Із пам’ятки архітектури, що біля Театру на Подолі на Андріївському узвозі, поспішно вивозять речі, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Ця двоповерхова будівля стоїть закинутою понад 20 років. У 2000-х роках тут були майстерні художників, від яких лишились мольберти, кисті та полотна, що тепер вивозять на смітник, каже Перов. У 1891 садибу перебудував ювелір Ян Ярославський, залучивши київського архітектора Андрія-Фердинанда Краусса.

У 2014–2014 роках у будівлі провалився дах. Київська міська прокуратура подала позов щодо руйнування об’єкту культурної спадщини, а у 2023 році власника зобов’язали укласти охоронний договір. Утім, за словами активіста, той цього не зробив.

 

 

Чоловіки, які вивозили речі, повідомили активісту, що будівлю готують під «реконструкцію». «Останню, вочевидь, планує Stolitsa Group. Принаймні адвокати останньої минулоріч радили мені не змивати графіті з будинку, бо він в приватній власності», – коментує Перов.

   

На місці памʼятки архітектури на Андріївському узвозі, 26, зводять новобудову. Там розташований маєток 1870 року, який створили на замовлення титулярного радника Всеволода Тарнавського, де облаштували бетонний моноліт, а також поклали нову цеглу. Будинки №26 і №24 розташовані на території «Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».