Одноденний візит до історичного центру Венеції зробили платним, щоби боротися з наслідками масового туризму, пише The Guardian. 

Венеція стала першим містом у світі, яке виступило з такою ініціативою. Це повʼязують із тим, що у 2023 році місто вже хотіли внести до списку обʼєктів Всесвітньої спадщини, що перебувають під загрозою, коментують у The Guardian. 

Плата за «доступ до Венеції» становить 5 євро. Утім платити треба лише за одноденний візит з 8:30 до 16:00 в «пікові дні». Мешканців, студентів, дітей до 14 років і туристів, які перебувають у місті довший час від оплати звільняють.

Квитки можна забронювати онлайн. Зараз доступні дати з 25 квітня по 14 липня, а для пропуску надсилають QR-код. Якщо ж людина не має телефона, то може придбати квиток на станціях водного таксі або в місцевих магазинах, пояснює влада міста. У разі відсутності квитка потрібно буде заплатити штраф від 50 до 300 євро.

   

У 2023 році німецький портал для бронювання житла Holidu дослідив, які міста Європи найбільш перевантажені туристами і яких «варто уникати влітку». Венеція – на другому місці.

Обкладинка й фото: Marco Almbauer