The Village Україна продовжує формат «ЗБІР ТИЖНЯ», у якому щотижня виділяємо важливий точковий збір. Цього тижня закликаємо підтримати командний збір на потреби музею Григорія Сковороди на Харківщині, що був зруйнований росіянами. 

Долучитися до збору можна тут.

  

Музей Григорія Сковороди запускає командний збір «301 справжній друг Сковороди» до дня народження філософа. Мета ініціативи – зібрати 3 мільйони гривень на консервацію меморіального комплексу, що був зруйнований російською ракетою в ніч на 7 травня 2022 року.

Музей, розташований у селищі Сковородинівка на Харківщині, потребує негайних протиаварійних і консерваційних робіт. Це будинок, у якому Сковорода жив і творив, і де помер 9 листопада 1794 року.

«Наближається ще одна зима, а музей усе ще не був законсервований. Що довше ми чекаємо, то більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Та за можливості просимо долучитися до підтримки музею – культурної спадщини України», – коментує команда музею.

Комплекс хочуть законсервувати до майбутньої реставрації. У музеї вціліла статуя Сковороди, також на території комплексу розташовані могила філософа та його улюблені місця – криниця та дуб, під яким любив працювати Сковорода, розповідають у музеї.

Як долучитися 

До ініціативи «301 справжній друг Сковороди» можна долучитися, відкривши власний збір від 5000 гривень. Для цього потрібно зареєструватися за цим посиланням.

Кожен ініціатор власного збору в межах ініціативи отримає свій номер «друга Сковороди», дизайн-віжуал зі своїм фото та номером для соцмереж, а також пам'ятний сувенір-карабін.

Крім того, пропонують різноманітні опції співпраці для бізнесів, медіа, культурних інституцій. Детальніше можна дізнатися ТУТ.

«Твій справжній друг Григорій Савич» – саме так сам Сковорода підписувався в листах до своїх друзів та учнів. 3 грудня відбудеться 301 рік із дня народження видатного українця, який учив нас бути собою, жити «по натурі» – тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, й бути друзями одне одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома», – коментує кураторка проєкту Настя Іщенко.

Після закінчення війни на фундаменті зруйнованого комплексу планують створити новий сучасний музей. «Проте для цього вкрай важливо зберегти те, що від нього залишилось», – підкреслюють у команді.

   

Мета формату «Збір тижня» – підсилювати невеликі точкові збори, які будуть максимально ефективними на конкретній ділянці. Пропозиції для розгляду збираємо за адресою [email protected] з позначкою «Збір тижня» в темі листа. Просимо надавати загальну інформацію про збір, конкретний підрозділ і мету збору, а також посилання на збір і супровідні медіафайли.

Фото музею й обкладинка: Харківська ОВА