Україна навряд пройде піки споживання в липні-серпні й узимку без обмежень, це помірковано-оптимістичний сценарій, зазначив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтервʼю Forbes. 

«За найгіршого сценарію доступ до електрики буде відсутній протягом 4–6 годин на добу. Але апокаліпсису не буде», – каже Харченко.

Навіть зараз, додає він, відключення по всій країні вже могли б відбуватися, якби не аварійні обмеження в Одеській, Дніпропетровській і Харківській областях, які застосовують через пошкодження місцевих енергообʼєктів.

Харченко також зазначає, що удари РФ по місцевим ТЕЦ продовжуватимуться, але відновлювати опалювальні котли набагато простіше, швидше й дешевше, ніж відновлювати генератори й турбіни для виробництва електрики. «Тому обережно припускаю, що з теплом узимку проблем не буде», – коментує директор Центру досліджень енергетики.

Окрім того, він нагадує про економію споживання електроенергії в пікові години [06:30–09:00 і 19:00–22:00]. «В Україні до 9 мільйонів домогосподарств. Якщо кожне з них зменшить споживання на 2 кВт, це вже може допомогти уникнути дефіциту. 2 кВт – це виключений бойлер чи праска», – пояснює Харченко. 

   

Раніше ми зібрали в одному тексті головні запитання: від підготовки Києва до холодної зими до експлейнера про українську енергетичну систему й лайфхаків із використання електроприладів.