Ізраїль – досить дорогий напрямок для подорожей. Складно звикнути до того, що в точці із фастфудом можна поїсти за 60 доларів на двох.

Робочі дні в Ізраїлі – з неділі по четвер. Життя завмирає з другої половини дня п’ятниці (із заходом сонця) до другої половини дня суботи. Шабат – офіційний вихідний. Тоді не працює більшість ресторанів і магазинів, не ходить громадський транспорт, відкриті тільки окремі супермаркети, кафе та арабські заклади.

Переважно всі кафе та ресторани при складанні меню дотримуються кашруту, що забороняє вживати разом молочне і м’ясне. Місцеві радять не купувати воду в пляшках і самі сміливо п’ють її з крана.

Дорога

У середньому перельоти з України до Тель-Авіва коштують від 200 доларів на одного в обидва боки. Наприклад, тільки МАУ пропонує чотири рейси на день до Ізраїлю і назад.

Я не бачу сенсу брати в оренду машину в Тель-Авіві. Це варто зробити, тільки якщо ви запланували відвідати інші міста. У Тель-Авіві бракує паркувальних місць, і тут виписують нечувані штрафи за паркування в недозволених місцях.

В Єрусалим можна з’їздити автобусом за 18 шекелів (приблизно 5 доларів) в один бік, а дорога в 65 кілометрів займе близько години. Ціна на потяг у цьому напрямку і час у дорозі такі самі. В Ейлат автівкою доїдете за чотири години. Літаком дістатися коштує від 60 до 120 доларів, а сам політ триває годину. Ми брали машину в оренду і заплатили 130 доларів за чотири дні плюс бензин.

Транспорт у місті

Головна центральна вулиця міста – бульвар Ротшильда (з нього почався Тель-Авів) з прилеглими вуличками.

У місті найлогічніший спосіб пересування – це громадський транспорт (автобуси) або орендовані велосипеди та електросамокати. Ціна поїздки на автобусі становить 6,8 шекелів (приблизно 2 долари). Автобуси курсують з 5 ранку до півночі.

Крім того, в місті активно працює відомий у всьому світі сервіс винайму електросамокатів Bird. Дві години оренди коштували нам 20 доларів за самокат. Взяти на прокат велосипед можна на будь-якій велопарковці, вони тут на кожному кроці: завантажуєте додаток, підв’язуєте банківську карту і катаєтеся скільки завгодно.

Uber в Тель-Авіві вже немає. Працює сервіс «Яндекс. Таксі», який тут називають Yango. Проте загалом таксі прийнято «ловити з руки». Всі машини мають однаковий вигляд (білого кольору з написом «Taxi») та їздять за лічильником. Ціна поїздки становить приблизно долар за кілометр. Та місто рівнинне, і центром досить комфортно пересуватися пішки.

Проживання

Ми винаймали і квартиру на Airbnb, і готель на Booking опісля. Ціни абсолютно різні, усе залежить від ваших побажань, з прив’язкою до святкових днів, коли місто переповнене туристами. Вартість кімнати в центрі на Airbnb стартує від 40 доларів за добу, квартири – від 100, номера готелю – від 150 доларів за три зірки.

Їжа

У центрі міста розташований старий ринок Кармель, який не раджу пропускати. Тут багато точок зі смачним фалафелем і шаурмою, горами фруктів, свіжим хлібом і десятками видів оливок. Склянка гранатового соку, який торговець вичавить при вас, коштує 21 шекель (5 з половиною доларів). За фалафель у піті або шаурму заплатите від 15 шекелів (4 долари). Загалом до вуличної їжі в Ізраїлі особливе ставлення: це так само модно і престижно, як обід у пристойному ресторані.

Снідають в Ізраїлі різноманітно: зазвичай це яйця, салат, оливки, сири, хумус, масло, випічка, джем, сік і кава. Наприклад, у популярному Bucke Cafe ми заплатили за сніданок на двох 45 доларів.

Заклади Miznon (у місті їх три, а в світі є і в Парижі, Відні, Нью-Йорку та Мельбурні), які нам радили всі, хто був або живе в Тель-Авіві. Кафе мережі належать знаменитому ізраїльському шеф-кухарю, і черга нерідко стоїть на вулиці. Особливість у тому, що будь-яку страву тут подають у піті – навіть стейк. Ціни: від 25 шекелів (7 доларів) до 48 шекелів (13 доларів) за страву.

По бургери місцеві ходять у Vitrina Lili. Страва в середньому коштує 50 шекелів (13 доларів).

Смачний фалафель і шаурму подають у вуличному кафе HaKosem у центрі, де теж майже завжди є велика черга. Фалафель у піті буде вартувати 19 шекелів (5 доларів), а м’ясна шаурма – 22 шекелі (6 доларів).

Алкоголь у барах дорогий: келих ігристого або класична мімоза майже скрізь коштує 28 шекелів (7 з половиною доларів), а коктейлі близько 15 шекелів за кожен. Чайові класичні – 10 або 15 відсотків від вартості замовлення.

Культурна програма

Тель-Авів часто називають «Білим містом» через те, що понад 4 000 будівель у білому кольорі були побудовані в першій половині ХХ століття в стилі баухауз. Баухауз-центр щоп’ятниці о 10:00 проводить піші архітектурні екскурсії (вартість 60 шекелів – 16 доларів). Або в будь-який інший день тут можна взяти аудіогід, карту і самостійно все вивчити.

Як на мене, найкращою розвагою в Тель-Авіві є набережна і пляжі. Берегова лінія довга та з ідеальною інфраструктурою: тут можна бігати і засмагати вранці, прогулюватися по обіді або вчитися серфінгу, пити вино увечері. Саме тут серце міста: сім’ї з дітьми проводять на пляжі вихідні, місцеві гуляють із собаками та грають у фризбі, галасливі компанії сидять у кафе, а повз проїжджають десятки велосипедистів. І так цілий рік.

Район Яффо знаковий завдяки відомому блошиному ринку. Він працює щодня і закритий тільки в шабат. Щоправда, ціни тут нечувані й потрібно впевнено торгуватися. Навколо ринку безліч кафе та барів і загалом життя кипить.

Тель-Авівський порт за прямим призначенням не працює з 60-х, але років десять тому старі ангари перебудували в павільйони з кафе та магазинами, а набережну зробили дощаною і у формі піщаних дюн. Гарне місце для пробіжок, вечірніх прогулянок і шопінгу.

З музеїв я б виділила Тель-Авівський художній музей з чудовою колекцією мистецьких творів початку ХХ століття. Ціна квитка становить 50 шекелів (приблизно 13 доларів).

Музей дизайну Холон розташований трохи осторонь від центру Тель-Авіва, але з’їздити на виставку варто хоча б заради самої будівлі. Ціна квитка для дорослих – 35 шекелів (приблизно 9 доларів).

Шопінг

У місті велике скупчення різних магазинів: від сувенірних крамниць до невеликих мультибрендових точок. Але Тель-Авів точно не є напрямком для хорошого шопінгу.

Кількість днів: 7 днів

Загальний бюджет на двох: 3 000 доларів