Яка ялинка екологічніша, жива чи штучна? Чи є альтернатива? Який святковий декор обрати, щоб не залишити після свят купу сміття?Розбираємося разом із консультанткою зі сталого розвитку.

Олеся Вершигора

керівниця sustainable-консалтингу в Ozero, екоблогерка


Жива чи штучна ялинка – що екологічніше

Найбільш екологічний варіант не купувати жодної ялинки, але для багатьох людей таке рішення може бути радикальне, особливо, якщо в родині є діти. Тож спробуємо знайти консенсус і розібратися, які варіанти є більш екологічними, які їхні переваги та недоліки.

Однозначно не варто купувати живу ялинку на стихійних ринках. Таким чином ми підтримуємо незаконну вирубку дерев, яка й так є великою проблемою в Україні. Особливо небезпечна є вирубка смерек: вони вбирають близько 200 л вологи на день, коли йдуть дощі, а їхнє коріння утримує землю від зсувів, тож вони запобігають паводкам. Ялинки зі стихійних ринків, які не продали до Нового року, часто просто кидають на тому ж місці або залишають біля смітника та не утилізують належним чином.

Варіант, який видається кращим, – придбати ялинку в законних точках продажу. Але до того, як ялинка потрапить до вашого дому, вона вже матиме екологічний слід. Щоб виростити ялинки на спеціальній фермі, спочатку потрібно доставити саджанці, під час вирощування витратити велику кількість води, але найбільший вуглецевий слід залишає по собі транспортування до місця продажу.

Штучні ялинки, які зазвичай обирають через довговічність, виготовляють з нафтопродуктів, тобто для цього використовують природні ресурси. Заготівля сировини, доставка на фабрики, виробництво, транспортування до магазинів – усе це залишає по собі значно більший вуглецевий слід, ніж вирощування живих ялинок на фермах. Особливо, якщо ви купуєте штучну ялинку, виготовлену в Китаї: що більша відстань транспортування, то більший вуглецевий слід.

За даними British Carbon Trust, вуглецевий слід живої ялинки, яку віддали на переробку або використали як дрова, – 3,5 кілограма СО2. Але, якщо ялинку викинули на смітник, він зростає до 16 кілограмів СО2. Натомість вуглецевий слід штучної ялинки може сягати 40 кілограмів СО2.

Якщо користуватися штучною ялинкою від 10–12 років, за такий період її вуглецевий слід може виявитися меншим, як порівняти з живими ялинками, які потрібно вирощувати й вирубувати щороку.

Але, якщо живу ялинку можна здати на переробку, то з утилізацією штучної виникають проблеми. Зі спілкування з українськими компаніями, що займаються відходами, знаю, що вони поки шукають можливі варіанти утилізації штучних ялинок. В «Україну без сміття» їх можна здати лише на спалювання. Тому, якщо така є, але ви більше не хочете її використовувати, краще спробувати продати або віддати для подальшого використання.

Окрім цього, якщо штучна ялинка дешева, найімовірніше, вона виготовлена з неякісних легкозаймистих матеріалів, що під час нагрівання виділяють у повітря шкідливі речовини. Такі ялинки можуть бути загрозою для здоров’я. Тому, купуючи, звертайте увагу на якість матеріалів і слідкуйте, щоб вони мали сертифікат якості та безпеки.

Більш сталий варіант – придбати штучну ялинку, яку вже використовували, наприклад, на OLX чи просто в знайомих. Таким чином ви не підтримуєте попит на виготовлення нових ялинок. Повторне використання речей – це завжди екологічніше за купівлю нових, до того ж дешевше.

Ялинка в горщику – теж екологічний варіант, якщо правильно за нею доглядати та посадити в землю. Інакше ялинка загине й її однаково потрібно буде здати на переробку. Якщо купувати таку щороку, це не зовсім екологічно. Утім у моєму близькому оточенні є приклади, коли людям удавалося пересадити її в ґрунт. Після свят не можна відразу виносити ялинку в горщику на вулицю, бо вона чутлива до температурного перепаду. Краще спочатку поставити її на засклений балкон, а висадити в землю лише тоді, коли на вулиці стане тепліше, орієнтовно в березні. Узимку рослина не приживеться й загине. Тому, якщо у вас є засклений балкон чи дача й ви справді готові пересаджувати ялинку, тоді це хороший варіант.

Центр альтернативного озеленення Києва пропонує взяти в оренду ялинку в горщику. Замовнику її доставляють додому, а після свят забирають для висадження й повертають суму застави. За бажанням, ялинку можна також висадити самостійно біля свого будинку.

Які альтернативи ялинці

Особисто я вже багато років зустрічаю свята без ялинки, замість цього прикрашаю іграшками свою рослину в горщику – заміокулькас. Але цього року нам все-таки захотілося поставити ялинку, тому придбали штучну в знайомих за символічну ціну.

Якщо хочеться прикрасити хвойну рослину, зверніть увагу на араукарію. Це кімнатна ялинка, яку не треба пересаджувати на вулицю, вона може продовжувати рости в горщику.

Замість окремої рослини можна придбати віночок або гілочку з живої ялинки. Зазвичай, це відходи від ялинок; щоб їх отримати, не вирубували ціле дерево. Під час купівлі варто звернути увагу на декор, адже, якщо за основу використовують натуральні матеріали, то прикраси часто з пластику.

На Pinterest можна знайти дуже багато варіантів екологічних альтернатив ялинкам. Наприклад, можна викласти гілочки у формі ялинки або книжки та прикрасити їх гірляндою. Узагалі одна гірлянда може закрити відразу кілька питань щодо декору. Скажімо, її можна повісити на стіну у формі ялинки й тоді вже не потрібно купувати дерево та додаткові іграшки для нього.

Обираючи гірлянду, звертайте увагу на сертифікат якості. Коли ви купуєте дешеву несертифіковану, є ризик, що вона може спричинити замикання. Також важливо дивитися на якість пластику гірлянди: якщо він має неприємний запах, найімовірніше, він має низьку якість і під час нагрівання виділятиме шкідливі речовини.

Часто люди обирають дешеві гірлянди, але вони швидко ламаються – доводиться купувати нові щороку, а це неекологічно. Краще купити якісну сертифіковану гірлянду, яка коштуватиме дорожче, але вона буде безпечна й служитиме роками. До того ж у перспективі 5–10 років – це ще й економія коштів. Обирайте гірлянду місцевого виробництва або з ближніх європейських країн. Така річ матиме менший вуглецевий слід завдяки недалекому транспортуванню. Доставка в межах України та з Європи здійснюється наземним транспортом, тому викиди вуглецю від неї менші, ніж, наприклад, від авіатранспортування з Китаю.

Які прикраси обрати

Найкраще з погляду довкілля не купувати нове, а використовувати речі повторно. Особисто я знайшла на OLX раритетні радянські ялинкові іграшки, як у дитинстві. Тепер маю унікальні іграшки, які зараз не виготовляються та водночас мають якісний і безпечний склад. Також можна запитати в друзів чи родичів, можливо, у них є зайвий декор, який вони могли б вам віддати, продати чи позичити на свята. Таким способом ми не створюємо новий попит і допомагаємо людям, що мають надлишок, екологічно позбутися непотрібних речей.

Якщо все ж таки хочете придбати нові прикраси, звертайте увагу на матеріал. Екологічні є іграшки зі скла, але цей варіант не підходить людям, у яких є маленькі діти чи домашні тварини, які можуть перевернути ялинку. У такому разі краще надати перевагу дерев’яним, прикрасам із макраме чи з натуральної тканини. Знову ж таки обирайте іграшки локального виробництва.

Як альтернатива, для декору ялинки чи віночків можна використати засушені апельсини, горішки, шишки, палички кориці. З шишок і засушених цитрусових можна зробити гірлянду. Прикраси можуть бути їстівними. Наприклад, можна спекти або купити імбирне печиво, цукерки чи шоколад у формі ялинкових іграшок.

Ще одна ідея – прикрасити кімнату фотографіями найяскравіших моментів року, за які ми вдячні. Ще безліч варіантів екологічного декору можна знайти на Pinterest.

Раджу відмовитися від іграшок із глітером, тому що це мікропластик, який непомітно потрапляє до нашого організму та може зашкодити. Іграшки та дощики з пластику – це також неекологічно. Не рекомендую використовувати метафан, адже це також пластик. Більш екологічна альтернатива для декору й паковання подарунків – конфеті з натуральних матеріалів, наприклад, від українського бренду Lalalay Confetti.

Виділіть час на те, щоб спланувати, як ви хочете прикрасити кожну кімнату, знайдіть референси та складіть список того, що вам для цього потрібно. Найбільш екологічно використати для декору ті ресурси, які вже у вас є або які були у вжитку, тобто не підтримувати попит на нові речі. Якщо чогось вам усе-таки не вистачає, то за покупками в магазин чи онлайн треба йти підготовленими, щоб не накупити зайвого. Якщо придбали річ, яка виявилася непотрібною, краще не соромитися повернути її назад у магазин.