Забудовнику Вадиму Столару, який зводить висотку впритул до історичного будинку Саксаганського, що на вулиці Жилянській 96-А, поновили оренду, пише активіст Дмитро Перов.

Ідеться про оренду території Музею видатних діячів української культури, що на вулиці Саксаганського, 93–97. Столару хотіли відмовити в її поновленні, утім Київрада провалила це голосування.

Тепер тут можуть почати будівництво 16-поверхового офісно-житлового комплексу ТОВ «НВП «Рестін», коментує Перов. Це загрожує збереженню суміжного будинку Саксаганського, який є памʼяткою історії місцевого значення.

Крім того, Київрада поновила Столару оренду ділянки на вулиці Олегівській, 36, що в мікрорайоні Щекавиця Шевченківського району.

На цій ділянці у 2020 році знайшли залишки Щекавицького кладовища, яке існує від моменту поховання князя Олега в 922 році. «Утім історія кладовища депутатам мало цікава. Тепер тут буде багатофункціональний ЖК Olegv», – додає Перов.

   

Панас Саксаганський переїхав до будинку по вулиці Жилянській, 96, восени 1912 року й мешкав там до 1940 року. У різний час у будинку також проживали його син Петро Тобілевич і брат Микола Садовський. Дружина Саксаганського стала єдиною спадкоємицею й заповіла квартиру й речі, що в ній зберігалися, для заснування музею, розповідав краєзнавець Антон Короб. Музей був створений у 1987 році.

Утімз 2009 року забудовник, компанія «НВП «Рестін», хоче звести на ділянці «офісно-житловий і готельний комплекс». Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник отримав у 2015-му, однак коли у 2019-му компанія звернулася до Мінкульту для погодження проєктної документації, отримала відмову. У лютому 2022 року ОАСК частково задовольнив позов забудовника, скасувавши відмову Мінкульту.

У травні 2023 року профільна комісія підтримала рішення про відмову в подовженні оренди земельної ділянки забудовнику, який зводить багатоповерхівку впритул до історичного будинку Панаса Саксаганського. 

Крім того, у лютому 2024 року будинок Саксаганського хотіли відреставрувати за 12,6 мільйона гривень, оскільки його пошкодив російський дрон Shahed під час атаки. Утім, згідно з даними, сайту Prozorro, торги не відбулися.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов