The Village розповідає про хороші та прості дії, які покращують життя. В новому випуску – про те, чому корисно (і правильно) передаровувати речі, які вам не підійшли.


Катерина Колчанова

Cпівзасновниця проекту «Тепер так»

Передноворічна пора – час, коли ми згадуємо про такі вічні цінності, як любов та дружба, і доволі традиційними способами нагадуємо про них родичам, друзям і колегам. Багатомільйонна індустрія товарів та послуг дає змогу нам зробити це швидко, зручно та красиво – щоправда, наша надмірна щедрість впливає не тільки на гаманець, а й на екологію. Окрім сировини, в реальну вартість речей входять електрика, вода, виробничі відходи та вихлопи в атмосферу. Щоб стати більш свідомими, почніть пошук подарунків не з магазинних полиць, а з того, що у вас уже є.

Що можна передарувати

Подарунки, які не підійшли. Санта, на жаль, не завжди гарно розбирається в людях і досить часто приносить не те, що ми насправді чекаємо. Це не причина засмучуватися, головне в подарунку – увага, і якщо річ вам не підійшла, то не соромтеся її передарувати.

Ялинкові іграшки та новорічні прикраси. Хороша звичка – дарувати (і отримувати в подарунок) торішні святкові прикраси, які з часом стають більш цінними. Так не доведеться купувати їх щороку, а ялинка кожного разу матиме новий вигляд.

Книги. Досі найкращий подарунок. Ось декілька категорій, які можна спокійно передарувати: книга, яку ви прочитали, але залишати в домашній колекції не плануєте; два однакових екземпляри; не ваш автор; рідкісні видання, але вам не дуже близька тематика.

П'ять лайфхаків для усвідомленого дарування

1. Заведіть вдома коробку чи місце для подарунків, які вам не підійшли, та інших речей, які можуть такими стати, і починайте з неї, коли настане час дарувати.

2. Звертайте увагу на те, що з ваших речей подобається близьким, – це може стати гарним (і навіть більш бажаним, ніж щось нове) подарунком.

3. Підтримуйте речі в доброму стані, щоб вони могли стати подарунком для когось, коли настане час.

4. Подарункове упакування не тільки робить будь-яку звичайну річ подарунком, а й досить швидко стає сміттям. Якщо розпакувати подарунок акуратно, то папір можна використати ще раз: обрізайте, з’єднуйте, придумуйте нові техніки упакування.

5. Коли робите комусь подарунок, кажіть, що не страшно, якщо його теж передарують, якщо річ не підійде чи набридне.


Фото:  rawpixel / Unsplash