Чим небезпечний сезон грипу в часи коронавірусу, чому важливо вакцинуватися від грипу та чому локдаун без системних організаційних рішень не працює – про це в інтерв’ю «Українській правді» розповіла інфекціоністка та експертка фонду ЮНІСЕФ Катерина Булавінова. Радимо подивитися розмову повністю, коротко записуємо головне.

Інфекціоністка Катерина Булавінова про ситуацію з COVID-19, карантин та особливості коронавірусу

Про вакцинацію від грипу та грип за часів COVID-19

В Україну зайшло близько 800 тисяч доз вакцини від грипу. Що таке 800 тисяч доз для сорокамільйонної країни? Вакцинація не масова, я б сказала, вона «нішева».

Чому небезпечна комбінація грипу та COVID-19? По-перше, суто з управлінської точки зору. Лікарі та медсестри хворітимуть на грип, відповідно, вони виходитимуть із бою на цей момент, а їх немає ким замінити.

Другий момент: будь-яка людина з температурою буде розглядатися нами як хвора на грип чи ковід. Відповідно, одні будуть заражати інших при спробі госпіталізації, бо незрозуміло, куди їх класти. Плюс, кількість навантаження на систему збільшиться: на первинку у вигляді дзвінків і звернень, а на лікарню – у вигляді госпіталізації.

Якщо взяти суто медичну, клінічну сторону, то два віруси одночасно атакують легені різними механізмами. Вірус грипу прямо атакує тканину легень і поїдає її. COVID це робить за допомогою чи то мікротромбозів, чи дуже сильно вираженого запалення, яке носить, швидше, аутоімунний характер. І воно просто пожирає всю цю тканину – дихати буде нічим.

Моя порада – вакцинуватися від грипу й від пневмококової інфекції тим, у кого все ще є можливість роздобути вакцину.

Навіщо насправді потрібен локдаун

Ми як ЮНІСЕФ виступаємо за посилення карантинних заходів, тому що лікарні дуже сильно перевантажені. Але локдаун у принципі хороший тільки тоді, якщо в цей момент щось робити. Якщо ви оголошуєте локдаун, ви даєте можливість перепочинку, лікарні можуть трохи продихнути й когось приймати. Але якщо ви не будете нічого робити системно й організовано в цей момент, то виходите з локдауну на кілька тижнів – і знову все починається спочатку. Як мені здається, економіка навряд чи може витримати багато локдаунів поспіль.

Важливо, щоб почалася нарешті справжня публічна дискусія про те, які конкретні цілі ми перед собою ставимо. Люди в кожному місті мають знати, що відбувається: як змінюється маршрут пацієнта, як краще оснащується «швидка», як перезаряджаються балони на «швидкій», чи забирають пацієнтів одразу з дому на кисні, чи не втрачають вони свої шанси дорогою на «швидкій». Я не бачу, щоб така дискусія відбувалася в достатній мірі.