру вдалося відправити з моїми друзями, у них в автівці було лише одне місце. Вона не хотіла розділятися, дуже плакала, але я була впевнена, що так буде краще.

Нам із хлопцем удалося виїхати трохи пізніше в той самий день. Автівка знайомих мого тата була забита, тому взяли з собою лише три рюкзаки та маленьку сумку. Я не переймалася через речі, бо була впевнена, що повернуся до Києва за три дні. Добре, що вдома було багато моїх старих речей, а теплі кофти можна позичити в хлопця, мами та сестри.

«У Полтаві можна автівкою за 10 хвилин доїхати з одного кінця міста в інший»

Зараз Полтава живе як ніколи, адже місто стало прихистком для багатьох ВПО. Коли вперше вийшла на центральну вулицю, то неабияк здивувалася: людей дуже багато, усі гуляють, сидять в кафе та п’ють каву. Щоправда, автівок також багато. До того ж через ситуацію з пальним кілька тижнів тому в місті перестав ходити весь громадський транспорт, окрім тролейбусів.

Як на мене, Київ і Полтаву не можна порівнювати, наскільки вони різні. Наприклад, у Полтаві можна автівкою за 10 хвилин доїхати з одного кінця міста в інший. Тут, крім центру міста, небагато варіантів того, де прогулятися. У Києві ж можна гуляти цілий день: вийти у вихідний і просто кудись іти красивими вулицями.

У Києві набагато більше можливостей відволіктися та відчути себе частиною великого організму

Так, у Полтаві є те, що хотілося б виправити: погані дороги, занедбаний парк, старі будівлі, що руйнуються. На відміну від Києва, тут не часто проводять якісь виставки чи заходи, мало активностей. У Києві набагато більше можливостей відволіктися та відчути себе частиною великого організму.

Попри це, у Полтаві швидко розвивається ресторанна сфера, постійно відкриваються нові заклади зі смачною їжею та приємним дизайном. Місто все таке ж затишне та зелене, як і тоді, коли я жила тут раніше. Люди такі ж привітні, з ними постійне відчуття, ніби всіх знаєш. Я рада, що відчуваю себе своєю й у Києві, і в Полтаві.

У середині квітня ми з’їздили в Київ, але повернулися

У Полтаві ми вирішили жити в будинку батьків мого хлопця. Нам здавалося, що на околиці міста буде спокійніше. Також в один день з нами приїхали наші друзі з Харкова, а ще через тиждень – їхні батьки. Усі разом ми почали жити на два будинки.

Звісно, жити з такою кількістю людей у будинку складно, але з часом ми всі звикли. У нас кожен жив сам собою, за власним ритмом і розпорядком дня. Майже цілий день ми працювали по різних кімнатах. Посеред робочого дня, бувало, тебе кличуть обідати або нагадують про те, що треба поїсти, але це ж мами, у них усі мають бути нагодованими. Вважаю, нам пощастило, що ми змогли переїхати в такі зручні умови, нам не довелося винаймати будинок чи шукати десь квартиру в іншому місті. Тут ми вже все знаємо, усе рідне.

Я продовжила працювати, хоч і не відразу: знадобився час, поки всі перебралися в більш безпечні місця та адаптувалися до нової реальності. Наша мережа спортхабів почала допомагати, чим може: передали ТрО наші шкарпетки та килимки з залів, спортивне харчування, батончики та воду, одноразовий посуд. Почали збирати кошти на бронежилети, каски, закривати потреби військових, шукали роботу для тренерів, які виїхали за кордон. Запустили щоденні онлайн-тренування, а також благодійні онлайн-тренування для допомоги волонтерам Маріуполя. Реалізація цих ідей і постійне розуміння того, що ми можемо та маємо допомагати, тримають мене на плаву.

Посеред робочого дня, бувало, тебе кличуть обідати або нагадують про те, що треба поїсти, але це ж мами, у них усі мають бути нагодованими

У середині квітня ми з хлопцем вирішили поїхати до Києва за речами. У Києві я тоді не відчувала себе безпечно, прокидалася серед ночі, а під час тривоги ми йшли до метро. Тому вирішили, що побудемо ще в Полтаві, дамо собі час.

Загалом залишатися жити в Полтаві я не планую, усе ж звикла до ритму Києва, до своєї роботи й сумую за друзями, які залишилися там чи виїхали в інші міста. Але після перемоги планую приїжджати до Полтави частіше, особливо влітку, щоб їздити до батьків на дачу, бачити друзів і сповільнюватися разом із ритмом цього міста.

Катерина Панасюк

27 років, працює в IT-консалтингу, повернулася з Києва до Рівненської області

Коли почалася війна, відразу зателефонувала брату: він військовослужбовець, і я думала, що він має знати щось наперед

У Києві я живу вже 10 років, залишилася тут після навчання. Ні на один відсоток не вірила, що буде війна, не збирала тривожну валізку. Тому, коли о 4:30 24 лютого моєму хлопцю зателефонував друг, який живе біля Борисполя, я була шокована, хоч і залишалася спокійною. Відразу зв’язалася зі своїм братом: він військовослужбовець, і я думала, що він має знати щось наперед. Але брат сказав: знімайте готівку, готуйте їсти, збирайте рюкзаки. У нас із хлопцем немає власної автівки, тож ми почали думати, як нам вибиратися з Києва, щоб доїхати до Рівненської області, де живуть мої батьки.

Двічі ми чули вибухи: о 5:00 ранку, а потім ближче до обіду. А коли пролунали перші сирени, вирішили йти до метро, бо в нас у будинку немає облаштованого підвалу. Ми взяли із собою спортивні теплі речі, каремати, спальники, ліхтарик і термос. Ще не знали, що з цим недоцільним набором речей нам доведеться їхати в Рівненську область і залишатися там до літа.

У метро ми провели дві-три години, людей усе більшало. Надвечір один знайомий зголосився відвезти нас до батьків. Ми швидко забрали з квартири кішку та вирушили. Ми близько не спілкуємось із сусідами, тому ключі нікому не залишали: певно, усі рослини в нас повиздихали. З господарями згодом домовилися, що будемо оплачувати пів суми оренди.

1 березня на війні вбили мого брата, усій родині треба було це пережити

Також до батьків приїхали двоє наших друзів, вони з Ірпеня. Друзі пожили в нас тижні два та поїхали у Львівську область. Мабуть, вони не хотіли нас турбувати, адже 1 березня на війні вбили мого брата, усій родині треба було це пережити.

Звісно, мене вибило з колії те, що брата не стало, життя ще не повернулося до довоєнного рівня. Але я продовжую працювати віддалено, допомагаю батькам на городі (господарство доволі велике), намагаюся ввійти в попередній спортивний ритм (дуже люблю бігати). Зараз оцінюю свій стан на відсотків 70 як нормальний.

«Село не вимирає, а навпаки, розбудовується»

Село, у якому я зараз живу, розташоване недалеко від кордону з Білоруссю, тому багато людей бояться сюди їхати. Було лише кілька переселенців, найчастіше вони приїздили до своїх родичів. За весь час ми чули лише один вибух у своєму районі, ще один був у районному центрі, де розташований військовий об’єкт.

Це середнє за розмірами село, тут живе до 3000 людей. Як і більшість сіл у Рівненській області, воно не вимирає, а навпаки, розбудовується. Наприклад, за ті 10 років, поки я жила в Києві, тут сильно збільшилася кількість будинків, побудували дорогу. Мешканці також садять багато дерев.

Але в моєму селі обмаль робочих місць: у сусідніх селах є заводи, а тут працювати можна лише в школі, магазині чи на сільськогосподарському підприємстві. Попри це, у селі залишається багато молоді, чи не половина моїх однокласників. Типова картина: мама з дітьми в селі, а тато їде на заробітки за кордон.

Ми живемо в чотирикімнатному будинку вп’ятьох, тому простору нам вистачає. Тато з мамою найчастіше на городі чи в літній кухні, бабуся у своїй кімнаті, а ми з хлопцем працюємо. Певно, якщо була б зима, у нас було б менше можливостей залишатися самим. Зараз нам комфортно. Звісно, не без того, коли ти на онлайн-зустрічі, а хтось вривається з терміновим питанням. Загалом спільний час проводимо лише за сніданком, обідом чи вечерею, їжу завжди бере на себе мама.

«Люди в селі звикли проживати життя інших, а в місті кожен живе своїм життям»

Коли я приїжджала в село що три місяці та на свята, не так звертала увагу на зміни. А зараз зрозуміла, що село розвивається лише зовнішньо, а культурного розвитку нема. Раніше влаштовували якісь концерти, а тепер бракує навіть гуртків для дітей.

Також у селі розташована церква Московського патріархату, священник не хоче звідти виходити. Тому я вирішила створити ініціативну групу та допомагаю з цим питанням з юридичного погляду. Поки процес іде дуже важко, людям складно донести інформацію.

Коли зустрічаю старих знайомих, спочатку рада їх бачити, але потім усвідомлюю, що мої очікування від розмови були більшими. У нас немає спільних інтересів, і врешті ми обмежуємося лише фразами «Як справи?», «Скільки в тебе дітей?» і «Як їх звати?» Люди просто пливуть за течією.

Вийти тут у магазин – ціла пригода, дорогою зустрічаєш купу людей. Ти їх можеш не знати, але з усіма заведено вітатися. Вони розпитують, як справи або про твоїх батьків. Люди в селі звикли проживати життя інших, а в місті кожен живе своїм життям.

Я провела три місяці без кави та макіяжу, бо в одних спортивних штанах можна піти й у центр села, й до знайомих

Мені дуже бракує мого кола спілкування та київського ритму життя. У Києві я більш організована, у мене більше активностей і зустрічей: кожен тиждень намагалася кудись поїхати та з кимось зустрітися. Зараз зустрічаюся лише з кількома людьми поза родиною. З цікавого тут можна лише піти на шашлики. Я провела три місяці без кави та макіяжу, бо в одних спортивних штанах можна піти й у центр села, й до знайомих.

Так, я рада, що більше часу проводжу на сонці та на свіжому повітрі. Але в моїх днях немає нічого особливого, нічого розказати та запам’ятати. Я не відчуваю такої насолоди від життя, як раніше. Ми з хлопцем уже думаємо над поверненням у Київ, але поки що залишаємося тут.

Даяна Данилюк

головна редакторка Bazilik Media, 22 роки, повернулася з Києва до Вінниці

Мені здавалося, що Вінниця – це ідеальне місто для старших людей, які люблять повільне життя, але точно не для молодої й амбіційної мене

У Києві я живу з 2017 року, з того часу, як вступила в університет. Я мріяла про це в старших класах, а переїхавши, доволі швидко підхопила темп міста. Київ різносторонній, тут я почала більше ходити пішки, прогулюватися незнайомими місцями, підхопила міську культуру та знайшла себе справжню. Свою рідну Вінницю я на той момент недолюблювала, бо залишила там минуле з усіма підлітковими проблемами. Мені здавалося, що Вінниця – це ідеальне місто для старших людей, які люблять повільне життя, але точно не для молодої й амбіційної мене.

Але з початком пандемії я почала їздити до Вінниці частіше, залишалася тут на кілька місяців, а потім могла на такий самий термін повернутися до Києва. Війна також застала мене у Вінниці: 20 січня я відсвяткувала день народження, а 25 лютого мав бути день народження в мого хлопця. Напередодні я накупила подарунків. Думала, відсвяткуємо і я повернуся до Києва на певний час.

У ці події було важко повірити: усе відчувалося як «сюр», і навіть зараз, говорячи про це, тілом «пробігають» мурахи

У ніч на 24 лютого я довго не могла заснути, ще до війни мала проблеми зі сном. Ми переписувалися з хлопцем: я писала, що хочу, щоб швидше настало літо, було нарешті зелено й можна було б більше гуляти містом. Заснула лише десь 3:30 ранку, але вже о 6:00 чи 7:00 я прокинулася від сирен. Відразу зайшла в соцмережі й зрозуміла – війна почалася. У ці події було важко повірити: усе відчувалося як «сюр», і навіть зараз, говорячи про це, тілом «пробігають» мурахи.

Памʼятаю, я відразу спустилася на перший поверх до батьків (ми живемо в приватному будинку). Було незрозуміло, чи варто йти в укриття, адже писали, що у Вінниці було чутно вибухи, а наш погріб зовсім не пристосований, як бомбосховище. До того ж мамі треба було на роботу, вона медик. Ми залишилися вдома разом із татом і цілий день дивилися новини. У перший же день закупили деякі крупи, цукор, борошно про всяк випадок.

Наступного дня, 25 лютого, був день народження мого хлопця, і мені таки вдалося зустрітися з ним у центрі міста. Людей на вулицях майже не було, важливі міські обʼєкти почали обороняти та заставляти мішками з піском, а також усюди чергувала ТрО.

Перший місяць війни я майже не виїжджала зі свого району (я живу за містом). Ми з батьками спали на одному дивані на першому поверсі. Спочатку було дуже страшно, ми не знали, чи варто чергувати та спати по черзі, чи потрібно мати спаковані валізи біля себе. Тоді мало хто розумів, чи стане Вінниця для росіян стратегічним обʼєктом, але від кожної сирени я здригалася. Памʼятаю, як, засинаючи, думала: «Зараз заплющу очі, засну й бомба точно прилетить у наш будинок».

З часом почала потроху переїздити у свою кімнату, спускаючись донизу лише під час тривоги. Насправді сильні вибухи я чула лише двічі на початку війни, коли влучили в телевежу, яка розташована за 7–8 кілометрів від мене, і коли бомбили військову частину, що розташована приблизно на такій самій відстані. На щастя, там ніхто вже не працював, але будівлю частково зруйнували.

Узагалі у Вінниці люди дотримуються правил, щоб не допомагати ворогу корегувати вогонь. Наприклад, після вибухів у всіх міських чатах відразу закривають коментарі та попереджають, що не можна викладати фото в соцмережі чи писати будь-яку інформацію, яка може допомогти ворогу. І лише коли лунає відбій повітряної тривоги, голова ОДА за потреби дає офіційну інформацію.

«Для киян 20 хвилин у заторі – дитячий відрізок часу, але для вінничан – це дуже багато»

Вінниця фактично як район Оболонь у Києві. Це місто, де важче триматися в робочому ресурсі, воно сповільнює та дає можливість розслабитися. Це очевидний плюс, коли довгий час перебуваєш у шаленому графіку столиці, але ця «повільність» може вибивати зі звичного режиму.

Через те, що місто не велике, ним легко пересуватися: у нас зручна інфраструктура та транспортна розвʼязка. За останні роки Вінницю круто відбудували – зʼявилося більше скверів, дерев, закладів і, звичайно, фонтанів (тут без них ніяк). Єдиною проблемою в останні пів року стала кількість автівок, до яких не пристосоване наше місто, – через них у заторі можна було провести від 20 хвилин і до години. Для киян цей відрізок часу може здатися дитячим, але для вінничан це дуже багато. З початком війни автівок поменшало, а коли з’явився дефіцит бензину, дороги й зовсім стали пустими.

Однією з найулюбленіших моїх активностей стала їзда на велосипеді. У Вінниці крута розв’язка з велосипедними доріжками, а також у місті є лісопарки, у які можна заїжджати. На велосипеді можна зовсім по-іншому побачити місто, роздивлятися все навколо, поки їдеш, а не просто йти з точки А до точки Б. Тому тепер моя мрія придбати велосипед і в Києві.

Дефіциту продуктових товарів майже не було. Так, у перший час пусті полиці в супермаркетах дуже лякали. У більшості «Сільпо» розкупили дешеві продукти та залишилися вже дорожчі аналоги. Пам’ятаю, я цинічно жартувала, що в мене забрали авокадо та гречаний багет. Але буквально за кілька тижнів ситуацію виправили.

Місто повертається до більш звичного життя, але потрібно постійно собі нагадувати, що небезпека залишається, ігнорувати тривоги не треба

Зараз у Вінниці більшість магазинів і закладів працюють до самого вечора. Відкрився навіть центральний парк та атракціони, а також почали працювати пороми. Місто повертається до більш звичного життя, але потрібно постійно собі нагадувати, що небезпека залишається, ігнорувати тривоги не треба.

Рівно за місяць війни мені вдалося потрапити в торговий центр і зайти в кавʼярню. Я точно не кавоманка, але Київ привчив мене до хорошої якості напоїв й особливо до фільтра, який раніше у Вінниці було майже не знайти. Я знаю лише декілька кав’ярень «третьої хвилі», і мені здається, зовсім небагато відвідувачів бачить у них місце для розвитку кавової культури міста. Нові заклади поступово відкриваються, але мало з них «виживають».

Також бачу, що деякі мої знайомі та підписники приходять у нове місце, щоб «відмітитися»: відвідати заклад у новому одязі, замовити якусь позицію й обовʼязково сфотографуватися для соцмереж. Для мене показ свого статусу таким способом не зрозумілий. Київ навчив мене бути простішою, не намагатися виділитися за допомогою макіяжу, не йти в магазин за одягом «на один вихід» і не хизуватися тим, що ти можеш собі щось дозволити.

Напевно, саме через ці внутрішні зміни мені таки вдалося знайти у Вінниці місце, де я відчуваю себе собою, – невеликий бар, який закохав мене своєю тусовкою, куди ходять здебільшого «свої» люди. Ти можеш за вечір потусити з декількома компаніями, відвернутися на гру в настільний теніс чи футбол, повернутися до барної стійки, заспівати всім баром якусь пісню, а на завершення вночі замовити McDonald's. Хочеться, щоб таких закладів у Вінниці було побільше.

«Якби війна застала мене в Києві та я вибиралася б звідти одна, не уявляю, яким би стресом це було для мене та моїх батьків»

Ми з подругою жартуємо про фікус, який у Києві пережив ковід і, певно, переживе війну, навіть дали йому звання «Герой України». Останній рік я жила разом із подругою на її квартирі, вона виїхала з України ще до війни.

У київській квартирі в мене залишилася більша частина речей. Досвід життя з мінімумом одягу в мене був ще під час пандемії: чорне худі, джинси, зелений тренч і собака на додачу. У цьому одязі я ходила три місяці аж до початку літа, позичаючи деякі речі в мами. Зараз у мене також обмаль одягу для літнього сезону: більшість магазинів закордонних брендів зачинені, а онлайн-шопінг мені ніколи не подобався. Тому доведеться вдаватися до мінімалізму.

Війна навчила мене бути уважнішою до емоцій інших людей. Іноді це вдається мені погано, тому навчання продовжується

Не можу сказати, що в побутових моментах стало простіше. Наприклад, у нас кожен готує для себе сам. Зараз удома живуть п’ятеро людей: я, мої батьки та мамині знайомі, які виїхали з-під обстрілів із Чернігова.

Наші нові співмешканці зараз живуть на першому поверсі вже півтора місяця. Я досі намагаюся зайвий раз не спускатися донизу в нічний час, щоб не порушувати їхніх особистих кордонів. Війна навчила мене бути уважнішою до емоцій інших людей. Іноді це вдається мені погано, тому навчання продовжується. Але розумію, що в родині, як і в країні, розбрат зараз не можливий.

Якби війна застала мене в Києві та я вибиралася б звідти одна, не уявляю, яким би стресом це було для мене та моїх батьків. Тому дуже вдячна обставинам, у яких опинилася. Нещодавно я сильно захворіла й зрозуміла, як це класно, коли є хтось, хто про тебе піклується, може сходити за пігулками чи принести чай.

«Це складно, знову жити з батьками, якщо довгий час жив сам»

Мені пощастило, що я не той тип людини, яка особливо стресує (хоч, може, потім це й вилізе мені боком). Мої дві найближчі подруги, які ще до війни були за кордоном, постійно переживали, коли чули про вибухи у Вінниці, а я думаю, що, якщо бахнуло, але я жива, то все нормально.

Також зараз стала сильно цінувати особистий простір. На початку війни, коли ми з батьками жили разом фактично в одній кімнаті, було дуже важко привчити їх слухати новини чи дивитися відео в навушниках. Кілька разів я могла голосно сказати, що мене це бісить, на що чула: «Заспокойся, чому ти така нервова». Це складно, знову жити з батьками, якщо довгий час жив сам і почав вибудовувати свої межі, пропрацював себе, а батьки залишилися на тому ж етапі. Але стосунки в нас нормальні – я можу почати розмову та сказати, що мені не подобається, і мене рано чи пізно почують.

У цей час дуже сильно допомагала робота: коли пишеш історії людей і разом із ними проживаєш їхній досвід, то виходиш зі своєї «бульбашки». Перші кілька днів війни я робила на медіа всю основну роботу, допомагала подруга та волонтери, бо не всі працівники редакції могли доєднатися (одна редакторка жила в Києві, а інші – в Ірпені). Лише з травня нам удалося повернутися до звичного графіка.

Поки я не планую повертатися до Києва, у мене немає для цього причин: команда розгрупована та залишається питання безпеки. Я зрозуміла, що яким би успішним ти не був у Києві, відчувати безпеку поряд із родиною – це те, що ні з чим не порівняти. Під час війни об’єднується не лише нація, але й сім’ї.

Матеріал створено у партнерстві з програмою СИЛА (Єднання через спільні дії молоді), що працює над інтеграцією внутрішньо переміщеної молоді в Україні і забезпеченням найбільш комфортних умов для них