Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків Київської області російські окупанти зруйнували 25 лютого. Серед іншого раніше в ньому зберігалася колекція картин видатної української художниці Марії Примаченко, але частину з них вдалося врятувати працівникам музею.

Міністерство культури та інформаційної політики України підготувало 3D-тур музеєм у співпраці з партнером Vodafone. The Village Україна показує, який вигляд музей має після приходу російських окупаційних військ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Музей в Іванкові Вишгородського району постраждав на третій день повномасштабного вторгнення РФ. Дерев’яна будівля миттєво спалахнула після того, як у неї влучили чотири ракети.

Пожежники не змогли виїхати на виклик через вуличні бої. Іванківський район пробув в окупації 36 днів. У селі, крім музею, також постраждали музична школа й будинок культури – по них стріляли з танків. «Тобто це такий самий спланований удар по нашій національній ідентичності, як завжди», – зазначав міністр культури Олександр Ткаченко.

Будівлю музею Іванкова вже внесли в список обʼєктів для першочергової відбудови – на відновлення необхідні щонайменше 35 мільйонів гривень. Наразі статус музею – «повністю знищений». Поки необхідну суму збирають серед благодійників, управління Мінкульту в Київській області запустило віртуальний тур навколо напівзруйнованого музею Примаченко.

У записі можна подивитися на понівечену будівлю з усіх боків: роздивитися вікна, через які рятували вцілілі експонати, побачити загальну панораму музею, а також руйнування навколо іванківського музею.


Що з музеєм зараз


Деякі з ранніх творів художниці Марії Примаченко згоріли повністю, а деякі – пошкоджені. З полумʼя не встигли витягнути чотири тарілки – перші роботи Марії Примаченко, текстиль, дореволюційні рушники, домоткані килими, предмети інтер’єру 200-річної давнини, роботи Степана Савченка, Василя Скопича, Анни Дмитрієвої, вишивки Ганни Верес, експозицію місцевого автопарку та природничі експонати. Вцілілі картини з колекції Примаченко показали на виставці в Українському домі в Києві у вересні.

Детальніше про руйнування музею РФ та колекцію Примаченко ми розповідали в межах серії «Музеї під час війни».

Загалом в музеї зберігалися 410 експонатів. Усі врятовані полотна тимчасово передали до місцевого Будинку культури, там їх описали та заховали в надійне місце.

Музей планують відбудовувати на тому ж місці, розповіла The Village Україна очільниця відділу культури Надія Бірюк. За її словами, так було би краще й символічніше.


Іванківський історико-краєзнавчий музей – єдиний великий музей на громаду. Він був відкритий 1992 року в колишньому панському маєтку, перебудованому за радянських часів у Будинок культури. На території навколо музею в 10–13 столітті було розташовано давньоруське городище.

У 2018 році в Іванківському історико-краєзнавчому музеї зробили капітальний ремонт – оновили фасад, вхідну групу та зали всередині. До ремонту в музеї не було сигналізації, тому деякі експонати вкрали.

5 травня 2022 року картину Марії Примаченко «Квіти виросли коло четвертого блока» (1990) продали на аукціоні за 500 тисяч доларів. Усі гроші пішли на допомогу Збройним Силам України. Це вперше в історії України, коли картину українського митця продали за таку суму.