Купівля однокімнатної квартири в Києві дорівнює 17 рокам оренди, підрахували український маркетплейс нерухомості Dim.Ria і платформа пошуку психотерапевтів Rozmova.

Вони провели спільне дослідження, яке ґрунтується на гіпотезі про те, що молодь в Україні все частіше вибирає довгострокову оренду нерухомості, відкладаючи купівлю житла.

Для підрахунків взяли середню вартість однокімнатної квартири в обласному центрі. Для порівняння, у Львові сума придбання однокімнатної квартири буде дорівнювати 16 рокам оренди, а в Чернівцях, Одесі та Сумах – 20 років.

Попит на оренду зростає

Найбільше зростання попиту на оренду квартир в Україні зафіксували в 2022 році, відтоді динаміка пропозиції збільшувалася. Наприклад, з 2023 року в Київській області без врахування Києва кількість пропозицій для оренди збільшилася на 38%, у Києві – на 36%, у Львівській та Одеській області – на 16%, а у Одесі та Дніпрі – на 12%

Хто найчастіше шукає квартиру для оренди

  • Від 35 до 44 років – 27%
  • Від 25 до 35 років – 20%
  • Від 18 до 24 років – 17%

Тобто загалом попит на оренду формують молоді українці та середнього віку. Але, наприклад, у Львівській та Івано-Франківській областях найчастіше квартиру для оренди шукає молодь від 25 до 34 року, водночас як у Києві та області це люди віком від 35 до 44 років (28 і 27% відповідно).

Де найдешевша нерухомість у Києві

Якщо брати до уваги оголошення до 30 000 гривень і середню вартість нерухомості, то найдешевший район у Києві – Деснянський. Однокімнатну квартиру там можна зняти за трохи більше, ніж дев’ять тисяч гривень. Наприклад, у Печерському районі вартість квартири за таким самим фільтром становила 25 000 гривень.

Оренда – це можливість для мобільності й свободи?

Таке запитання поставили на платформі Rozmova, де 36% респондентів – із Києва.

  • Більше половини молоді (52%) переїжджали більше, ніж чотири рази за життя.
  • Попри те, що більше половини (55%) також зазначили, що хотіли би придбати власне житло з необхідністю робити ремонт, 45% все-таки обирають жити в орендованій «квартирі мрії», тобто менше заощаджувати та жити в кращих умовах.
  • Тож більше третини опитаних (36%) поки що не планує купувати квартиру, а 25% каже, що планує купівлю не пізніше, ніж за п’ять років. Також 42% респондентів кажуть, що за придбання звертатимуть увагу на надійність житла й фактори безпеки.

Чому популярність оренди зростає

Експерти пояснюють такий вибір невизначеністю майбутнього та уникненням великих зобов’язань, як-от виплата довгострокових кредитів. Оренда дозволяє не привʼязуватися  до конкретного міста та покинути його або навіть країну в разі підвищеної небезпеки, каже психологиня Олена Гукович. Тобто попит на оренду зростає як і через економічні виклики внаслідок повномасштабної війни, так і через внутрішні страхи людей, пов’язані з фінансовими ризиками.

   

Згідно з дослідження ЛУН, у Києві вартість оренди однокімнатної квартири на «вторинці» дорівнює 15 рокам оренди, тобто інвестиція почне приносити чистий прибуток за 15 років. У Харкові – за 20 років (такий показник пов’язують із низькою вартістю оренди від початку повномасштабної війни).