Згідно з оновленим законопроєктом про мобілізацію, чоловіки за кордоном мають  оновити дані в консульствах, пояснив народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський в ефірі «Радіо Свобода». 

Це необхідно зробити, щоби працівники ТЦК розуміли, хто знаходиться за кордоном і не витрачали час на оформлення повісток в Україні, каже Веніславський.

За його словами, після того, як чоловіки оновлять свої військово-облікові дані у консульствах, повістки їм надсилати не будуть. «Ми не маємо механізму вручення повістки за кордоном, тому що їх вручають представники ТЦК СП, а за кордоном їхня юрисдикція не поширюється», – пояснює народний депутат.

Окрім того, немає процедури повернення чоловіків до України, тому отримання військово-облікового документа жодним чином не означає, що ці громадяни завтра чи післязавтра будуть мобілізовані, додає Веніславський.

   

11 квітня 2024 року Верховна Рада підтримала оновлений законопроєкт про мобілізацію. 16 квітня його підписав президент Володимир Зеленський, а наступного дня законопроєкт опублікували в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України». Він набуде чинності за місяць – 17 травня. 

Ми пояснювали, що передбачає законопроєкт у попередній версії згідно зі скороченою версією, яку опублікував народний депутат Олексій Гончаренко. За його словами, текст законопроєкту не змінився.