The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, чому не варто переглядати робочі чати на вихідних та як це може призвести до вигорання.


Юлія Беба

редакторка Inspired

Раніше мені здавалось, що коли робота цікава і вона тобі подобається – то можна бути включеним у процес постійно, навіть на вихідних. Я переглядала новини у неробочий час, іноді могла навіть виконати додаткову роботу.

Але навіть якщо робота в кайф, читаючи робочі чати на вихідних, я не роблю нічого корисного, а просто відволікаюсь від особистих справ. Увага перемикається, витрачаю час на читання повідомлень, а результату немає.

У час відпочинку я хочу бути повністю у процесі, яким займаюсь поза роботою: це може бути прогулянка з друзями, час із сім’єю чи хобі. Так само, коли я працюю, то не відволікаюсь на чати з друзями. Тобто це рівноцінний процес: я не працюю на вихідних і не займаюсь особистими справами на роботі.

Спершу я просто вимикала сповіщення у робочих чатах, навіть у тих, куди надсилають жарти та меми. Іноді я йду далі і вимикаю усі сповіщення у месенджері або взагалі вимикаю інтернет. Якщо трапиться шось дуже термінове – мені зетелефонують.

Також взяла за правило вимикати чати ввечері. Раніше дратувалась, коли мені ввечері приходили повідомлення по роботі, але потім зрозуміла, що це моя проблема, а не колег. Бо це ж я не вимкнула чат і не створила умови для повноцінного відпочинку.

Ідея про те, що хороший працівник має бути постійно на зв’язку, не є правильною. Бути постійно онлайн – це перебувати у стані напруження, адже у будь-який момент тобі можуть написати і попросити щось зробити. Оці хронічні мікростреси призводять до того, що починає нудити від роботи, якою б класною вона б не була. А це вже симптоми вигорання.