The Village Україна з’ясовує, чому потрібно здавати ялинки на переробку замість просто викинути та де це можна зробити в Києві.


Лада Полтавська

Екоактивістка, авторка Telegram-каналу My Eco Routine

Кожного року у Києві завозять близько 500-700 тисяч новорічних ялинок. Неофіційно їх набагато більше. У тіні лишається близько 40-60% ринку новорічних хвойних дерев.

Цього року близько 22% опитаних вирішили не ставити ялинки взагалі, 40% віддали перевагу живому дереву, а решта вирішили або обмежитися новорічною композицією, зібраною з окремих гілочок, або штучною ялинкою.

Чому важливо здавати ялинку на переробку, а не просто викидати на смітник?

У Києві та в інших містах свіжозрубані дерева, які не продали до свят, викидали одразу біля стихійних ринків. Подекуди дерева приїжджали на ринок вже жовтими. Їхня доля невідома – найімовірніше, більша частина опинилась на звалищі, де вони, як і будь-які органічні залишки, з часом почнуть виділяти метан, викиди якого впливають на зміни клімату та є доволі небезпечними для здоров’я.

Існує думка, що ялинка розкладається на звалищі так само, як і в лісі. Проте в природному середовищі розкладання відбувається зовсім інакше. Перегниваючи та контактуючи з повітрям, такі дерева стають частиною екосистеми, добривом для інших дерев та домівкою для тварин.

А потрапляючи на звалище, ялинки втрачають можливість розкластися природнім шляхом та замість того, щоб перетворитися на добриво, починають активно виділяти газ. Метан підтримує процес горіння впродовж довгого часу. Окрім цього, у тілі звалищ є повітряні кишені, утворені через накопичення габаритного сміття, де й поширюється вогонь. Те, що здається тлінням і збоку схоже на звичайний дим, призводить до неконтрольованих пожеж. Оскільки серед сміття зустрічається не тільки деревина чи папір, а ще й пластик, будівельні матеріали та небезпечні відходи — все, що здіймається в повітря, може виділяти канцерогенні речовини.

The Carbon Trust підрахував вуглецевий слід двометрового дерева, що опинилось на звалищі, й виявилося, що одна ялинка викидає в атмосферу 16 кілограмів CO². Наприклад, середній показник вуглецевого сліду британців становить близько 10 000 кілограмів щороку.

Що не варто робити з ялинками

  • У жодному разі ялинку не можна спалювати у своєму дворі. Адже під час горіння в повітря йде потужний викид креозоту − легкозаймистої токсичної речовини, яка не тільки отруює навколишнє середовище, а й негативно впливає на здоров’я. Так, у деяких країнах з ялинок роблять брикети для розпалювання багаття, але до продажу вони проходять декілька етапів обробки.
  • Не варто відносити ялинки в зоопарки для годування тварин. Річ у тому, що при вирощуванні ялинок використовують прискорювачі росту й інші небезпечні для тварин речовини. На деревах часто залишаються фрагменти дощику та інших новорічних прикрас, які також можуть бути небезпечними.

Як дати ялинці друге життя

Якщо ви придбали ялинку в горщику та хочете пересадити її у відкритий ґрунт, потрібно перевірити, чи коренева система не пошкоджена. Будь-яку ялинку (живу або зрубану) слід ставити подалі від джерел тепла. Ялинку в горщику слід регулярно обприскувати та поливати 1-2 рази на тиждень, щоб земля залишалася злегка вологою. Також варто уникати прямих сонячних променів. Після свят дерево потрібно винести в прохолодне й вологе місце з температурою не нижче нуля.

Існує хибна думка, що жива ялинка легко переживе зиму на балконі. Це працює лише для засклених лоджій із плюсовою температурою. При тривалих низьких температурах земля в горщику швидко промерзає й дерево гине. Висаджувати ялинку краще навесні, проконсультувавшись із фахівцями.


Куди віднести ялинку на переробку

У Києві з другого січня почали працювати спеціальні пункти прийому ялинок, сосен та смерек. Усього в місті облаштували 15 таких точок – вони працюють у кожному районі.

Щоб віддати дерево на обробку, з нього потрібно зняти усі прикраси та новорічні іграшки. Дерево можна привезти на територію комунальних підприємств з утримання зелених насаджень або лісництв. Там їх перероблять на тріски, які навесні комунальники використають як утеплювач чи добриво для вічнозелених рослин, а також для захисту ґрунту від пересихання.

Адреса Графік роботи
КП УЗН Голосіївського району;
проспект Голосіївський, 87-Г
8:00-17:00 (з понеділка по четвер)
8:00-15:45 (п'ятниця)
КП УЗН Дарницького району;
вулиця Тростянецька, 58-А
8:00-17:00 (з понеділка по четвер)
8:00-15:45 (п'ятниця)
КП УЗН Деснянського району;
вулиця Електротехнічна, 26
8:00-17:00 (з понеділка по четвер)
8:00-15:45 (п'ятниця)
КП УЗН Дніпровського району;
вулиця Визволителів, 6
8:00-17:00 (з понеділка по четвер)
8:00-15:45 (п'ятниця)
КП УЗН Оболонського району;
проспект Бандери, 26-А
8:00-17.00 (з понеділка по четвер)
8:00-15:45 (п'ятниця)
КП УЗН Печерського району;
вулиця Залізничне шосе, 1
8:00-17:00 (з понеділка по четвер)
8:00-15:45 (п'ятниця)
КП УЗН Подільського району;
вулиця Дмитрівська, 16-А (Куренівка)
8:00-17:00 (з понеділка по п'ятницю)
КП УЗН Святошинського району;
вулиця Бетховена, 8 (парк «Совки»)
8:00-17.00 (з понеділка по п'ятницю)
КП УЗН Солом’янського району;
вулиця Новопольова, 95-А
8.00-17:00 (з понеділка по п'ятницю)
КП УЗН Шевченківського району;
узвіз Герцена, 6
8:00-16:00 (з понеділка по п'ятницю)
10:00-16:00 (з суботи по неділю)
Дарницьке лісництво;
Бориспільське шосе, 23 км
8:30-17:30 (з понеділка по п'ятницю)
Дніпровське лісництво;
проспект Броварський, 2-А
8:30-17:30 (з понеділка по п'ятницю)
Білодібровне лісництво;
вулиця Радистів, 1-В
8:30-17:30 (з понеділка по п'ятницю)
КП «Дарницьке ЛПГ»
Микільське лісництво
8:30-17:30 (з понеділка по п'ятницю)
КП «Дарницьке ЛПГ» Броварське лісництво 8:30-17:30 (з понеділка по п'ятницю)

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна